Κόσμος|14.05.2023 21:21

Εκλογές Τουρκία - Δανέζης στο OPEN: «Είναι ένα δημοψήφισμα για τον χαρακτήρα της Τουρκίας στο μέλλον»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Για τις τουρκικές εκλογές και τη σημασία τους μίλησε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Δανέζης στην τηλεόραση του OPEN. Όπως τόνισε «είναι οι κρισιμότερες εκλογές των τελευταίων χρόνων, καθώς το διακύβευμα είναι μεγάλο. Μιλάμε για το δημοκρατικό μέλλον μιας χώρας και οι εκλογές αυτές δεν θα επηρεάσουν μόνο τα 80 εκατομμύρια Τούρκους, αλλά και τους γειτονικούς λαούς. Η Τουρκία έχει κάνει ανοίγματα όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και στην Ασία και την Αφρική ενώ εξακολουθεί να διατηρεί τη θέση ενός σημαντικού και στρατηγικού παίκτη».

Στη συνέχεια πρόσθεσε για το αποτέλεσμά τους: «Αν κερδίσει ο Ερντογάν πολύ φοβούνται ότι η χώρα θα συνεχίσει σε έναν αυταρχισμό, μπορεί και οι εκλογές σε λίγα χρόνια να μην έχουν καμία σημασία, αν νικήσει η αντιπολίτευση υπάρχει μια ελπίδα η δημοκρατία να μπορεί να στηθεί στα πόδια της και να αλλάξουν πολλά, η χώρα να πάει σε ένα restart όπως λένε πολλοί αναλυτές».

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στους φόβους για το πως θα εξελιχτούν τα πράγματα: «ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης αν και βλέπουν ότι αυτή η αλλαγή μέσω της κάλπης είναι εφικτή δεν κρύβουν την ανησυχία τους και τον φόβο τους αν το αποτέλεσμα είναι πολύ τα δύο κόμματα. Κάποιοι φοβούνται ότι ο Ερντογάν θα θελήσει να επηρεάσει το αποτέλεσμα ή να βάλει τη χώρα σε περιπέτειες. Κάποιοι βλέπουν και σενάρια ακόμα και δραστηριοποίηση της ομάδας ασφαλείας της SADAT αν τα πράγματα δεν πάνε καλά για το κυβερνών κόμμα».

«Ωστόσο, η αντιπολίτευση σήμερα έχει μια ευκαιρία. Οι εκλογές είναι πολύ σημαντικές ειδικά τώρα 100 χρόνια μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αυτό που κρίνεται είναι έναν δημοψήφισμα για τον ποιο χαρακτήρα θα έχει η Τουρκία στο μέλλον: Ισλαμικό ή κοσμικό» κατέληξε ο δημοσιογράφος.


Δείτε όλες τις εξελίξεις για τις εκλογές στην Τουρκία, στο liveblog του ethnos.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

ειδήσεις τώρακάλπηΤουρκίαεκλογές Τουρκία