Κόσμος | 05.03.2019 09:51

Μαζεύουν τρόφιμα λόγω Brexit

Έρη Πανσεληνά

Με το Brexit να βρίσκεται προ των πυλών, καθώς μόλις τρεις εβδομάδες έχουν απομείνει για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τους Βρετανούς έχει αρχίσει να καταλαμβάνει ένα... κατοχικό σύνδρομο. Φοβούμενοι ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ θα οδηγήσει σε άδεια ράφια, πολλοί πολίτες έχουν αρχίσει να συσσωρεύουν στα σπίτια τους τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του ITV News, εκτιμάται ότι σε ποσοστό 5% οι Βρετανοί έχουν ήδη αρχίσει να γεμίζουν τα ντουλάπια τους υπό τον φόβο ελλείψεων και εκτόξευσης των τιμών. Μια μελέτη των συζητήσεων που γίνονται σε διαδικτυακά φόρουμ έχει αποκαλύψει ποια είναι τα προϊόντα που ορισμένοι Βρετανοί σπεύδουν να στοιβάξουν στα σπίτια τους. Τα ζυμαρικά, το χαρτί τουαλέτας, το ρύζι, τα γάλατα διαρκείας και τα λαχανικά σε κονσέρβες έχουν τις περισσότερες αναφορές, ενώ στη «λίστα» με τα σχεδόν 700 αγαθά βρίσκονται και το αλεύρι, το τσάι, ο καφές, τα φάρμακα και το κρασί. Χαρτί τουαλέτας!

Ο ειδικός σε συστήματα τροφίμων του Πανεπιστημίου του Λιντς, Τιμ Μπέντον, δήλωσε στο BBC ότι οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα για τα τρόφιμα είναι «σχεδόν αναπόφευκτες», ενώ ο γενικός διευθυντής της Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών Χαρτιού έχει δηλώσει ότι δεν είναι απίθανη η έλλειψη σε χαρτί τουαλέτας. Επίσης, στα τέλη Ιανουαρίου διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων αλυσίδων εστίασης έκαναν έκκληση στο βρετανικό Κοινοβούλιο να αποτρέψει ένα σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία, καθώς «είναι αδύνατον να μετριαστούν όλοι οι κίνδυνοι» και υπάρχει ο «φόβος για σημαντικές βραχυπρόθεσμες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Θα λείψουν τα φρέσκα

Πάντως, τα προϊόντα στα οποία είναι πιο πιθανό να παρουσιαστούν ελλείψεις είναι και αυτά που δεν μπορούν να αποθηκευτούν – τα φρέσκα τρόφιμα. Εν τω μεταξύ, Βρετανοί έχουν παραδεχθεί ότι δεν παίρνουν όλες τις δόσεις των φαρμάκων τους για να τα κρατήσουν σε περίπτωση ελλείψεων, ενώ οι φαρμακοποιοί αναφέρουν ότι έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις το τελευταίο διάστημα (πιθανότατα επειδή ορισμένοι προμηθεύονται παραπάνω κουτιά). Φόβοι έχουν εκφραστεί και για την προμήθεια πετρελαίου και φυσικού αερίου (το 47% που φυσικού αερίου φτάνει μέσω αγωγών από την ΕΕ και τη Νορβηγία), αλλά και για αγαθά πολυτελείας όπως το κρασί (το 55% του κρασιού που καταναλώνεται στη χώρα προέρχεται από την ΕΕ).

Εκτός από τις ελλείψεις, η επιβολή δασμών θα οδηγήσει σε επιπλέον φόρους ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών για τα εισαγόμενα προϊόντα που αργά ή γρήγορα θα μετακυλιστούν στους καταναλωτές (για παράδειγμα, έχει εκτιμηθεί ότι η τιμή του τσένταρ θα αυξηθεί έως και 50%). Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τους δασμούς που θα επιβληθούν σε 5.200 προϊόντα σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ, κάτι που θα δώσει μια σαφέστερη εικόνα για το πόσο θα αυξηθούν οι τιμές τους, αν και καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η συμπεριφορά της λίρας την επόμενη ημέρα (σε έξοδο χωρίς συμφωνία η αξία της μπορεί να πέσει έως και 10%. 

Brexit