Κόσμος | 29.03.2023 16:45

«Αν ο Πούτιν μυριστεί αίμα, θα πιέσει»: Γιατί ο Ζελένσκι επιμένει η Ουκρανία να μην εγκαταλείψει το Μπαχμούτ

Newsroom

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε την Τρίτη ότι αν το έθνος του δεν κερδίσει μια μακρά μάχη σε μια σημαντική ανατολική πόλη, η Ρωσία θα μπορούσε να αρχίσει να χτίζει διεθνή υποστήριξη για μια συμφωνία που θα απαιτούσε από την Ουκρανία να κάνει απαράδεκτους συμβιβασμούς. Προσκάλεσε επίσης τον ηγέτη της Κίνας, που εδώ και καιρό έχει συμμαχήσει με τη Ρωσία, να την επισκεφθεί.

Εάν το Μπαχμούτ υποκύψει στις ρωσικές δυνάμεις, ο πρόεδρός τους, Βλαντίμιρ Πούτιν, «θα "πουλήσει" αυτή τη νίκη στη Δύση, στην κοινωνία του, στην Κίνα, στο Ιράν», δήλωσε ο Ζελένσκι σε αποκλειστική συνέντευξη στο Associated Press.

«Αν μυρίσει λίγο αίμα -μυριστεί ότι είμαστε αδύναμοι- θα πιέσει, θα πιέσει, θα πιέσει», είπε ο Ζελένσκι στα αγγλικά.

Ο ηγέτης μίλησε στο AP από ένα τρένο που τον μεταφέρει σε όλη την Ουκρανία, σε πόλεις που βρίσκονται κοντά σε μερικές από τις πιο σφοδρές μάχες και σε άλλες όπου οι δυνάμεις της χώρας του έχουν αποκρούσει με επιτυχία τη ρωσική εισβολή.

Γιατί μία ήττα στο Μπαχμούτ θα κόστιζε σημαντικά

Ο Ζελένσκι πραγματοποίησε πρόσφατα μια παρόμοια επίσκεψη κοντά στο Μπαχμούτ, όπου οι ουκρανικές και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν «εγκλωβιστεί» εδώ και μήνες σε μια σκληρή και αιματηρή μάχη. Ενώ ορισμένοι δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές έχουν υποδείξει ότι η πόλη δεν έχει σημαντική στρατηγική σημασία, ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι μια απώλεια οπουδήποτε σε αυτό το στάδιο του πολέμου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη δύσκολα κερδισμένη δυναμική της Ουκρανίας.

Επίσης, ο Ουκρανός πρόεδρος προέβλεψε ότι η πίεση από μια ήττα στο Μπαχμούτ θα ερχόταν γρήγορα -τόσο από τη διεθνή κοινότητα όσο και στο εσωτερικό της χώρας του. «Η κοινωνία μας θα αισθανθεί κουρασμένη», είπε. «Η κοινωνία μας θα με πιέσει να συμβιβαστώ μαζί τους».

Μέχρι στιγμής, ο Ζελένσκι λέει ότι δεν έχει αισθανθεί αυτή την πίεση. Η διεθνής κοινότητα έχει σε μεγάλο βαθμό συσπειρωθεί γύρω από την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Τους τελευταίους μήνες, μια σειρά από παγκόσμιους ηγέτες έχουν επισκεφθεί τον Ζελένσκι στην Ουκρανία.

Ανοιχτή πρόσκληση στον Σι Τζινπίνγκ

Στη συνέντευξή του στο AP, ο Ζελένσκι απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί την Ουκρανία ένας αξιοσημείωτος και στρατηγικά σημαντικός ηγέτης που δεν έχει κάνει το ταξίδι - ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

«Είμαστε έτοιμοι να τον δούμε εδώ», είπε. «Θέλω να μιλήσω μαζί του. Είχα επαφή μαζί του πριν από τον πόλεμο. Αλλά κατά τη διάρκεια όλου αυτού του έτους, δηλαδή περισσότερο από ένα χρόνο, δεν είχα».

Η Κίνα, οικονομικά συνδεδεμένη και πολιτικά ευνοϊκή απέναντι στη Ρωσία επί πολλές δεκαετίες, παρείχε στον Πούτιν διπλωματική κάλυψη με την επίσημη θέση της ουδετερότητας στον πόλεμο.

Ερωτηθείς αν ο Σι θα αποδεχόταν πρόσκληση από τον Ζελένσκι -ή αν είχε δοθεί επίσημα- η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν είχε καμία πληροφορία να δώσει. Είπε πάντως ότι το Πεκίνο διατηρεί «επικοινωνία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας».

«Σώσαμε τη χώρα μας»

Τέλος, ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι αν και ο πόλεμος «μας άλλαξε», τελικά έκανε την κοινωνία του ισχυρότερη.

«Θα μπορούσε να είχε καταλήξει με έναν τρόπο, να διχάσει τη χώρα, ή με έναν άλλο τρόπο - να μας ενώσει», είπε. «Είμαι τόσο ευγνώμων. Είμαι ευγνώμων σε όλους -σε κάθε εταίρο, στον λαό μας, δόξα τω Θεώ, σε όλους - που βρήκαμε αυτόν τον τρόπο σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το έθνος. Το να βρούμε αυτόν τον τρόπο ήταν αυτό που έσωσε το έθνος μας και σώσαμε τη χώρα μας. Είμαστε μαζί».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πόλεμοςΒολοντιμίρ Ζελένσκιειδήσεις τώραΡωσίαΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανία