Κόσμος|24.04.2023 19:45

Απογειώθηκε το ένα από τα μεταγωγικά αεροσκάφη C-27 για να παραλάβει Έλληνες που μεταφέρθηκαν από το Σουδάν στο Τζιμπουτί - Μαραθώνια επιχείρηση

Newsroom

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων από το Σουδάν. Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα απογειώθηκε το ένα από τα δύο ελληνικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-27 από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο με προορισμό το Τζιμπουτί, προκειμένου να παραλάβει Έλληνες υπηκόους, που μεταφέρθηκαν εκεί, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Nωρίτερα  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου με στόχο «τον περαιτέρω συντονισμό των προσπαθειών παροχής βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και για τον απεγκλωβισμό τους από τη χώρα».

Να σημειωθεί πως το τελευταίο 24ωρο έχουν απομακρυνθεί 23 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους με τη βοήθεια Ιταλίας και Γαλλίας. Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που οργάνωσαν ειδικές επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό των υπηκόων τους από το φλεγόμενο Σουδάν.

Δένδιας στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ: «Στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό»

Τις «τεράστιες προσπάθειες» που καταβάλλει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούν του Σουδάν, υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας λέγοντας «ευχαριστώ».

Ωστόσο, προσερχόμενος στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, σημείωσε πως η Ευρώπη στην κρίση στο Σουδάν «δεν έχει πάρει πολύ καλό βαθμό».


Ολόκληρη η δήλωση Δένδια:

«Στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών θα ζητήσω αναλυτική συζήτηση για τα θέματα εκκενώσεως των ευρωπαίων υπηκόων από το Χαρτούν, από το Σουδάν. Ήδη υπήρξε σχετική μου συζήτηση χθες με τον Ζοζέπ Μπορέλ και δέχτηκε το αίτημά μου.

Από εκεί και πέρα θέλω να ευχαριστήσω τον Ζοζέπ Μπορέλ για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει, όπως και να ευχαριστήσω την υπουργό εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι για τη βοήθεια που έδωσαν για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούν.

Θα ήθελα όμως να πω και κάτι άλλο. Είναι τουλάχιστον αντιφατικό να ψηφίζουμε κείμενα όπως η στρατιωτική πυξίδα και μάλιστα με θριαμβευτικούς τόνους και από εκεί και πέρα να μην μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου να μπορούμε να οργανώσουμε μια πανευρωπαϊκή επιχείρηση εκκένωσης. Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις και σαν Ευρώπη - θέλω να πω - στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκος ΔένδιαςεκκενώσειςΣουδάνεμφύλιοςειδήσεις τώρα