Κόσμος|03.05.2023 20:04

Ουκρανικό ή κινέζικο το drone που έκανε την επίθεση στο Κρεμλίνο; Αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή το Κίεβο

Newsroom

Ανησυχία για περαιτέρω όξυνση στον πόλεμο της Ουκρανίας  εκφράζουν αναλυτές, μετά την επίθεση με drone κατά της προεδρικής κατοικίας στο Κρεμλίνο. Το περιστατικό εξόργισε τη Μόσχα που κατηγόρησε την Ουκρανία για «αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Βλαντίμιρ Πούτιν» ενώ προανήγγειλε και σκληρή απάντηση.

Οι ειδικοί πάντως προσπαθούν να καταλήξουν – με τα λιγοστά πλάνα που έχουν στη διάθεσή του- στις λεπτομέρειες κατασκευής του μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Ο Σάμιουελ Μπένετ, ειδικός στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μίλησε στον Guardian, λέει ότι η επίθεση στο Κρεμλίνο προέρχεται από φορέα με υψηλού επιπέδου γνώσεις – όχι απαραίτητα ένα κράτος.

Το ιπτάμενο όχημα, αν κρίνουμε από το βίντεο, έχει λεπτά και σταθερά φτερά. Υποδεικνύει ο ειδικός το κινεζικό Mugin-5 που κοστίζει 9.500 δολάρια (περίπου 8.600 ευρώ).

Τα drone με σταθερά φτερά, προσθέτει ο ίδιος, έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια και πετούν για περισσότερη ώρα από τα τετρακόπτερα (που είναι προσιτά και στους ιδιώτες). Θεωρητικά το Mugin-5 μπορεί να πετάξει επτά ώρες με ταχύτητα που ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.

Μια άλλη πιθανότητα συγκεντρώνει το ουκρανικό UJ-22, με παρόμοιες επιδόσεις με το κινεζικό. Ωστόσο, η ποιότητα του βίντεο δεν αρκεί για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για τον τύπο του drone.

Αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή ο Ζελένσκι

Πάντως, τόσο ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, όσο και η Δύση αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή της Ουκρανίας στην επίθεση. «Δεν επιτεθήκαμε στον Πούτιν. Τον αφήνουμε για το δικαστήριο. Πολεμάμε στο έδαφός μας, υπερασπιζόμαστε τα χωριά και τις πόλεις μας», τόνισε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι με ηγέτες βορειοευρωπαϊκών χωρών. «Δεν εξαπολύουμε επιθέσεις στον Πούτιν ή στη Μόσχα. Δεν έχουμε επαρκή οπλισμό για αυτό», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τους λόγους που η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για την επίθεση αυτή στο Κρεμλίνο, ο Ζελένσκι απάντησε ότι «η Ρωσία δεν κερδίζει νίκες» στην Ουκρανία. «Αυτός (ο Πούτιν) δεν μπορεί πλέον να δώσει κίνητρο στη ρωσική κοινωνία και δεν μπορεί πλέον να στέλνει τον στρατό του να πεθαίνει για το τίποτα», υποστήριξε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την κατηγορία της Ρωσίας. Όταν ρωτήθηκε αν η Ουάσινγκτον θα επέκρινε το Κίεβο στην περίπτωση που επέλεγε από μόνο του να πλήξει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους, ο Μπλίνκεν είπε ότι αυτές είναι αποφάσεις που λαμβάνει η Ουκρανία για το πώς θα αμυνθεί.

Αναφερόμενος εξάλλου στην επίσκεψή του στην Κίνα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι ελπίζει να επαναπρογραμματιστεί για φέτος, αφού ακυρώθηκε τον Φεβρουάριο με αφορμήτο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και καταρρίφθηκε από τον στρατό.

Το χρονικό

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που είχαν στόχο το Κρεμλίνο. Αν κρίνουμε από βίντεο που κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα, ένα από αυτά σχεδόν προσέκρουσε σε ιστό σημαίας μέσα στο Κρεμλίνο, προκαλώντας μια μικρή έκρηξη. Στα ρωσικά ΜΜΕ κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν καπνούς γύρω από το Κρεμλίνο.

Η ρωσική πλευρά ισχυρίζεται ότι στόχος ήταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν – άρα ήταν μια απόπειρα δολοφονίας- που όμως εκείνη τη στιγμή ήταν σε κατοικία του εκτός της Μόσχας, στο Νόβο-Ογκαριόβο, όπου εργάζεται και συνήθως διανυκτερεύει. Ούτε ο Ρώσος πρόεδρος ούτε κανείς άλλος τραυματίστηκε.Η Ρωσία έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την Ουκρανία για σειρά επιθέσεων με drones, ανάμεσα στις οποίες και στη Σεβαστούπολη, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Παρά ταύτα, αφενός η Ρωσία απαγόρευσε τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Μόσχα, ενώ ο δήμαρχος της Μόσχας ανακοίνωσε την απαγόρευση του Telegram έξι μέρες πριν από την Ημέρα της Νίκης, οπότε αναμένεται να διεξαχθεί μεγάλη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία. Οι εκδηλώσεις για την 9η Μαΐου δεν έχουν ακυρωθεί.

Οι πρώτες εικόνες από την κατάρριψη

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για «επίθεση κατά του Κρεμλίνου με drones» κατά την διάρκεια της νύκτας σε μία «αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Βλαντίμιρ Πούτιν», που έγινε τις παραμονές της Ημέρας της Νίκης και της παρέλασης της 9ης Μαΐου. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι στην καταγγελλόμενη από τη Μόσχα επίθεση κατά της κατοικίας του Πούτιν στο σύμπλεγμα κτιρίων του Κρεμλίνου χρησιμοποιήθηκαν δύο drones τα οποία εξουδετερώθηκαν από τα ηλεκτρονικά αμυντικά συστήματα.

Βίντεο έχουν κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν καπνό πάνω από το Κρεμλίνο, την επίσημη κατοικία του Ρώσου προέδρου.

Συγκεκριμένα, τη νύκτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, «δύο drones που στόχευαν το Κρεμλίνο εξουδετερώθηκαν χάρη στη χρήση των συστημάτων ραντάρ», ανακοίνωσε η ρωσική προεδρία.

«Θεωρούμε τις ενέργειες αυτές τρομοκρατική απόπειρα και επίθεση κατά της ζωής του προέδρου», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο διευκρινίζοντας ότι ο Πούτιν δεν τραυματίσθηκε και δεν υπάρχουν υλικές ζημίες στο Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με τον πρακτορείο RIA δεν βρισκόταν στο Κρεμλίνο την ώρα της «επίθεσης των drones» και εργάζεται στο Νόβο Ογκαριόβο, στα περίχωρα της Μόσχας.  Το πρόγραμμα των εργασιών του δεν έχει αλλάξει και θα συνεχιστεί κανονικά.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραπόλεμοςΟυκρανίαdroneΚρεμλίνοΡωσία