Κόσμος | 21.04.2023 12:00

Αποκάλυψη «βόμβα» από την Washington Post: Η Ουκρανία σχεδίαζε μυστική επιχείρηση με Κούρδους στη Συρία κατά της Ρωσίας

Αναστασία Κιτσικώστα

Πονοκέφαλο συνεχίζει να προκαλεί στις ΗΠΑ η διαρροή απόρρητων εγγράφων που έγινε και έφερε διάφορα σενάρια στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με έγγραφο που βρίσκεται η Washington Post, η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας ανέπτυξε σχέδια για τη διεξαγωγή μυστικών επιθέσεων κατά των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία με τη μυστική βοήθεια των Κούρδων.

Τα σχέδια για δημιουργία ενός νέου πεδίου μάχης - χιλιάδες μίλια μακριά από τον πόλεμο στην Ουκρανία - φαίνεται ότι σχεδιάστηκε για να επιφέρει κόστος και απώλειες στη Ρωσία και την παραστρατιωτική ομάδα Wagner, η οποία δραστηριοποιείται στη Συρία. Στόχος ήταν να αναγκαστεί η Μόσχα να κάνει αναδιανομή πόρων από την Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι φέρεται να έδωσε εντολή να σταματήσει ο σχεδιασμός τον Δεκέμβριο, αλλά το έγγραφο που διέρρευσε, το οποίο βασίζεται σε πληροφορίες που είχαν συγκεντρωθεί από τις 23 Ιανουαρίου, περιγράφει λεπτομερώς πώς προχώρησε ο σχεδιασμός και πώς θα μπορούσε να προχωρήσει μια τέτοια εκστρατεία.

Το έγγραφο - το οποίο σε ορισμένα σημεία φέρει τη σήμανση HCS-P, που υποδηλώνει ότι ορισμένες πληροφορίες προέρχονται από ανθρώπινες πηγές - περιγράφει λεπτομερώς πώς οι αξιωματικοί της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών, της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, θα μπορούσαν να σχεδιάσουν επιθέσεις που δεν θα ενέπλεκαν την ουκρανική κυβέρνηση.

Σημειώνεται πως η επέμβαση του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Συρία το 2015 για να βοηθήσει το καθεστώς του Άσαντ να διατηρήσει την εξουσία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, δημιούργησε μια μόνιμη παρουσία χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών εκεί.

Η ανάπτυξη, η οποία περιλαμβάνει προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας, έχει ενισχύσει την περιφερειακή παρουσία της Μόσχας, ωστόσο είναι σε ένα περιβάλλον που δεν ελέγχει πλήρως η Ρωσία.

Η Μόσχα μετέφερε κάποια στρατεύματα και υλικό από τη Συρία στο πεδίο μάχης της Ουκρανίας το περασμένο φθινόπωρο. Έτσι, ίσως το Κίεβο εκτίμησε ότι η αποχώρησή τους δημιούργησε τρωτά σημεία.

Τι λέει το έγγραφο για τα φερόμενα σχέδια των Ουκρανών

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι αξιωματικοί των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών σχεδίαζαν να πλήξουν τις ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μικρούς στόχους καθώς και στις δυνάμεις της Wagner.

Οι Ουκρανοί αξιωματικοί εξέταζαν το ενδεχόμενο να εκπαιδεύσουν στελέχη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), της στρατιωτικής δύναμης του αυτόνομου βορειοανατολικού τμήματος της Συρίας που ελέγχεται από τους Κούρδους, για να πλήξουν ρωσικούς στόχους και να διεξάγουν «δραστηριότητες 'άμεσης δράσης με επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη», σύμφωνα με το έγγραφο.

Καθώς ο σχεδιασμός έγινε το περασμένο φθινόπωρο, το SDF ζήτησε εκπαίδευση, συστήματα αεράμυνας και εγγύηση ότι ο ρόλος τους θα παραμείνει μυστικός με αντάλλαγμα την υποστήριξη των ουκρανικών επιχειρήσεων. Η ηγεσία του SDF απαγόρευσε επίσης τα πλήγματα σε ρωσικές θέσεις σε κουρδικές περιοχές, αναφέρει το έγγραφο.

Εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων πάντως αρνήθηκε τις πληροφορίες αυτές λέγοντας πως δεν έχουν πάρει θέση στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Η Τουρκία φέρεται να γνώριζε τα σχέδια και μάλιστα είχε κάνει και προτάσεις

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ήρθαν στη δημοσιότητα, η Τουρκία φέρει πως ήταν ενήμερη για τα σχέδια αυτά και αξιωματούχοι «προσπάθησαν να αποφύγουν πιθανά αντίποινα» και πρότειναν στην Ουκρανία να οργανώσει τις επιθέσεις της από τις κουρδικές περιοχές αντί για εκείνες στα βόρεια και βορειοδυτικά που κατέχουν άλλες ομάδες ανταρτών, ορισμένες από τις οποίες υποστηρίζονται από την Άγκυρα.

Σημειώνεται πως η Τουρκία παρ΄ότι προσπαθεί να διατηρήσει ουδέτερη στάση στον πόλεμο, ήταν από τους συμμάχους της Ρωσία. Επίσης, είναι σε αντιπαλότητα με το SDF και θεωρεί πως συνδέονται την YPG, που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωαση.

Το SDF είναι ο κύριος εταίρος των αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία και συχνά μοιράζονται βάσεις στη «μάχη» κατά της αναζωπύρωσης του ISIS, σημειώνει η WP.

Πρώην Αμερικανός αξιωματικός εκτιμά πως ο στόχος της Τουρκίας είναι να εξαλείψει την στρατιωτική ικανότητα του SDF. Εάν αποδεχόταν κάτι τέτοιο η Άγκυρα θα το έκανε επειδή θα τους συνέφερε η συμμαχία αυτή με την Ουκρανία να προκαλέσει την οργή της Ρωσίας, όπως εκτιμά.

Η Μόσχα πιθανώς γνωρίζει τη θέση των μονάδων των SDF και δεν θα αντιμετώπιζε μεγάλες δυσκολίες στο να τις πλήξει, καθώς συχνά επιχειρούν κοντά σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Γιατί δεν ολοκληρώθηκαν τα σχέδια 

Τον Νοέμβριο, οι Ουκρανοί φτιάχνοντας το σχέδιο φέρεται να είχαν εντοπίσει τις δυσκολίες για ένα τέτοιο εγχείρημα στη μακρινή Συρία.

Μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, οι αξιωματικοί έμαθαν ότι ο Ζελένσκι είχε σταματήσει τον σχεδιασμό αυτού του πλάνου.

Δεν είναι σαφές γιατί ο Ουκρανός πρόεδρος έδωσε μια τέτοια εντολή ωστόσο, εκτιμάται ότι μπορεί να το έκανε για διάφορους λόγους: Την πίεση των ΗΠΑ, την περιορισμένη προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ουκρανία ή τις αμφιβολίες για το αν οι επιθέσεις θα μπορούσαν να πετύχουν.

Το Κίεβο είναι απίθανο να κάνει τέτοιου είδους σχέδια σε μια μάλιστα ξένη χωρίς την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας, αναφέρει το έγγραφο.

Εάν η Ουκρανία προχωρούσε, δεν αποκλείεται να υπήρχε απάντηση της Ρωσίας σε αμερικανικούς στόχους στη Συρία καθώς θα είχαν αποδώσει στην Αμερική την ευθύνη για την επιχείρηση αυτή.

Σύμφωνα με την Washington Post, τα σχέδια της Ουκρανίας είχαν πολλές λεπτομέρειες, μεταξύ των οποίων και πιθανές τοποθεσίες για να γίνουν επιθέσεις. 

Σημειώνεται πως η εφημερίδα απέκτησε το έγγραφο, που φέρεται να διέρρευσε -μεταξύ πολλών άλλων- από τον 21χρονο Τζακ Τεϊσέιρα, μέλος της Εθνοφρουράς Αεροπορίας της Μασαχουσέτης ο οποίος έχει συλληφθεί

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαΚούρδοιΣυρίαΡωσίαΒολοντιμίρ Ζελένσκιπόλεμος