Κόσμος|21.06.2023 07:55

Υπερβολές δισεκατομμυριούχων για να νιώσουν Θεοί: Από τα διαστημικά ταξίδια, στα βάθη του Ατλαντικού ακολουθώντας την τύχη του Τιτανικού και όχι μόνο

Νίκος Τζιανίδης

Όταν έχει δισεκατομμύρια, κάπου πρέπει να τα σπαταλήσεις, έτσι για να κάνεις χάζι κι έτσι κάποιοι υποπίπτουν σε υπερβολές: από διαστημικά ταξίδια, στα βάθη του Ατλαντικού ακολουθώντας την τύχη του Τιτανικού, σε αγορές πινάκων ζωγραφικής και γάμους που κόστισαν όσο ο προϋπολογισμός μιας χώρας της Αφρικής!

Είναι ανάμεσα στις πρώτες είδήσεις των τελευταίων 24ώρων: «σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το θρίλερ με το εξαφανισμένο υποβρύχιο που (θα) προσέγγιζε το ναυάγιο του Τιτανικού στον Ατλαντικό Ωκεανό. Το υποβρύχιο - που ονομάζεται Titan (τι ειρωνία) - θεωρείται ότι έχασε την επαφή με το σκάφος «Polar Prince», που περίμενε στην επιφάνεια, μόλις μία ώρα και 45 λεπτά μετά την έναρξη της αποστολής. Μακάρι να βρεθούν όλοι σώοι.

Ανάμεσα, λέει, στους δύσμοιρους που ταξίδευαν με το μικρό βαθυσκάφος «Titan», που τάραξε (ή προσπάθησε να ταράξει) τη νεκρική ηρεμία του Τιτανικού, ήταν και ο βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του Πακιστάν, ο Σαχζάντα Νταούντ, και ο έφηβος γιος του Σουλεμάν.

Όταν έχεις χρήμα, πιστεύεις ότι μπορείς να πετύχεις τα πάντα: μέχρι και να βυθιστείς στα 3.500 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για να συναντήσεις ένα κομμάτι σεπόμενης Ιστορίας.

«Πολλά και ανόσια περί το των πολλών νόμισμα γέγονε». Πλάτωνας μουστάκια! Που θα πει: πολλά και ανόσια κακουργήματα έχουν γίνει για το χρήμα. Κι όχι μοναχά κακουργήματα, αλλά και ευτράπελα κι ανοησίες και υπερβολές. Και για να κερδίσεις χρήμα χρειάζεσαι ταλέντο, όμως για να τα ξοδέψεις απαιτείται σύνεση και κουλτούρα.

Κάποιοι δισεκατομμυριούχοι, πρόσφατα ταξίδεψαν στο Διάστημα, κάποιοι άλλοι ρισκάρουν αναρριχώμενοι στο Έβερεστ· και όλοι τους (ίσως και να) προσπαθούν να βρεθούν πιο κοντά στο Θείο για να νιώσουν κάπως σαν Θεοί… Πού να το ‘ξεραν κάποιοι, πως θα αντάμωναν τον Δημιουργό, όχι σκαρφαλώνοντας ή πετώντας, αλλά βυθιζόμενοι…

Ας ανατρέξουμε σε δισεκατομμυριούχους που ούτε σύνεση είχαν, ούτε κουλτούρα και σκόρπισαν τα χρήματά τους σε υπερβολές κι ανόητες εκδηλώσεις. Για τα δικά μας «φτωχά» δεδομένα, πάντα.

Αυτοί τα πλουσιόπαιδα...

Υπολογίζεται πως ο αριθμός των ανθρώπων που αδυνατούν να μετρήσουν τις περιουσίες τους και απλά τις υπολογίζουν σε δισεκατομμύρια ευρώ ή δολάρια, είναι κάπου 1700 σε ολόκληρο τον κόσμο. Από αυτούς περίπου οι 450 κατοικούν στις ΗΠΑ. Η συνολική καθαρή περιουσία όλων εκείνων των χρυσοκάνθαρων, υπολογίζεται πως αγγίζει τα 6,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Να, έτσι για να μαθαίνουν οι φτωχοί και να μένουν με το στόμα ανοιχτό - όχι από την πείνα, αλλά από έκπληξη - πρώτος στη λίστα των Κροίσων - στη θρυλική πλέον λίστα - του περιοδικού Forbes καμαρώνει η οικογένεια του Μπερνάρ Αρνό, του γάλλου επιχειρηματία - μεγιστάνα, επενδυτής και συλλέκτη έργων τέχνης και τα λοιπά και τα λοιπά...
Κι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που πέτρα πιάνουν και χρυσάφι γίνεται, έχουν και τα «ίρτζι» τους που έλεγε κι ο Βέγγος. Για πάμε σιγά σιγά…

Όταν κοιτάς από ψηλά μοιάζει η Γη με ζωγραφιά...

Το εισιτήριο κοστίζει – όπως έχει γραφτεί – 28 εκατομμύρια δολάρια. Κι ο επιβάτης θα δει τη Γη από ψηλά και θα νιώσει Θεός!
Η εταιρία Blue Origin του Jeff Bezos έχει εκτοξεύσει ήδη την 6η επιτυχημένη αποστολή και ο διαστημικός τουρισμός… πετάει! Στις 31 Μαρτίου του 2022 έξι επιβάτες, μεταξύ των οποίων ένας μηχανικός της εταιρίας, αλλά και πέντε πελάτες που πλήρωσαν αστρονομικό ποσό για ένα ταξίδι στ’ αστέρια, επιβιβάστηκαν στην άκατο «New Shepard» αμέσως μετά την ανατολή του ηλίου στις εγκαταστάσεις εκτόξευσης στο δυτικό Τέξας. Ένας πύραυλος τους ταξίδεψε με ταχύτητα τρεις φορές μεγαλύτερη του ήχου και τους έφτασε στα 100 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, στα σύνορα του Διαστήματος! Έμειναν για λίγα λεπτά αιωρούμενοι δίχως βαρύτητα, έμειναν για αρκετή ώρα με τα μάτια και το στόμα ορθάνοιχτα, χαζεύοντας τη Γαλάζια Σφαίρα. Κάποιοι από εκείνους κατάλαβαν πια, ότι η Γη είναι στρογγυλή και μετά - οι πιο φιλοσοφημένοι - προσγειώθηκαν στην σκληρή πραγματικότητα: όσο ψηλα κι αν φτάσεις πάντα καταλήγεις ένα μέτρο κάτω από τη γη ή στάχτη στον άνεμο… Ο άμεσος ανταγωνιστής της Blue Origin, η Virgin Galactic, έχει ρίξει τις τιμές και πουλάει – επί του παρόντος - θέσεις για ένα ταξίδι κοντά στη Σελήνη 450.000, από την προηγούμενη τιμή της που ήταν περίπου 250.000 δολάρια.

Ένας ταπεινός γάμος 10 εκατ. δολαρίων!

Ο γκουρού της τεχνολογίας, βαρόνος των social media και ιδρυτής της γνωστής «Napster», Sean Parker, ήθελε, λέει, ο γάμος του με την τραγουδίστρια – τραγουδοποιό Alexandra Lenas να είναι γεγονός χαμηλών τόνων. Έτσι προσκάλεσε μόνο 366 καλεσμένους, νοίκιασε ένα ολόκληρο δάσος, το στο Big Sur της Καλιφόρνια για να δείξει την αγάπη του για τη φύση, έντυσε τους καλεσμένους του με ρούχα που παρέπεμπαν σε μυθιστορήματα του Τόλκιν, (για να δείξει την αγάπη του για τον Βασιλιά των Δαχτυλιδιών, προφανώς…), η νύφη θύμισε Game of Thrones.

 Ο Parker έβαλε τους… υπηρέτες του και σκόρπισαν λευκά ροδοπέταλα παντού και επίσης απελευθερώθηκαν εκατοντάδες λευκά κουνελάκια (όχι του Playboy…) σε περίπτωση που οι επισκέπτες ήθελαν να αγκαλιάσουν κάτι χνουδωτό· ανοίχτηκαν 1.000 μπουκάλια κρασί (όχι Δεμέστιχα, προφανώς…), κατέφθασε μια γαμήλια τούρτα ύψους εννέα μέτρων, οι καλεσμένοι ήπιαν… ένα λιμάνι ουίσκι και ο λογαριασμός έγραφε στο τέλος 10 εκατομμύρια δολάρια! Δηλαδή όσο το ΑΕΠ των νησιών Μπαρμπέιντος, της Γουινέα Μπισάου και των Σεϋχελλών μαζί!

Κραυγή ματαιοδοξίας

Εάν είχατε μπλοκ επιταγών με αντίκρισμα 546 εκατομμύρια δολάρια, τότε (ίσως) θα μπορούσατε να ρίξετε στο «τραπέζι» μερικά εκατομμύρια λίρες για κάποιους πίνακες ζωγραφικής που θα στόλιζαν το σαλόνι σας. Ο Leon Black, CEO της Apollo Global Management, τα έχει και τα χαίρεται και η συλλογή έργων τέχνης είναι γι’ αυτόν σοβαρή υπόθεση. Εκτός από το αριστούργημα του Μουνκ «Κραυγή» (έχει φτιάξει 4 ίδιους πίνακες ο Μουνκ και τρεις από αυτούς βρίσκονται σε μουσεία), που αγόρασε το 2021 για μια χούφτα δολάρια: 119.922.600 (!) ο Μπλακ έχει συλλογή που εκτιμάται στα 750 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων έργων των Ραφαέλο, του Πικάσο και του Φαν Γκογκ. Τι να πούμε κι’ εμείς για τον Γέρο με το Τσιμπούκι; Μιας και πριν αναφερθήκαμε σε ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), η Λιθουανία έχει 119,795 εκατ. δολάρια. Κραυγή αλλοφροσύνης;

Και συλλεκτών συνέχεια. Ο David Martines Gusman, «επενδυτής - φάντασμα» καθώς προχωρά αθόρυβα στην αγορά κρατικών ομολόγων, Τραπεζών και Μέσων Ενημέρωσης, πλήρωσε 140 εκατομμύρια δολάρια για τον πίνακα Νο. 5, 1948 του Τζάκσον Πόλοκ. Αφηρημένη σπατάλη…

Δεν τον χωρούσε ο τόπος...

Αν οι αθλητικές του ομάδες δεν τα πάνε καλά ή οι δεξαμενές της αγοράς ακινήτων στάζουν… ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Stanley Kroenke, αποσύρεται στο ράντσο του των 124.000 στρεμμάτων για να πέσει σε περισυλλογή, να κυνηγήσει ή να ψαρέψει πέστροφες. Ο Kronke αγόρασε το 2012 το Broken O’ Ranch για 132,5 εκατομμύρια δολάρια στη Μοντάνα, ένα από τα μεγαλύτερα αγροκτήματα των ΗΠΑ. Στο περίπου; Έκταση όση της Ζακύνθου!

Γουλιά και εκατομμύριο...

Το 2013 ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Liu Yiqian προκάλεσε καταιγίδα αντιδράσεων πίνοντας από μια κούπα ζωμό κοτόπουλου. Και πού η είδηση, θα μας πείτε. Η κούπα ήταν πάνω από 500 χρονών και έχουν απομείνει στον κόσμο μόνο 17 από το σερβίτσιο… Ο Liu έδωσε 36 εκατομμύρια δολάρια για την κούπα της δυναστείας των Μινγκ και υποσχέθηκε ότι δεν θα την χρησιμοποιεί κάθε μέρα για να πίνει το τσάι του! Το κονσομέ του όμως το ήπιε…

Πετώντας με την έπαυλή σου...

Ένα Airbus A380 μπορεί να χωρέσει 800 επιβάτες. Αλλά αν είστε δισεκατομμυριούχος σεΐχης, σίγουρα δεν θα θέλατε να μοιράζεστε το οξυγόνο σας με τους κοινούς θνητούς. Ο Alwaleed bin Talal bin Abdul Aziz al-Saud, ένας Σαουδάραβας πρίγκιπας, ξόδεψε 300 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει ένα αεροπλάνο A380 και άλλα 100 εκατομμύρια δολάρια για να το μετασκευάσει. Αυτό το ιπτάμενο παλάτι είναι εξοπλισμένο με γκαράζ αυτοκινήτων, Jacuzzi, αίθουσα συναυλιών, ιδιωτικές κρεβατοκάμαρες και ανελκυστήρα για να οδηγεί ξεκούραστα τους επιβαίνοντες στους τρεις ορόφους του.

Πάμε μια βόλτα στον Τιτανικό;

Η Ocean Gate Expeditions διαφήμιζε ένα ταξίδι με βαθυσκάφος στο ναυάγιο του Τιτανικού στα σκοτεινά βάθη του Ατλαντικού ωκεανού με τιμές που ξεκινούσαν από 250.000 δολάρια, σύμφωνα με τον ιστότοπό της. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι περίπου 250 άνθρωποι έχουν επισκεφτεί το πλοίο - θρύλο, το οποίο βρίσκεται περίπου 3,5 χλμ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας από τότε που ανακαλύφθηκε, πριν από 37 χρόνια. Η εταιρία διαφήμιζε το ταξίδι των επτά διανυκτερεύσεων ως μια «ευκαιρία να βγεις έξω από την καθημερινή ζωή και να ανακαλύψεις κάτι πραγματικά εξαιρετικό»· τον αργό και αγωνιώδη θάνατο; Ίσως!

Και μπροστά στα πιο πάνω υπερβολικά, κάποια από εκείνα που ξεδιαλύνουν την ομίχλη της ανίας των πλουσίων, πόσο λίγα ακούγονται τα 250.000 δολάρια που θα έδωσαν οι δισεκατομμυριούχοι για να επισκεφτούν ένα κουφάρι που σαπίζει έχοντας πάνω του δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού;

Και κάτι ακόμα: πόσα δισεκατομμύρια θα έδιναν αυτοί που μετρούν μια μια τις ανάσες τους εκεί κάτω, για να ξανάβλεπαν ένα βροχερό πρωινό στο Λονδίνο ή στο Καράτσι του Πακιστάν κι ας μην ξαναμέτραγαν ποτέ ούτε σεντ στην τσέπη τους. Και τι δεν θα έδιναν να επέστρεφαν κι ο ένας να έπαιζε κιθάρα για λίγες πένες στην πλατεία Τραφάλγκαρ ή οι άλλοι να μάζευαν καρότα στον Μαραθώνα...
Γιατί τελικά, η αξία μιας ώρας ζωής ακόμα, είναι μη διαπραγματεύσιμη!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

δισεκατομμυριούχοςΤιτανικόςυποβρύχιοΑτλαντικόςδιαστημικός τουρισμόςειδήσεις τώρα