Κόσμος | 07.01.2023 13:46

Ουκρανία: Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός - Αναφορές για θύματα και για δεκάδες βομβαρδισμούς σε επτά περιοχές

Newsroom

Για παραβιάσεις της μονομερούς από τη Ρωσία συμφωνία για κατάπαυση του πυρός κάνει λόγο το Κίεβο, ανακοινώνοντας πως ρωσικές δυνάμεις έπληξαν πόλεις με αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα.

Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μιλούν για κατάπαυση του πυρός. Με αυτούς είμαστε σε πόλεμο».

Επιθέσεις αναφέρθηκαν σε τουλάχιστον επτά περιοχές στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας τις τελευταίες 24 ώρες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν 14, μετέδωσε το Kyiv Independent.

Ρωσικά στρατεύματα φέρεται να βομβάρδισαν 39 φορές την Παρασκευή την Χερσώνα. Κατοικίες και ένα κτίριο πυροσβεστικού σταθμού δέχθηκαν πυρά στην απελευθερωμένη πόλη Χερσώνα, δήλωσε το Σάββατο ο κυβερνήτης Γιάροσλαβ Γιανούσεβιτς στο Telegram.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στη Χερσώνα και επτά πολίτες τραυματίστηκαν σε όλα τα απελευθερωμένα τμήματα της περιφέρειας Χερσώνα την Παρασκευή, πρόσθεσε.

Στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ, ο κυβερνήτης Pavlo Kyrylenko δήλωσε ότι δύο άμαχοι σκοτώθηκαν στο Μπαχμούτ και στην κοντινή πόλη Κράσνα Χόρα την Παρασκευή. Άλλοι επτά τραυματίστηκαν, πρόσθεσε.

Ο κυβερνήτης του Χάρκοβο δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα «τρομοκρατούν» τους αμάχους στη βορειοανατολική περιοχή. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα, αλλά κατοικίες και εμπορικά κτίρια συνέχισαν να δέχονται πυρά κατά τη διάρκεια της υποτιθέμενης περιόδου κατάπαυσης του πυρός.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι σέβεται τη μονομερή κατάπαυση του πυρός και κατηγόρησε τις δυνάμεις της Ουκρανίας ότι συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς.

Σημειώνεται πως η προσωρινή εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν για εκεχειρία ήρθε μετά από εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πνευματικό ηγέτη της Ρωσίας Πατριάρχη Κύριλλο, ένθερμο υποστηρικτή του Ρώσου προέδρου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ουκρανίαβομβαρδισμόςκατάπαυση πυρόςειδήσεις τώραΡωσία