Η Ρωσία προμήθευσε την Ινδία με στρατιωτικό εξοπλισμό 13 δισ. δολαρίων σε μια πενταετία
NewsroomΗ Ρωσία προμήθευσε την Ινδία με οπλικά συστήματα αξίας περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία πέντε χρόνια και το Νέο Δελχί έκανε παραγγελίες στη Μόσχα για περαιτέρω στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας άλλων 10 δισεκ. δολαρίων, μετέδωσαν χθες Κυριακή το βράδυ ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής όπλων ρωσικής κατασκευής στον κόσμο —σε αυτή αντιστοιχεί χονδρικά το 20% των παραγγελιών στα βιβλία της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας—, κάτι που εξηγεί εν μέρει το γιατί το Νέο Δελχί έχει αποφύγει επιμελώς να καταδικάσει ρητώς τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έχει απευθύνει επανειλημμένα εκκλήσεις σε Μόσχα και Κίεβο να επιλέξουν τον δρόμο του διαλόγου και της διπλωματίας για να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη, που θα συμπληρώσει έναν χρόνο σε 11 ημέρες.
Δεκάδες χώρες της Δύσης επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία, ιδίως στη βιομηχανία όπλων της, σε αντίποινα για την εισβολή που το Κρεμλίνο βάφτισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Η Ινδία, η Κίνα και κάποιες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας όμως συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για την απόκτηση ρωσικών όπλων, σύμφωνα με τον Ντμίτρι Σουγκάγεφ, επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας.
«Παρά την άνευ προηγουμένου πίεση που ασκήθηκε στην Ινδία από δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, σχετικά με την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτή συνεχίζει να είναι από τους βασικούς εταίρους της Ρωσίας στο πεδίο της στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας», επισήμανε ο κ. Σουγκάγεφ, κατά το Interfax.
Οι ετήσιες εξαγωγές όπλων ανήλθαν σε περίπου 14-15 δισεκ. δολάρια και οι παραγγελίες που έχει λάβει η Μόσχα παρέμειναν σταθερές, περί τα 50 δισεκ. δολάρια, πρόσθεσε.
Οι πελάτες της Ρωσίας στην Ασία ενδιαφέρονται κυρίως για τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, τους πυραύλους επιφανείας-αέρος όπως οι Όσα, Στρέλα και Πετσόρα, μαχητικά αεροσκάφη όπως τα Σουχόι Su-30 και Μικογιάν MiG-29, επιθετικά ελικόπτερα και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πάντα σύμφωνα με τον Ντμίτρι Σουγκάγεφ.
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά