Κόσμος | 15.03.2023 04:37

Εκλογές Τουρκία: Πώς το φιλοκουρδικό HDP ανάγεται σε ρυθμιστή της αναμέτρησης – Θα χαρίσουν τη νίκη στην αντιπολίτευση;

Μαρία Ζαχαράκη

Το φιλο-κουρδικό κόμμα HDP στις δημοσκοπήσεις έχει ανέβει σταθερά πλέον στην 3η θέση, από 4η που ήταν, κι έχει αναχθεί σε ρυθμιστή του αποτελέσματος των εκλογών στην Τουρκία.

Όποιος πάρει με το μέρος του τους Κούρδους ψηφοφόρους, θα κερδίσει τις εκλογές. Το γνωρίζουν πλέον καλά και οι δύο εκλογικές συμμαχίες που συναγωνίζονται ποιος θα πάρει την... πολύφερνη νύφη.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι του HDP είναι αποφασισμένοι εδώ και καιρό να ψηφίσουν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, όπως έκαναν και στις δημοτικές εκλογές το 2019 κι έφεραν στην ‘εξουσία’ τον Εκρέμ Ιμάμογλου, αλλά δεν το ανακοινώνουν επισήμως ακόμη.

Σε ερώτηση δημοσκοπικής εταιρείας «Εάν ήταν υποψήφιοι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ποιον θα ψηφίζατε;», το 84% των Κούρδων ψηφοφόρων δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον Κιλιτσντάρογλου.

Ο Ερντογάν τους έχει χάσει και προσπαθεί κάπως να διασπάσει τους Κούρδους, παίρνοντας με το μέρος του το ακροδεξιό κουρδικό κόμμα HUDAPAR, το οποίο δεν έχει βέβαια ούτε κατά διάνοια τη δύναμη (10-12%) του HDP, βρίσκεται κάτω του 1%, αλλά η κυβέρνηση ανασυντάσσει δυνάμεις για να δημιουργήσει ένα ψυχολογικό ρήγμα και να αντιμετωπίσει το νέο σκηνικό, δηλ. την ενίσχυση της αντιπολίτευσης με τον Κιλιτσντάρογλου, τον οποίο θεωρούσε εύκολο αντίπαλο.

Το σκηνικό των εκλογικών συνεργασιών παραμένει ρευστό, σε μια πολιτικά ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και καθοδόν προς τις εκλογές η πόλωση θα αυξάνεται. Σχεδόν το σύνολο των 36 κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις εκλογές θα συνταχθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έπειτα από την αναγκαία σχετική διαπραγμάτευση, με τον έναν από τους δύο πρωταγωνιστές των εκλογών, τη Λαϊκή Συμμαχία ή την Εθνική Συμμαχία.

Αν οι Κούρδοι ψηφοφόροι πάντως συνταχθούν με την αντιπολίτευση, θα της δώσουν μία εύκολη νίκη απέναντι στον Ερντογάν, αλλά το ερώτημα για τους Κούρδους είναι τι θα πάρουν και πόσο αυτή η αναβάθμιση του κουρδικού παράγοντα στην πολιτική ζωή της χώρας, θα εξεγείρει τα εθνικιστικά στοιχεία που είναι ακόμη πολύ ισχυρά.

Ωστόσο, το φιλο-κουρδικό κόμμα HDP βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπο με κλείσιμο. Η υπόθεσή του θα εξεταστεί σε λίγες εβδομάδες (στις 10/4), ώστε να μην μπορέσει, σε περίπτωση απαγόρευσής του, να εγγράψει υποψήφιους βουλευτές. Αν γίνει βέβαια κάτι τέτοιο, υπάρχει το σχέδιο Β, δηλ. να συμμετάσχουν οι υποψήφιοι με το κόμμα των Πρασίνων και της Αριστεράς, που θεωρείται παρακλάδι του HDP, κι έτσι να ψηφίσουν οι Κούρδοι τους βουλευτές τους, μέσω μιας άλλης «αδελφής» πολιτικής παράταξης. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη 15 Μαρτίου.

Η εκκρεμότητα πάντως αναφορικά με τη συμμετοχή του HDP και υπό ποία μορφή στις εκλογές της 14ης Μαΐου τροφοδοτεί την ένταση, προσφέροντας μάλιστα ένα επικοινωνιακό πλεονέκτημα στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να κατηγορήσουν την αντιπολίτευση για συνεργασία με τους «τρομοκράτες». Αν η αντιπολίτευση καταφέρει να το προσπελάσει, τότε στις 14 Μαΐου θα έχει κερδίσει όχι μόνο ένα τεράστιο πλεονέκτημα, αλλά και μια θέση στην εξουσία της Τουρκίας χάρη στους Κούρδους.

εκλογές ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνHDPειδήσεις τώραΚούρδοιεκλογέςΤουρκία