Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με Μπλίνκεν: «Ζητήσαμε από τις ΗΠΑ αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ-Ελλάδας-Κύπρου»
Μαρία ΖαχαράκηΘέμα Ελλάδας έθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Αμερικανό ομόλογό του κατά την συνάντηση μίας ώρας που είχαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον.
Όπως δήλωσε έπειτα στη συνέντευξη τύπου προς Τούρκους δημοσιογράφους τόνισε για άλλη μια φορά στις ΗΠΑ ότι η ισορροπία στις σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ - Ελλάδας έχει διαταραχθεί.
«Δεν το είπα για πρώτη φορά σήμερα ότι οι ΗΠΑ έχουν διαταράξει την ισορροπία μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας και μεταξύ Ελληνοκυπριακής πλευράς και ΤΔΒΚ. Το είπα ευθέως στον κ. Μπίλκεν και σε προηγούμενες συναντήσεις μας. Το τονίσαμε αυτό στις δηλώσεις μας, επειδή ήραν τους περιορισμούς από την ελληνοκυπριακή πλευρά και τα εμπάργκο. Εναντίον ποιου θα αγοράσει η ελληνοκυπριακή πλευρά όπλα από τις ΗΠΑ; Εναντίον των Τουρκοκυπρίων, εναντίον της Τουρκίας. Τι είναι αυτό δηλαδή;
Η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεργάστηκε για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τότε να δοθούν άλλα κίνητρα στην ελληνοκυπριακή πλευρά και να της ανοίξουν πίστωση. Δεδομένου ότι το ζήτημα είναι το μαύρο χρήμα, μπορεί να δοθεί υποστήριξη σε καθαρό χρήμα. Αυτό δεν σημαίνει να δώσουμε όπλα ως αντάλλαγμα και να διαταράξουμε αυτή την ισορροπία. Με άλλα λόγια, δείχνει ότι η ισορροπημένη πολιτική της Αμερικής έχει διαταραχθεί», δήλωσε.
Όσον αφορά τις τουρκο-ελληνικές σχέσεις, αν και πρόσφατα (οι ΗΠΑ) προσπάθησαν να δείξουν ότι τηρούν τις ισορροπίες με κάποιες δηλώσεις τους, όπως είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, παρόλα αυτά «βλέπουμε ότι αυτή η ισορροπία στην πράξη δεν τηρείται. Και δεν το λέω αυτό μόνο από τις δηλώσεις Μενέντεζ ή κάποιων άλλων που θέλουν να εμποδίσουν την αγορά των F-16 από την Τουρκία, δεν το λέω γι' αυτό. Αλλά τώρα η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών και τα τεθωρακισμένα που έδωσαν οι ΗΠΑ πηγαίνουν εκεί και οι ΗΠΑ δεν φέρνουν καμία αντίρρηση σε αυτό ή δεν λένε καν ότι δεν πρέπει να τα στέλνουν.
Παρόλο που η Ελλάδα λέει συνεχώς ότι οι 9 βάσεις δημιουργήθηκαν για να υπάρχει ισορροπία με την Τουρκία, δεν έχουμε δει ακόμη να έχει γίνει μια σαφής δήλωση από τις ΗΠΑ για το αντίθετο. Με άλλα λόγια, βλέπουμε ότι έχει διαταραχθεί η ισορροπία σε γενικές γραμμές και λέμε στις ΗΠΑ ότι πρέπει να αποκατασταθεί ξανά αυτή η ισορροπία στις σχέσεις τόσο με την Κύπρο όσο και στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας. Αλλά στη συνάντησή μας με τον Μπλίνκεν σήμερα, o Μπλίνκεν τόνισε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι ‘απευθύνουμε την ίδια έκκληση και στις δύο πλευρές’, ότι ‘διατηρούμε ισότιμες σχέσεις και με τις δύο πλευρές και τηρούμε αυτή την ισορροπία’».
Τα F-16 η αιτία της έντασης Ελλάδας - Τουρκία
Ο Τσαβούσογλου έριξε την ευθύνη για τις τεταμένες σχέσεις με την Ελλάδα, στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και τη δήλωσή του συγκεκριμένα για τα F-16 της Τουρκίας.
«Ως Τουρκία, φυσικά, δεν είμαστε μια χώρα που διεξάγει εκστρατείες αποκλεισμού, όπως ποια χώρα πουλάει τι σε ποια χώρα ή για το αν η Ελλάδα θα αγοράσει αυτό ή εκείνο από εδώ και από εκεί, όπως κάνουν εκείνοι. Είμαστε μια χώρα που έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της. Φυσικά και θα θέλαμε να αγοράσουμε F-16. Εργαζόμαστε για την ανάπτυξη της δικής μας αμυντικής βιομηχανίας.
Η εκστρατεία της Ελλάδας κατά της αγοράς F-16 από την Τουρκία, όπως γνωρίζετε, οδήγησε και πάλι σε τεταμένες σχέσεις με την Ελλάδα», δήλωσε.
Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την προκλητικότητα της Ελλάδας
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι παραπονέθηκε στον Μπλίνκεν για την ‘προκλητική’ στάση της Ελλάδας. «Είδαμε ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν στο γεύμα στην Κωνσταντινούπολη δεν τηρήθηκαν. Μέσα σε 2 εβδομάδες!
Υπενθυμίσαμε λοιπόν στην Αμερική ότι πρέπει να ενεργήσει πιο ισορροπημένα και είπαμε επίσης ότι οποιαδήποτε στήριξη δοθεί στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι οι προκλητικές πολιτικές της Ελλάδας θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Τους δώσαμε επίσης παραδείγματα και τους δείξαμε πρόσφατες προκλήσεις της Ελλάδας, όπως το κλείδωμα των ραντάρ στα F-16 που επιχειρούσαν στο πλαίσιο των αποστολών του ΝΑΤΟ, όπως οι S-300 και άλλα παραδείγματα».
F-16: Δεν βγήκε λευκός καπνός
Για τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 o Τούρκος υπουργός είπε ότι ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων και η απόκτηση νέων ήταν από τα σημαντικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης κι ότι ενημερώθηκε για τη διαδικασία που ακολουθεί το Κογκρέσο.
Ο Τούρκος υπουργός «έριξε το μπαλάκι» πάντως στην αμερικανική κυβέρνηση για την εξέλιξη της υπόθεσης, λέγοντας ότι αν η αμερικανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, μπορεί να κάνει το βήμα που θέλει η Τουρκία, αψηφώντας όσους αντιδρούν, μεταξύ αυτών και τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ.
«Το σημαντικό εδώ είναι αν η (αμερικανική) κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή ή όχι. Εάν η κυβέρνηση δείξει αποφασιστικότητα, στο τέλος στο Κογκρέσο ορισμένα μέλη, όπως ο Μενέντεζ, σήμερα ακούγεται μόνο η φωνή του Μενέντεζ, αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλα μέλη..., εάν η κυβέρνηση επιδείξει σθεναρή στάση απέναντι στις ενέργειές τους να παρεμποδίσουν αυτή τη διαδικασία, το θέμα θα επιλυθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Τσαβούσογλου ρωτήθηκε αν συζητήθηκε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τα F-16 με τον Μπλίνκεν, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική.
«Όχι, δεν αναφέρθηκαν σε ημερομηνίες. Αυτό είναι μία δική τους διαδικασία, που θα προχωρήσει όπως αυτοί γνωρίζουν. Αλλά σήμερα δεν έδωσαν καμία επίσημη ημερομηνία», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν ανέφεραν τίποτα για τις ενστάσεις Μενέντεζ ή ότι ‘εμείς θα ακολουθήσουμε αυτή τη στρατηγική’. Στην πραγματικότητα, δεν ρωτήσαμε πώς θα ξεπεράσετε το εμπόδιο Μενέντεζ. Εξάλλου, δεδομένου ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης γενικά, είναι σαφές πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία με το Κογκρέσο. Τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση ενάντια στις απαντήσεις του Κογκρέσου είναι επίσης πολύ σαφή στο αμερικανικό σύνταγμα και τους νόμους.
Δεν είπαν τίποτα... Δηλαδή, δεν είπαν ότι αν ο Μενέντεζ κάνει αυτό, εμείς θα κάνουμε αυτό ή το άλλο. Ούτε εμείς ρωτήσαμε συγκεκριμένα για το τι θα κάνατε, αν κάνει αυτό ο Μενέντεζ», είπε.
Δεν συνδέονται F-16 και διεύρυνση ΝΑΤΟ
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε επίσης ότι η συναίνεση της Τουρκίας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, δεν συνδέεται με τα F-16 ή τουλάχιστον η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει απαιτήσει κάτι τέτοιο επισήμως. «Είπαν μόνο ότι μία πρόοδος στη διαδικασία της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει θετικό αντίκτυπο στο Κογκρέσο. Αυτό δεν είναι μυστικό ούτως ή άλλως, φυσικά θα έχει θετικό αντίκτυπο, αλλά αυτά τα 2 ζητήματα είναι εντελώς ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Δεν θα ήταν χρήσιμο να πούμε ότι το ένα είναι προϋπόθεση του άλλου. Σήμερα, δεν αναφέρθηκε ως όρος. Είπαν μόνο ότι θα μπορούσε να έχει μόνο θετικό αντίκτυπο, αλλά γνώριζαν κι εκείνοι ότι αυτά τα δύο δεν είναι αλληλένδετα μεταξύ τους.
Περιμένουμε συγκεκριμένα βήματα, η Σουηδία είναι στην αρχή του δρόμου. Ζητήσαμε την εφαρμογή των όρων που βρίσκονται στην τριπλή συμφωνία», επισήμανε.
Σχέσεις με Μπάιντεν και πρόσκληση Μπλίνκεν στην Άγκυρα
Αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με την αμερικανική κυβέρνηση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι προσπαθούν να τις βελτιώσουν και ότι βρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Τζο Μπάιντεν.
«Όποια κυβέρνηση και αν έρθει, εμείς, ως Τουρκία, κάναμε πάντα ειλικρινή βήματα για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας μαζί της. Βρίσκαμε πάντα ανταπόκριση; Όχι, δεν βρίσκαμε. Εξάλλου, συνέβησαν και κάποια πράγματα όταν ανέλαβε καθήκοντα ο Μπάιντεν. Οι προηγούμενες συνεντεύξεις του αποκαλύφθηκαν. Οι προσωπικές μας σχέσεις ήταν καλές κατά την εποχή Τραμπ, αλλά εκείνη την εποχή τέθηκαν κι οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας σε ισχύ.
Από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση Μπάιντεν καταβάλλουμε προσπάθειες για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και η πρόταση για τη δημιουργία ενός στρατηγικού μηχανισμού, τον οποίο πραγματοποιήσαμε σήμερα με τη δεύτερη υπουργική συνάντηση, προήλθε στην πραγματικότητα από τον Μπάιντεν. Λένε ότι η Τουρκία είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ένας σημαντικός εταίρος. Συμβαίνει όμως αυτό στην πράξη;
Ειδικά όσον αφορά τη στήριξη που δόθηκε στο PKΚ/YPG στη Συρία, λέω όχι, έχουμε διαφορές. Υπάρχουν μερικά ζητήματα στις σχέσεις μας που δεν μπορέσαμε να ξεπεράσουμε μέχρι στιγμής. Τα ξέρετε αυτά τα πράγματα.
Συμφωνούμε σε όλα; Όχι, αλλά οι σχέσεις με την κυβέρνηση Μπάιντεν δεν διάγουν τώρα τόσο σοβαρή κρίση σε σχέση με τότε που ανέλαβε», δήλωσε, σημειώνοντας ότι κάλεσε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, στην Τουρκία.
- Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
- Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
- Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
- Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο