Κόσμος | 18.12.2022 10:35

Qatar Gate: «Τρέχουν» οι έρευνες για να βρεθούν όλα τα κομμάτια του «παζλ» - Η Εύα Καϊλή, η τσάντα με τα χρήματα και η ΜΚΟ της αδερφής της

Newsroom

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται οι ιταλικές αλλά και οι βελγικές δικαστικές Αρχές, καθώς οι έρευνές τους για να ολοκληρωθεί το «παζλ» του Qatar Gate, «τρέχουν». Ως βασικά πρόσωπα στο «κάδρο» της υπόθεσης παραμένουν η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο πρώην ευρωβουλευτής Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι και ακόμη ένα άτομο.

Στη δημοσιότητα, την ίδια ώρα, έρχονται νέα στοιχεία σχετικά με τη στιγμή που οι Αρχές του Βελγίου εισέβαλαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες και βρήκαν τη βαλίτσα με τις δεσμίδες χαρτονομισμάτων.

Στην τσάντα γεμάτη μετρητά που ανήκε στον πατέρα της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία των Βρυξελλών ενώ προσπαθούσε να διαφύγει, φέρεται να βρέθηκαν επίσης ένα μπιμπερό, γάλα και ένα iPad για τη δίχρονη κόρη της, μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Στο «μικροσκόπιο» η «διαδρομή» των χρημάτων και τα πρόσωπα που εμπλέκονται

Να μάθουν πότε και από πού έφθασαν στα σπίτια τους τα χρήματα αλλά και να εντοπίσουν και άλλα πρόσωπα που ενδεχομένως εμπλέκονται στο σκάνδαλο, προσπαθούν οι ανακριτικές αρχές από τις καταθέσεις των συλληφθέντων για την υπόθεση του Κατάρ. Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντζέσκο Τζιόρτζι φέρεται, σύμφωνα με την ΕΡΤ, να υπήρξε ο συνδετικός κρίκος με την ηγετική ομάδα της οργάνωσης, με την ευρωβουλευτή να βρίσκεται στην κατάλληλη θέση ώστε να συμβάλλει στην προώθηση των αιτημάτων της.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι, τα τεράστια ποσά που βρέθηκαν στα σπίτια των Καϊλή, Τζιόρτζι και Παντσέρι, είχαν μείνει για μικρό χρονικό διάστημα εκεί, καθώς οι εμπλεκόμενοι με τόσο μεγάλα ποσά (πάνω από 1,5 εκατομμύρια ευρώ) προσπαθούν να τα ξεφορτωθούν. Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ είναι στο μικροσκόπιο των Αρχών όσον αφορά τους λόγους που είχε τα χρήματα σε μετρητά στο σπίτι της. Την ίδια στιγμή, είναι σαφές ότι, η θέση της στην Ευρωβουλή, θα της εξασφάλιζε ασυλία, αν δεν συλλαμβανόταν επ’ αυτοφόρω, όπως συνέβη από τη στιγμή που ο πατέρας της συνελήφθη, έξω από το ξενοδοχείο Sofitel των Βρυξελλών, έχοντας στην κατοχή του μία βαλίτσα γεμάτη μετρητά. Η σύλληψη του πατέρα της βουλευτή ήταν το γεγονός που επέτρεψε σε ερευνητές και ανακριτή να ερευνήσουν το σπίτι της χωρίς άρση της ασυλίας της.  

Τον ρόλο του συνδετικού κρίκου με την ηγετική ομάδα της οργάνωσης από το Κατάρ, φέρεται να έπαιζε ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντζέσκο Τζιόρτζι. Η ευρωβουλευτής και μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, φέρεται να ήταν σε θέση να περάσει με ευκολία τις θέσεις των εμπλεκομένων του Qatar gate. Οι ανακριτικές αρχές ασκούν πίεση σε όλους του συλληφθέντες για την υπόθεση να δώσουν περαιτέρω στοιχεία, τα οποία και θα τις οδηγήσουν σε άλλα πρόσωπα εμπλεκόμενα με το κύκλωμα.

Ταυτόχρονα, οι δικαστικοί στην Ιταλία, σε συνεργασία με τους Βέλγους συναδέλφους τους,  συνεχίζουν να ερευνούν εξονυχιστικά τις κινήσεις επτά ύποπτων τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι φέρονται να ανήκουν στους στους Φραντσέσκο Τζόρτζι, Αντόνιο Παντσέρι και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βιζεντίνι, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica.

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Ρώμη σημείωσε ότι, δημοσίευμα της Corriere de la Sera κάνει λόγο για πιθανή σύνδεση του Fight Impunity του Παντσέρι με το σκάνδαλο. Συγκεκριμένα, αυτό που ερευνούν οι Αρχές, είναι εάν ο οργανισμός ήταν το μέσο, που χρησιμοποιούνταν για τη δωροδοκία όσων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν διατεθειμένα να «εξωραΐσουν» την εικόνα του Μαρόκου και του Κατάρ. Αν τα χρήματα κατέληξαν, μέσω Fight Impunity, σε Ιταλούς, βουλευτές ή μη, ενδεχομένως οι έρευνες θα πρέπει να στραφούν στην Ιταλία. Αυτός ακριβώς είναι ο πρώτος στόχος στην έρευνα του αναπληρωτή εισαγγελέα από το Μιλάνο, Fabio De Pasquale.

Στο μικροσκόπιο και η ΜΚΟ της Μανταλένας Καϊλή

Από την πλευρά τους, οι ελληνικές Αρχές στρέφουν την έρευνα στη χρηματοδότηση και της ροές χρήματος της ΜΚΟ της αδερφής της Εύας Καϊλή, Μανταλένας. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση ιδρύθηκε το 2017, ενώ έχει ως έδρα το ίδιο κτίριο στο Κολωνάκι, όπου στεγάζεται η real estate εταιρεία που ίδρυσαν, Καϊλή και Τσιόρτζι, πριν από έναν μήνα.

Δεύτερη εταίρος της ΜΚΟ παρουσιάζεται συνεργάτης της Εύας Καϊλή, η οποία επίσης είναι διαχειρίστρια της real estate εταιρείας. Στο μεγεθυντικό φακό μπαίνουν και τα ακίνητα της ευρωβουλευτή όπως το διαμέρισμα των 170 τ.μ. στο Ψυχικό που αποκτήθηκε το 2019 έναντι 260.000 ευρώ αλλά και ένα σπίτι στην Άνοιξη που αγοράστηκε το 2009 έναντι 290.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E- Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, σημείωσε ότι, «ένα ακίνητο σε πολύ καλή περιοχή της Αθήνας, στο Παλαιό Ψυχικό, είδαμε ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι από 600.000-650.000 ευρώ. Μας δημιουργεί ερωτήματα πως ένας ιδιοκτήτης δέχτηκε να πουλήσει ένα ακίνητο με αντικειμενική αξία  600.000-650.000 ευρώ στο ποσό των 260.000-270.000 ευρώ. Όσον αφορά στο σπίτι στην Άνοιξη, η ανώτερη τιμή θα μπορούσε να ήταν από 330.000 έως 350.000 ευρώ ενώ η τιμή πώλησης είναι στις 291.000 ευρώ, άρα δεν έχουμε μεγάλη απόκλιση». Η ευρωβουλευτής πούλησε το σπίτι στην Άνοιξη το 2018, έναντι 340.000 ευρώ.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Εύας Καϊλή στην Ελλάδα, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Παρασκευής, υποστήριξε ότι, η εταιρεία real estate δεν έχει αναπτύξει καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, προσθέτοντας πληροφορίες και για μια ακόμη εταιρεία και μια «επιστημονική πρωτοβουλία».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Qatar GateΕύα ΚαϊλήσκάνδαλοΕυρωκοινοβούλιοειδήσεις τώρα