Κόσμος | 12.01.2023 20:40

Σκληρό μήνυμα Μπιλιράκη μέσω του OPEN στην Τουρκία: Δεν πρόκειται να πάρει τα F-16

Newsroom

Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Γκας Μπιλιράκης μίλησε στο OPEN για την έκθεση του Κογκρέσου που βάζει στο στόχαστρο τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

«Θα ήθελα να αναφέρω στους αγαπημένους μου Έλληνες ότι οι ΗΠΑ και η Βουλή των Αντιπροσώπων με την έκθεση της δήλωσε ότι η  κυριαρχία της Ελλάδας πρέπει να προστατεύεται» σημείωσε. «Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ότι η Τουρκία στο κοντινό μέλλον τουλάχιστον- αν μιλήσετε με το αμερικανικό Κογκρέσο και τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου δηλώνουν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να πάρει τα F16. Αυτό γιατί δεν είναι καλός σύμμαχος και συγκαταλέγεται στους κακούς δρώντες. Θα συνεχίσω την επικοινωνία με την κυβέρνηση Μπάιντεν για να διασφαλίσω ότι η Τουρκία δε θα έχει πρόσβαση σε αυτά τα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν, αν έχει σκοπό την εισβολή στην κυριαρχία της Ελλάδας», κατέληξε.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό Κογκρέσο σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι, «πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις του εναέριου χώρου άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Δένδιας: «Η ανοχή ορισμένων πραγμάτων προσεγγίζει το τέλος»

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για την κλιμακούμενη επιθετικότητά της έστειλε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος με επιστολή του ζητά από την Ε.Ε να απαγορευθούν τα τουρκικά προϊόντα αλιείας αν συνεχιστούν οι προκλήσεις στο Αιγαίο και η παράνομη αλιεία τουρκικών αλιευτικών στα ελληνικά χωρικά ύδατα. «H επιστολή αυτή μπορεί να λειτουργήσει προς στη πλευρά της Τουρκίας σαν ένα σημάδι ότι η ανοχή ορισμένων πραγμάτων προσεγγίζει το τέλος», είπε ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την απόφαση του δικαστηρίου της Λιβύης που ζητά την αναστολή της συμφωνίας Άγκυρας – Τρίπολης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Μοχάμεντ Ουν, πρότεινε φιλικό διακανονισμό με Ελλάδα, Αίγυπτο και Κύπρο για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, ενώ αναγνώρισε το δικαίωμα των χωρών να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια  αμφισβητώντας ευθέως το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. 

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκος ΔένδιαςΤουρκίατουρκικές προκλήσειςυπουργείο ΕξωτερικώνΚογκρέσοF-16ελληνοτουρκικές σχέσειςΓκας Μπιλιράκης