OHE: Φόβοι για επισιτιστική κρίση στην ανατολική Αφρική λόγω του πολέμου στο Σουδάν
NewsroomΟ πόλεμος ανάμεσα στον στρατό και τους παραστρατιωτικούς στο Σουδάν που έχει μπει στην τρίτη του εβδομάδα απειλεί να βυθίσει ολόκληρη την περιφέρεια της ανατολικής Αφρικής σε ανθρωπιστική κρίση, προειδοποιεί το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.
«Το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας πείναγε ήδη προτού ξεσπάσουν οι μάχες, τώρα λείπουν τα πάντα και οι τιμές τον τροφίμων έχουν απογειωθεί», τονίζει ο Μάρτιν Φρικ, διευθυντής του παραρτήματος του ΠΕΠ στη Γερμανία, στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Μεγάλες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων καταγράφονται επίσης σε γειτονικές χώρες, ιδίως στο Τσαντ και στο Νότιο Σουδάν. Αυτά τα δύο κράτη υποδέχθηκαν χιλιάδες σουδανούς πρόσφυγες αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, τη 15η Απριλίου.
«Στο Νότιο Σουδάν, που αντιμετωπίζει πλημμύρες σε ορισμένες τοποθεσίες και ξηρασίες σε άλλες, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 28% μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα», εξηγεί ο κ. Φρικ.
Η κατάσταση ήταν ήδη τεταμένη στο Κέρας της Αφρικής, όπου έπειτα από έξι στείρες περιόδους βροχών η πίεση ήταν ήδη πελώρια.
Το Σουδάν βυθίστηκε στο χάος στα μέσα του μήνα, όταν η σύγκρουση για εξουσία ανάμεσα στον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τον δεύτερο τη τάξει του στρατιωτικού καθεστώτος, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», επικεφαλής των επίφοβων Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), μετατράπηκε σε ανοικτό πόλεμο.
Στις εχθροπραξίες έκτοτε έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 528 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 4.599, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, που δημοσιοποιήθηκαν χθες Σάββατο. Πρόκειται όμως για απολογισμό πολύ υποτιμημένο.
Δεκάδες χιλιάδες Σουδανοί, καθώς και ξένοι, τράπηκαν σε φυγή, πήγαν σε γειτονικά κράτη, ιδίως στην Αίγυπτο, στην Αιθιοπία, στο Τσαντ και στο Νότιο Σουδάν, ενώ ξένες κυβερνήσεις συνεχίζουν τις αγωνιώδεις επιχειρήσεις για να απομακρύνουν εσπευσμένα εκατοντάδες υπηκόους τους.
Το ΠΕΠ αναγκάστηκε να αναστείλει τις επιχειρήσεις του στη χώρα – προσέφερε υποστήριξη σε 7,6 εκατομμύρια πολίτες από το σύνολο των περίπου 46 εκατ. Σουδανών– εξαιτίας των μαχών.
Σύμφωνα με τον κ. Φρικ, οι πρόσφυγες, οι έγκυες και τα υποσιτισμένα παιδιά στο Σουδάν δεν θα λάβουν βοήθεια από πουθενά αν δεν ξαναρχίσουν. Διαβεβαιώνει πως σκοπός είναι να γίνει αυτό μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.
- Εκλογές 2023: Οδικός χάρτης για τις κάλπες της 21ης Μαΐου - Για πρώτη φορά ψηφίζουν 17αρηδες - Τι ισχύει με την απλή αναλογική
- Τσίπρας: Κατεβαίνω στις Σέρρες για να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών - Ο πρώτος με τον τρίτο μπορούν να φτιάξουν κυβέρνηση
- Μαρουσάκης: Μπόρες και καταιγίδες στη χώρα σήμερα - Άστατος ο καιρός και την Πρωτομαγιά
- Ο Χίτλερ «ζει» ακόμα: Τι συνέβη το 1945; Το FBI τον έψαχνε μέχρι το 1947 – Οι μαρτυρίες θέασής του. Ποιοι θεωρούν ότι μέχρι το 1962 τον έβλεπαν στην Αργεντινή
- Γρ. Δημητριάδης στην «Η»: Πώς το Υπερταμείο θα ενεργοποιήσει τον επενδυτικό του ρόλο - Οι συνέργειες με άλλες χώρες - Τι θα γίνει με την Αττική Οδό
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ των ανεξαρτητοποιήσεων Τζάκρη και Πούλου και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά