Κόσμος | 27.06.2023 13:49

Ρωσία: Ο Σοϊγκού συνεχίζει στο υπουργείο Άμυνας αλλά οι φήμες για «καρατόμηση» καλά κρατούν - Ποιος προωθείται για αντικαταστάτης

Newsroom

Αβέβαιο είναι εάν ο Σεργκέι Σοϊγκού θα παραμείνει υπουργός Άμυνας μετά την συμφωνία που έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον επικεφαλής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, με την μεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου. Ενώ το Κρεμλίνο θέλει στείλει το μήνυμα πως δεν θα αφήσει το – σημαντικότατο- πόστο του ο Σοιγκού και πως ο Ρώσος πρόεδρος δεν εκβιάζεται, οι φήμες για το αντίθετο οργιάζουν.

Αβέβαιο το μέλλον Σοϊγκού και Γκερασίμοφ

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), που εδρεύει στην Ουάσιγκτον αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο αν το Κρεμλίνο θα αντικαταστήσει τους Σοϊγκού και Γκερασίμοφ, αλλά είναι απίθανο να προβεί αμέσως σε τέτοιες δραστικές επιτελικές αλλαγές, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα φανεί ότι ενδίδει στις αξιώσεις του Πριγκόζιν. 

Σημειώνεται πως ο αρχηγός των μισθοφόρων απαίτησε κατά την ανταρσία του την απομάκρυνση του Σοϊγκού από το υπουργείο Άμυνας καθώς και του Γενικού Επιτελάρχη και επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, στρατηγού Βαλέρι Γκερασίμοφ, λόγω της αποτυχημένης, όπως είπε, διαχείρισης του πολέμου.

Ποιος προωθείται για αντικαταστάτης

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, ρωσικές πηγές εικάζουν πως θα γίνει αλλαγή στη ρωσική στρατιωτική ηγεσία μετά την ανταρσία της Βάγκνερ. Συγκεκριμένα, Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ έχουν ξεκινήσει μια  εκστρατεία προώθησης του κυβερνήτη της περιφέρειας Τούλα, Αλεξέι Ντιούμιν για την αντικατάσταση του Σοϊγκού.

Άλλοι μπόγκερς ισχυρίστηκαν ότι η FSB ερευνά τη σύνδεση του Ντιούμιν με την πρόσβαση του Πριγκόζιν και της Βάγκνερ στα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Pantsir.

Μάλιστα, ένας στρατιωτικός μπλόγκερ, που έχει επαφές με το Κρεμλίνο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Μόσχα να αλλάξει και άλλα πρόσωπα της στρατιωτικής ηγεσίας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΟυκρανίαΒλαντίμιρ ΠούτινΓεβγκένι ΠριγκόζινΡωσίαΒάγκνερ