Τουρκικές πρωτοβουλίες στην Ανατολική Μεσόγειο;
Μαρία ΖαχαράκηΡεπορτάζ της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας Τουρκιγέ κάνει λόγο για ανάληψη νέων πρωτοβουλιών όσον αφορά την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο εκ μέρους του νέου υπουργού Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.
Με τίτλο «Η Μεσόγειος ως οδός στην ενέργεια» η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η Τουρκία, επιταχύνοντας τις προσπάθειές της στον τομέα της ενέργειας, αναμένεται να συνεχίσει τα επιτεύγματά της με τον νέο Τούρκο υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.
«Στη νέα περίοδο, η Ανατολική Μεσόγειος έρχεται στο προσκήνιο. Η Τουρκία, η οποία σήμερα έχει συνεργασίες σε έργα έρευνας και γεώτρησης υδρογονανθράκων στο Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία, το Ιράκ, την 'ΤΔΒΚ' και τη Λιβύη μέσω της Turkish Petroleum Corporation (TPAO), αναμένεται να ασκήσει στενότερη ενεργειακή διπλωματία με τις χώρες της Μεσογείου, ιδίως με τον Λίβανο, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και το Ισραήλ. Η Τουρκία, η οποία διαθέτει σημαντική ικανότητα έρευνας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και το έχει αποδείξει στη Μαύρη Θάλασσα, αναμένεται να συνεργαστεί με αυτές τις μεσογειακές χώρες για νέες δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων».
«Η στρατηγική ‘win-win’ είναι σημαντική στην ανατολική Μεσόγειο»
Οι ειδικοί σχολιάζοντας την προσέγγιση στην ενεργειακή διπλωματία της Τουρκίας επισημαίνουν ότι με βάση τις ανακαλύψεις στη Μεσόγειο, περίπου 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να έρθουν από το Ισραήλ στην Τουρκία. Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι υπάρχει δυναμικό 20 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στα νότια της Κύπρου, καθώς και ότι το μέγιστο ετήσιο δυναμικό παραγωγής φυσικού αερίου στο πλαίσιο των υφιστάμενων ανακαλύψεων σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο είναι 25 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Οι ειδικοί οι οποίοι λένε ότι αν γίνουν νέες ανακαλύψεις στα ανοικτά των ακτών του Λιβάνου και του Ισραήλ, θα ανοίξουν νέες πόρτες συνεργασίας για την Τουρκία και εκεί, αναφέρουν ότι «από την άλλη πλευρά, λόγω της σημερινής έλλειψης φυσικού αερίου, η ΕΕ μπορεί να χαλιναγωγήσει την Ελλάδα και τη 'Νότια Κύπρο'. Σε αυτή την εξίσωση, μια πολύπτυχη στρατηγική "win-win" είναι πολύ σημαντική».
Αμπντουλχαμίντ Χαν και Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο
Εν τω μεταξύ, το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν, το οποίο συνεχίζει τις ερευνητικές δραστηριότητες στην ανατ. Μεσόγειο στην περιοχή Τασουτζού, όπως και το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις διεξάγει ερευνητικές δραστηριότητες στo Belek-3B στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο πρώην Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είχε αναφέρει σε δήλωσή του τον περασμένο μήνα: «Αν και έχουμε λάβει θετικά σημάδια από ορισμένα σημεία, δεν έχουμε κάνει κάποια συγκεκριμένη ανακάλυψη μέχρι στιγμής. Θα συνεχίσουμε τις έρευνές μας στις δικές μας ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας».
- «Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
- Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
- Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
- Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά