Κόσμος|20.03.2023 07:52

Στρατηγική περιστεριού ή γερακιού από Ερντογάν; Το σχέδιο για να «εκτοπίσει» τον Κιλιτσντάρογλου - Απάντηση σε 3 άξονες από την αντιπολίτευση

Μαρία Ζαχαράκη

Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλούσε τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHΡ), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να θέσει υποψηφιότητα, γιατί θεωρούνταν, όχι μόνο από το ΑΚΡ αλλά και τις δημοσκοπήσεις, ο «εύκολος» αντίπαλος.

Η επιθυμία του εκπληρώθηκε. Ο Κιλιτσντάρογλου έγινε ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ωστόσο τώρα υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος για το είδος της εκλογικής στρατηγικής που πρέπει να ακολουθηθεί και ειδικά μετά τις δημοσκοπήσεις που δίνουν ‘αέρα στα πανιά’ του υποψηφίου της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον Μουράτ Γετκίν, η ομάδα εκλογικής στρατηγικής του κόμματος συμβουλεύει τον Ερντογάν να ακολουθήσει αυτή τη φορά μια διαφορετική προσέγγιση απ' ό,τι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Να μιλά για τα έργα του, τους δρόμους, τα αεροδρόμια και τις γέφυρες αντί να προκαλεί τους αντιπάλους του και να προσπαθεί να τους στριμώξει. Ειδικά μετά την καταστροφή από τον σεισμό, προτείνουν μια προεκλογική στρατηγική που έχει στόχο να μετατρέψει την καταστροφή σε ελπίδα λέγοντας «αυτό που κάναμε είναι η εγγύηση για αυτό που θα κάνουμε».

Κάποιοι άλλοι στο κόμμα, αν και όχι η πλειοψηφία, του προτείνουν να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι ο Κιλιτσντάρογλου είναι Αλεβίτης και να αξιοποιήσει το μήνα του Ραμαζανιού, που ξεκινά στις 22 Μαρτίου και το οποίο δεν ακολουθούν οι Αλεβίτες, για να θαμπώσει το σουνιτικό εκλογικό σώμα.

Σύμφωνα με τον Γετκίν, το ΑΚΡ αναζητεί επίσης έναν τρόπο να ‘χτυπήσει’ τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προσωπικά. Κάτι σαν «οικονομική ατασθαλία ή μια συγκαλυμμένη υπόθεση διαφθοράς», ενώ από την άλλη, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πούτιν αναμένεται να έρθει στην Τουρκία την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου για να στηρίξει τον Ερντογάν.

Τρεις φάσεις προς τις εκλογές

Η στρατηγική θα καθοριστεί από τον Ερντογάν ίσως και μέσα στην εβδομάδα, αλλά οι 3 φάσεις της έχουν σχεδόν καθοριστεί.

Η πρώτη φάση είναι η περίοδος από τις 10 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου, όπου καθορίζονται οι λίστες των υποψηφίων βουλευτών. Σε αυτή την περίοδο δεν προβλέπεται «θορυβώδης» προεκλογική εκστρατεία, λαμβάνοντας υπόψη και τον πόνο που συνεχίζεται από τον σεισμό.

Η δεύτερη φάση θα είναι ο μήνας του Ραμαζανιού. Ο Ερντογάν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτή την περίοδο για «μεγάλα πράγματα», όπως θεμέλιους λίθους κτηρίων, μεταφορά του φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας, ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο TOGG και εξαγωγή του εθνικού μαχητικού αεροσκάφους από το υπόστεγο.

Η τελευταία φάση θα περιλαμβάνει μία περίοδο 3 εβδομάδων από το Μπαϊράμι (21 Απριλίου) μέχρι τις εκλογές της 14ης Μαΐου. Σε αυτή τη φάση, αφού θα έχει τελειώσει κι η περίοδος του πένθους, προβλέπεται να διεξαχθεί μια «θορυβώδης» προεκλογική εκστρατεία παλαιού στυλ.

Η στρατηγική της αντιπολίτευσης

Η αντιπολίτευση δεν έχει καθορίσει τόσο λεπτομερώς τον οδικό της χάρτη μέχρι τις εκλογές, καθώς μόλις τώρα άλλωστε απέκτησε υποψήφιο. Ωστόσο, αναμένεται να κινηθεί πάνω σε 3 άξονες:

  • Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το σεισμό, συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και Σύροι πρόσφυγες που πρέπει να επιστρέψουν.
  • Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης έχει κάνει ‘έδρα’ της προεκλογικής του εκστρατείας την Αντιόχεια, την πόλη που καταστράφηκε ολοσχερώς από τους σεισμούς. Την επισκέπτεται σχεδόν κάθε εβδομάδα, προκειμένου να επιτίθεται στην κυβέρνηση με το μεγαλύτερο επικοινωνιακό όπλο που διαθέτει: την εικόνα της απόλυτης καταστροφής.
  • Η φίλα προσκείμενη πολιτική ανάλυση επισείει ωστόσο σοβαρά την προσοχή στον Κιλιτσντάρογλου και το τραπέζι των ‘6’ να μην παρασυρθούν από τον ενθουσιασμό που γεννούν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, όπως και να μην επαναπαυτούν στο ότι "ο Ερντογάν έχει τελειώσει".

Τί προτιμά η Μέση Ανατολή; Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου

Η Δύση, αν και διακριτικά, έχει δείξει την προτίμησή της σε αυτή την τουρκική εκλογική αναμέτρηση, αλλά τι λέει το «φυσικό περιβάλλον» της Τουρκίας, η Μέση Ανατολή;

Τα κορυφαία πρακτορεία ειδήσεων και τηλεοπτικά κανάλια της Μέσης Ανατολής και του αραβικού κόσμου ανέφεραν, όπως κι η Δύση, όλες τις εξελίξεις πριν και μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λεπτό προς λεπτό. Που σημαίνει ότι τους ενδιαφέρει άμεσα τί θα γίνει στην Τουρκία μετά από μία 20ετία ηχηρής περιφερειακής πολιτικής Ερντογάν.

Μία ομάδα σκέψης στη Μέση Ανατολή θεωρεί ή ευελπιστεί(;) ότι η Τουρκία με επικεφαλής το CHP και τους εταίρους του θα δώσει προτεραιότητα στις σχέσεις της με τις χώρες της ΕΕ και τη Δύση και πως ο Κιλιτσντάρογλου θα ακολουθήσει την επιταγή Ατατούρκ «μην παρεμβαίνετε στις εσωτερικές υποθέσεις του αραβικού κόσμου».

Συζητείται επίσης ότι το ακροδεξιό Καλό Κόμμα της Ακσενέρ μπορεί να δώσει προτεραιότητα στις εθνικιστικές και στρατιωτικές επιλογές, όπως απόσυρση στρατευμάτων από τη Συρία και τη Λιβύη, αλλά ο ηγέτης του κόμματος του Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην «γεράκι» του Ερντογάν, ενδεχομένως να θέλει να ακολουθήσει πιο επεμβατική γραμμή.

Ο κύριος λόγος πίσω από αντικρουόμενα σενάρια είναι ότι το CHP δεν περιέγραψε λεπτομερώς την περιφερειακή του πολιτική, ενδεχομένως εξαιτίας των διαφορετικών προσεγγίσεων εξωτερικής πολιτικής στην εξαμερή συμμαχία.

Οι χώρες της Μέσης Ανατολής αξιολογούν διαφορετικά η καθεμία την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου.

Συρία: Οι ένοπλες ομάδες που υποστηρίζει η Τουρκία σίγουρα αισθάνονται άβολα με τη ρητορική της αντιπολίτευσης. Οι Κούρδοι της Συρίας ωστόσο αξιολογούν θετικά την τουρκική αντιπολίτευση κι υπό το πρίσμα της προσέγγισής της με το HDP.

Η κυβέρνηση της Δαμασκού, από την άλλη πλευρά, εξακολουθεί να είναι αβέβαιη για τις σχέσεις της με την αντιπολίτευση. Η Τουρκία υπό την ηγεσία του CHP θα δημιουργήσει μια σχέση με τη Δαμασκό ως «γειτονική χώρα» ή θα περιορίσει τη σχέση της στην επιστροφή των προσφύγων;

Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, που θεωρούνται οι ηγέτιδες της περιοχής πιστεύουν κυρίως ότι  η Τουρκία δεν θα παρεμβαίνει άμεσα στις εσωτερικές υποθέσεις της περιοχής και δεν θα υποστηρίζει δομές, όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Το Κατάρ είναι η μόνη χώρα που παίρνει ανοιχτή θέση εναντίον της αντιπολίτευσης και του Κιλιτσντάρογλου.

Οι άλλες χώρες της περιοχής παίρνουν θέση ανάλογα με τις εξελίξεις, χωρίς να αποκαλύπτουν το χρώμα επιλογής τους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογές Τουρκίαειδήσεις τώραΤουρκίαΚεμάλ Κιλιτσντάρογλου