Κόσμος | 04.11.2018 13:56

Ενδιάμεσες εκλογές: Κινδυνεύει ο Τραμπ αν ηττηθούν οι Ρεπουμπλικανοί

Γιάννης Πολίτης

Σαρανταοκτώ ώρες έχουν απομείνει για να δούμε εάν τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο κυρίαρχος ή όχι των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ. Ας δούμε λοιπόν τι θα γίνει στις περιπτώσεις νίκης και ήττας του Πλανητάρχη στις 6 Νοεμβρίου.

Η νίκη ισοδυναμεί με συνέχιση της πολιτικής του ατζέντας στο μεταναστευτικό

Ο Ντόναλντ Τραμπ στην περίπτωση που κερδίσει και τη μάχη της Γερουσίας και τη μάχη της Βουλής των Αντιπροσώπων όχι μόνο θα εδραιώσει την κυριαρχία του αλλά θα συνεχίσει να προωθεί την ατζέντα του στο μεταναστευτικό.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις τελευταίες του εμφανίσεις εστιάζει σε αυτό το ζήτημα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε την εντολή του προς τον στρατό για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων των ΗΠΑ. «Τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα μπορεί να είναι πολύ όμορφο θέαμα όταν χρησιμοποιούνται σωστά», είπε πριν από λίγες ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τι πρόκειται να συμβεί εάν χάσει τις εκλογές σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων

Παραπάνω αναφέραμε τι πρόκειται να γίνει στην περίπτωση νίκης. Ας δούμε τώρα τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση ήττας. Εάν ο Τραμπ χάσει τη μάχη της Γερουσίας τότε θα αντιμετωπίσει το φάσμα της καθαίρεσης από το αξίωμά του.

Πάντως τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικανοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, καθώς από τις 35 έδρες που διακυβεύονται, οι 26 ανήκουν στους Δημοκρατικούς, που ζητούν επανεκλογή ενώ μόνο 9 ανήκουν στους Ρεπουμπλικάνους.

Στον αντίποδα εάν χάσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων τότε θα βρεθεί στο στόχαστρο πολλών αλλεπάλληλων κοινοβουλευτικών ελέγχων από τους Δημοκρατικούς, όπως άλλωστε έχουν προειδοποιήσει τον Αμερικανό πρόεδρο. 

Βουλή των ΑντιπροσώπωνμεταναστευτικόΗΠΑΓερουσίαΝτόναλντ Τραμπ