Κόσμος|26.12.2022 14:09

Qatar Gate: Γιατί οι σχέσεις της ΕΕ με το Κατάρ θα μείνουν άθικτες παρά το σκάνδαλο – Η Le Soir εξηγεί

Newsroom

Το σκάνδαλο του Qatar Gate μπορεί να έχει εξοργίσει την Ευρώπη ωστόσο φαίνεται πως αυτό δεν αρκεί για να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις με το Κατάρ, λόγω του ενεργειακού όπως αναφέρει η βελγική Le Soir.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, μιλώντας ανεπίσημα, ανέφερε πως το Κατάρ «διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έδωσε φυσικό αέριο ενώ υπήρχε η σκιά της ενεργειακής κρίσης.

«Δεν είμαι αφελής: Αυτή η υπόθεση θα κάνει τη σχέση πολύ πιο δύσκολη», τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Επίσης, η Le Soir υπενθυμίζει πως ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ συζήτησε την υπόθεση με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ στις 20 Δεκεμβρίου στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής για τη Μέση Ανατολή στην Ιορδανία.

«Συζήτησα όχι μόνο περιφερειακά θέματα και τις διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες έχουν σημειώσει θετικές εξελίξεις πρόσφατα, αλλά και για τις συνεχιζόμενες έρευνες διαφθοράς κατά μελών και προσωπικού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ανέφερε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ , σε δημοσίευσή του την παραμονή των Χριστουγέννων.

«Εξέφρασα τις ανησυχίες μου για το σοβαρό αυτό ζήτημα και υπογράμμισα την πολιτική μηδενικής ανοχής της ΕΕ στο θέμα αυτό», συνέχισε ο Μπορέλ.

«Στην Ντόχα αρνήθηκαν ότι το Κατάρ εμπλέκεται σε αυτή την υπόθεση, εξέφρασαν τη λύπη τους που δεν είχαν ενημερωθεί επίσημα για τους ισχυρισμούς από τις αντίστοιχες αρχές και δυσανασχέτησαν που κρίθηκαν με βάση τις εικασίες των μέσων ενημέρωσης. Συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε πλήρως μια ενδελεχή έρευνα από τις βελγικές δικαστικές Αρχές και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να φτάσουμε στην ουσία αυτής της υπόθεσης», συμπλήρωσε υπογράμμισε.

Και εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως: «Δεν γνωρίζω για οποιαδήποτε "μη κανονική" σχέση με το Κατάρ. Η ΕΕ έχει διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ. Συνεργαζόμαστε με το Κατάρ σε παγκόσμια, περιφερειακά και διμερή θέματα και η συνεργασία αυτή συνεχίζεται».

Με τη σειρά του και το Κατάρ θέλει να διατηρήσει την καλή του σχέση με την Ευρώπη, που είναι καλός «πελάτης».

Η χώρα έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, μετά τη Ρωσία. Επίσης, είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, κυρίως προς την Ασία. Ακόμη, το εμιράτο καταβάλλει προσπάθεια να αυξήσει την παραγωγή του, κυρίως μέσο των επενδύσεων της γαλλικής Total Energie, σε σημείο που να διεκδικήσει την πρώτη θέση μεταξύ των εξαγωγέων μέχρι το 2026, σύμφωνα με ορισμένους εμπειρογνώμονες.

«Η ΕΕ θα ήταν ένα καλό μέρος ξεκινήσει, όπου οι τιμές είναι υψηλές: μια καλή συμφωνία για τους πωλητές!», σχολιάζει η Le Soir.

Η Γερμανία και η ισχυρή βιομηχανία της βασίζονται στο Κατάρ για να αντισταθμίσει την απώλεια του ρωσικού φυσικού αερίου, με ένα συμβόλαιο 15ετούς διάρκειας να διακυβεύεται. Το ίδιο και η Ιταλία. Άλλωστε, το Κατάρ ήταν ήδη ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ το 2021, μετά τις ΗΠΑ.

«Παρά τα μέτρα που έχουμε λάβει, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε έλλειμμα έως και 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το επόμενο έτος», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στις 12 Δεκεμβρίου. «Η πρώτη προτεραιότητα είναι προφανώς η προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου. Για το σκοπό αυτό, πρέπει φυσικά να εντείνουμε περαιτέρω τις προσπάθειές μας με τους διεθνείς εταίρους μας».

«Αέριο και Qatar Gate είναι δύο ξεχωριστές υποθέσεις»

Όπως σημειώνει η Le Soir, αν οι βελγικές Αρχές ενοχοποιήσουν επίσημα το Κατάρ στο πλαίσιο της έρευνας για διαφθορά οι φάκελοι του φυσικού αερίου και του Qatargate «θα παραμείνουν εντελώς ξεχωριστοί. Το Κατάρ δεν θα βάλει το φυσικό αέριο στην ζυγαριά και τα κράτη μέλη δεν θα μεταδώσουν πολύ δυνατά το σκάνδαλο του Ευρωκοινοβουλίου. Τα ζητήματα εφοδιασμού με φυσικό αέριο δεν ξεπερνιούνται ποτέ από ζητήματα ηθικής», δήλωσε ο Σάμι Ραμντάνι, ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων του Παρισιού. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φυσικό αέριοσκάνδαλοειδήσεις τώραQatar GateΚατάρ