Κόσμος | 14.02.2023 10:00

Τουρκία: Θρήνος για τους χιλιάδες νεκρούς και μικρά θαύματα μετά από 198 ώρες - Ανταπόκριση από τις σεισμόπληκτες περιοχές

Newsroom

Η ελπίδα για επιζώντες δυστυχώς τελειώνει με βάση τα πρωτόκολλα και αντικαθίσταται από την οργή και την πραγματικότητα στην Τουρκία, η οποία μετρά τουλάχιστον 31.643 νεκρούς, ενώ η Συρία περισσότερους από 4.400.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του OPEN και του ethnos.gr, Μαρία Ζαχαράκη από την Γκαζιαντέπ οι Αρχές στην περιοχή είναι στο στάδιο της εκκαθάρισης.

Η ρεπόρτερ δείχνει στην τηλεόραση του OPEN κτίρια που έχουν πέσει ενώ παραδίπλα άλλα στέκουν όρθια. «Μάθαμε ότι ο ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας πήγε και έκοψε τις κολώνες από κάτω προκειμένου να δημιουργήσει περισσότερο χώρο στο οικόπεδο και να φτιάξει περισσότερα διαμερίσματα. Αυτό το έγκλημα έκανε.

Το 2018 έναν μήνα πριν τις εκλογές ο Ερντογάν είχε δώσει οικοδομική αμνηστία σε κάποια κτίρια που είχαν κακοτεχνίες. Αυτό το προεδρικό διάταγμα το έχουν πληρώσει με τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι. Και αυτό που σας περιέγραψα με τις κολώνες έχει συμβεί στα περισσότερα κτίρια που επλήγησαν. Ήταν ένα κόλπο για να βγάλουν περισσότερα διαμερίσματα οι ιδιοκτήτες ή οι εργολάβοι με τους οποίους συνεργάζονταν», λέει.

Συγκλονιστικό οπτικό υλικό μετά το σεισμό στην Τουρκία φανερώνει τις αδιανόητες κακοτεχνίες που οδήγησαν σε δεκάδες χιλιάδες θύματα.

Φωτογραφίες από την πόλη Αντιγιαμάν, δείχνουν κτίριο, το οποίο ανασηκώθηκε από τον σεισμό και «προσγειώθηκε» πάνω σε τρία αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα δίπλα του. Κυριολεκτικά, το κτίριο μετατοπίστηκε και έπεσε πάνω στα αυτοκίνητα, χωρίς να καταρρεύσει ολοκληρωτικά.

Όπως επισημαίνει η Μαρία Ζαχαράκη: Στο Γκαζιαντέπ, που δεν έπεσαν πολλά κτίρια, περίπου 16, οι νεκροί είναι 3.250. Στο Καχραμανμάρας σήμερα το πρωί, στην 9η ημέρα υπάρχουν ακόμα ελπίδες για 27 άτομα. Έχουν βγάλει ένα συγκεντρωτικό πως σε διάφορες περιοχές αναμένουν πως μπορούν να βρεθούν ζωντανοί ακόμα 27 άνθρωποι. Έναν μάλιστα 17χρονο έβγαλαν πριν από λίγες ώρες στο Καχραμανμάρας».

Στα περίεργα, διασώστες βρήκαν ένα χρηματοκιβώτιο με 2.5 εκατομμύρια λίρες και το παρέδωσαν στον ιδιοκτήτη του.

Για το πώς αναμένεται να στηριχτούν στο άμεσο μέλλον οι σεισμόπληκτοι, η ανταποκρίτρια του ethnos.gr επισημαίνει πως «στις σεισμόπληκτες περιοχές έχει αναλάβει ο γαμπρός του Ερντογάν, αυτός που φτιάχνει τα μη επανδρωμένα οχήματα έχει αναλάβει μέσα σε ενάμιση μήνα σε κοντέινερ που θα φτιάξει να στεγάσει περίπου 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους προκειμένου να δείξει στον κόσμο πως η οικογένεια Ερντογάν είναι δίπλα στους ανθρώπους και τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές θα μπορούν να μένουν κάπου ζεστά».

Περιμένοντας στα συντρίμμια ένα θαύμα

Και ο απεσταλμένος του Open στην Τουρκία Μίλτος Σακελλάρης μετέδωσε την εικόνα που επικρατεί στα Άδανα.

Όπως αναφέρει: «Ίσως δούμε κάποια θαύματα και τις επόμενες ώρες. Χτες το απόγευμα ένα παιδί διασώθηκε μετά από 155 ώρες. Οι συγγενείς περιμένουν ακόμα στα χαλάσματα τους δικούς τους ανθρώπους που έχει εγκλωβιστεί.

Υπάρχει η οσμή θανάτους εδώ σε πολλές περιοχές. Απομακρύνουν τα μπάζα σε πολλά σημεία, προσπαθούν να είναι προσεκτικοί με την ανάσυρση των σορών.

Υπήρξαν λεηλασίες στην Αντιόχεια και συγκρούσεις με τον στρατό και την αστυνομία να παρεμβαίνουν για να επιβάλλουν την τάξη».

Όσον αφορά την προσωρινή στέγαση των ανθρώπων που επέζησαν από το χτύπημα του Εγκέλαδου, ο ρεπόρτερ σημειώνει:

«Ήδη έχουν στηθεί αρκετές σκηνές και προσεγγίζουν ανθρώπους που είναι στο δρόμο και τους ζητάνε να μεταφερθούν σε αυτές. Πολλοί αρνούνται, δεν θέλουν, θέλουν να παραμείνουν έξω, άλλοι βέβαια δεν έχουν λάβει τέτοια οδηγία να μεταφερθούν σε σκηνές και παραμένουν στο δρόμο. Σε κάθε σημείο που υπάρχουν άνθρωποι υπάρχει ανθρωπιστική βοήθεια και από την κυβέρνηση και από οργανώσεις και εθελοντές. Τις πρώτες μέρες ήταν πιο δύσκολη η κατάσταση τώρα αρχίζουν σιγά σιγά να υπάρχει μια οργάνωση»,

«Σε επαρχίες του Χατάι, στην Αντιόχεια, ο Τούρκος πρόεδρος είχε λάβει μεγάλα ποσοστά και τώρα ενδεχομένως αυτά να έχουν επηρεαστεί. Υπάρχουν προσπάθειες από την κυβέρνηση να βοηθήσει αλλά είναι δύσκολο να διαχειριστούν αυτό το χάος που επικρατεί» επισημαίνει ο Μίλτος Σακελλάρης.

10χρονη βγήκε ζωντανή μετά από 185 ώρες

Μπορεί να σβήνουν οι ελπίδες όσοι περνάνε οι μέρες, ωστόσο υπάρχουν ακόμα άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι που αντέχουν και πολεμάνε να κρατηθούν στη ζωή.

Η 10χρονη Auca Cebni, βγήκε ζωντανή από τα χαλάσματα στο Καχραμάνμαρας.

Το κορίτσι ήταν στα ερείπια για 185 ώρες χωρίς φαγητό και νερό, και οι διασώστες με τις επίμονες προσπάθειές τους την έβγαλαν ζωντανή.

Δύο αδέρφια βρέθηκαν ζωντανοί μετά 198 ώρες 

Και ένας 17χρονος, που κατονομάστηκε ως Μουχαμέτ, κι ακόμη ένας άνδρας, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό, ανασύρθηκαν σήμερα από τα συντρίμμια πολυκατοικίας στην επαρχία Καχραμάνμαρας. Στα πλάνα που μετέδωσε το CNN Turk, μέλη σωστικών συνεργείων εικονίζονται να μεταφέρουν τους δυο διασωθέντες με φορεία σε ασθενοφόρα που περιμένουν.

Σύμφωνα με το Anadolu, πρόκειται για δύο αδέρφια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώρασεισμός Τουρκίασεισμός