Ερντογάν για την αντιπολίτευση μετά την αποχώρηση Ακσενέρ: «Το είχα πει ότι θα διαλυθούν, δεν θα μαζέψουμε τα πετραδάκια τους»
Μαρία Ζαχαράκη«Ας κάνουν ό,τι θέλουν εκείνοι, εμείς συνεχίζουμε να δουλεύουμε πάνω στο δικό μας σχέδιο και τον οδικό μας χάρτη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πρώτο του σχόλιο μετά την αποχώρηση της Μεράλ Ακσενέρ από την συμμαχία της αντιπολίτευσης.
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε τη δήλωση στο μικρόφωνο του καναλιού Α Χαμπέρ και του πρακτορείου DHA.
«Εμείς νοιαζόμαστε για τους ανθρώπους, αυτοί για τα υλικά αγαθά. Το είχα πει ότι θα καθίσουν, θα μιλήσουν και θα διαλυθούν. Είχαμε ήδη πει μήνες πριν ότι αυτό θα συνέβαινε. Αυτοί ρίχνουν πέτρες από τα φουστάνια τους, αλλά εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση να μαζέψουμε τα πετραδάκια τους», δήλωσε με νόημα, απαντώντας στα σενάρια περί πιθανού προσεταιρισμού τώρα της Μεράλ Ακσενέρ, εφόσον το κόμμα της αποχώρησε από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης.
Υπό διάλυση η αντιπολίτευση
Σημειώνεται ότι 2,5 μήνες πριν τις εκλογές το ενιαίο μέτωπο της αντιπολίτευσης φαίνεται να τελεί υπό διάλυση, μετά την ανακοίνωση της αρχηγού του ακροδεξιού/εθνικιστικού κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, ότι αποχωρεί από την Εθνική Συμμαχία ή αλλιώς από το τραπέζι των 6.
Το βράδυ της Πέμπτης, οι 6 ηγέτες συνεδρίασαν για να αποφασίσουν τον κοινό υποψήφιο και όλοι είχαν για σίγουρο ότι θα καταλήξουν στο όνομα του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για αντίπαλο του Ερντογάν.
Η Μεράλ Ακσενέρ, όμως, διαφώνησε ακόμη μια φορά στην υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου και αυτή τη φορά ήταν κάθετη. Η Ακσενέρ έθεσε τελεσίγραφο για Ιμάμογλου και Γιαβάς, τους δύο δημάρχους Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας.
Ο ηγέτης του CHP Κιλιτσντάρογλου, όμως, με τη στήριξη και των άλλων 5 ηγετών επέμεινε στη δική του υποψηφιότητα.
Η Ακσενέρ αποχώρησε το βράδυ της Πέμπτης, λέγοντας ότι θα μιλήσει με το κόμμα της και θα επανέλθει, όπως και έκανε και την προηγούμενη μέρα.
Το μεσημέρι της Παρασκευής, όμως, τα πράγματα πήραν μία εντελώς απροσδόκητη τροπή... Η Ακσενέρ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη συμμαχία και θα κατέβει μόνη της με το κόμμα της.
Και το ακόμη πιο παράδοξο: Κάλεσε τους δύο δημάρχους Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης -που είναι σε άλλο κόμμα- να δηλώσουν αν είναι διατεθειμένοι να θέσουν υποψηφιότητα για πρόεδροι με το κόμμα της.
Αυτή τη στιγμή φαίνεται στην Τουρκία να έχουν τιναχτεί όλα στον αέρα: Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα προχωρήσουν τα άλλα 5 κόμματα της συμμαχίας της αντιπολίτευσης και κυρίως τι θα κάνουν Ιμάμογλου και Γιαβάς. Θα ακολουθήσουν -και ειδικά ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης- που έχει πιο ζεστή σχέση με την Ακσενέρ από ό,τι με τον αρχηγό του ίδιου του κόμματός του, το Καλό Κόμμα ή θα παραμείνουν πιστοί στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα;
Τούρκοι δημοσιογράφοι, επικαλούμενοι πηγές από το CHP, υποστηρίζουν καταρχάς ότι ο Κιλιτσντάρογλου δεν θα κάνει βήμα πίσω από την υποψηφιότητά του για πρόεδρος.
Ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, είπε, «έχουμε πει στις δηλώσεις που έχουμε κάνει μέχρι τώρα ότι δεν θα ενεργήσουμε ενάντια στη θέληση του προέδρου μας, κ. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Είμαστε στην ίδια γραμμή».
Ο Ιμάμογλου ανέφερε πως «ως γιος του CHP και δήμαρχος της Εθνικής Συμμαχίας, θα επιδείξουμε θέληση μας στο τραπέζι της συμμαχίας, στην ενότητα που επιθυμεί το έθνος μας».
Οι άλλοι 5 ηγέτες των κομμάτων συνεδριάζουν σήμερα, Σάββατο, για να δουν πώς θα προχωρήσουν... Αν θα παραμείνουν στη συμμαχία ή αν ο καθένας θα πάρει τον δρόμο του, όπως η Ακσενέρ, η οποία ήδη δέχεται μεγάλη κριτική στην Τουρκία για «αποστασία».
Το Εθνικιστικό Κίνημα (ΜΗΡ), από τα σπάργανα του οποίου λοξοδρόμησε και η ίδια, δεν άργησε να... στάξει φαρμάκι.
«Όποιος πουλάει μια φορά, πουλάει για πάντα», είπε δηκτικά στέλεχος του κόμματος, υπονοώντας ότι πούλησε τώρα το δεύτερο κόμμα της Τουρκίας, όπως είχε κάνει παλαιότερα και με το MHP.
Ο αρκετά γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος, προσκείμενος στην αντιπολίτευση και το CHP, Φατίχ Πορτακάλ, ανέφερε ότι «Ο Βρούτος της πολιτικής από σήμερα είναι η Μεράλ Ακσενέρ».
Αυτό που είχε πει πριν λίγο καιρό ο Τούρκος πρόεδρος ότι «αυτοί στο τέλος θα διαλυθούν», φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά.
Το τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες, θα είναι πολύ κρίσιμο για τις εκλογές της Τουρκίας...
Ποια είναι η Μεράλ Ακσενέρ
Η Μεράλ Ακσενέρ γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου 1956 στο Izmit (Νικομήδεια).
Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, Σχολή Φιλολογίας, Τμήμα Ιστορίας. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά, Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών.
Εργάστηκε ως Επικεφαλής του Τμήματος Ιστορίας της Επανάστασης στο Πανεπιστήμιο Kocaeli.
Μπήκε στην πολιτική ως υποψήφιος δήμαρχος του δήμου Izmit από το Κόμμα Ορθός Δρόμος (της Τανσού Τσιλέρ) στις δημοτικές εκλογές του 1994.
Η Ακσενέρ εισήλθε στο κοινοβούλιο ως βουλευτής του κόμματος Ορθός Δρόμος στις τουρκικές γενικές εκλογές το 1995 και το 1999, υπηρέτησε ως υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση συνασπισμού με τον Νετζμετίν Ερμπακάν μεταξύ 1996 και 1997.
H Ακσενέρ εισήλθε στο κοινοβούλιο ως βουλευτής του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) στις τουρκικές γενικές εκλογές το 2007, το 2011 και τον Ιουνίου 2015.
Έγινε η δεύτερη και η τρίτη γυναίκα που εξελέγη αντιπρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, στις 10 Αυγούστου 2007.
Στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου 2015, δεν προτάθηκε για βουλευτής από το κόμμα της το MHP.
Το 2017 παραιτήθηκε από το ΜΗΡ και ίδρυσε το δικό της Καλό Κόμμα (IYI).
Η Μεράλ Ακσενέρ παντρεύτηκε τον μηχανολόγο Τουντζέρ Ακσενέρ το 1980. Ο γιος τους, Φατίχ Ακσενέρ, γεννήθηκε το 1984.
- Δυστύχημα στα Τέμπη: Παραιτήθηκε ο Θανάσης Ζηλιασκόπουλους από την Ειδική Επιτροπή
- Σε απεργία την Κυριακή μετρό και ΗΣΑΠ – Ποιες ώρες θα κινούνται οι συρμοί
- Θερμό χειροκρότημα για τον διασώστη της ΕΜΑΚ και προπονητή του ΠΑΟΚ που έδωσε μάχη στα συντρίμμια στα Τέμπη
- 10.000 βήματα για καλή υγεία; Όχι ακριβώς - Δείτε τον «μαγικό» αριθμό για να διατηρήσετε σε άψογη κατάσταση την καρδιά σας
- Τραγωδία στα Τέμπη: Η αμαρτωλή σύμβαση «717» - Γιατί είναι στον… αέρα από το 2014
- Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
- «Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
- Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
- Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα