Κόσμος | 05.07.2023 21:42

Το μεγαλείο της φύσης σε ένα σπάνιο βίντεο: Στα βάθη του Ειρηνικού, μεγάπτερη φάλαινα θηλάζει το μωρό της

Newsroom

Ένα σπάνιο βίντεο, που οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα συμβάλει στη διατήρηση της μεγάπτερης φάλαινας δημοσιεύτηκε στο Instagram. Σε αυτό, βλέπουμε μωρό φάλαινας να ξεφεύγει από τη μητέρα του μετά από τον θηλασμό στα βάθη του Ειρηνικού. Στη συνέχεια, μία λωρίδα γάλακτος διαλύεται στο νερό.

Η καταγραφή του μωρού της μεγάπτερης φάλαινας, έγινε στα ανοιχτά των ακτών της Κολομβίας.

«Εξαιρετικά σπάνιες οι καταγραφές θηλασμού»

Σύμφωνα με το ertnews.gr που επικαλείται δηλώσεις της βιολόγου Ναταλία Μποτέρο, μόνο δύο φορές στο παρελθόν έχουν καταγραφεί σε κάμερα τέτοιου είδους θηλασμοί. Η ομάδα της Μποτέρο στο Ίδρυμα Macuaticos κατέγραψε την προσωπική στιγμή μεταξύ μητέρας και μωρού τον περασμένο Αύγουστο. Το μωρό, που ζυγίζει περί τα 900 κιλά, στη συνέχεια φαίνεται να ανεβαίνει στην επιφάνεια του Κόλπου της Κούπικα προκειμένου να αναπνεύσει. «Παρά τις προσπάθειες δεκαετιών από χιλιάδες ερευνητές, τις ώρες δουλειάς, τις συνεργασίες, οι καταγραφές θηλασμού είναι εξαιρετικά σπάνιες», δήλωσε, τον περασμένο μήνα η Μποτέρο, κατά την πρώτη δημόσια παρουσίαση του σπάνιου βίντεο και πρόσθεσε ότι, «από επιστημονική άποψη αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά και για τη διατήρηση».

Η σπάνια καταγραφή κατέστη δυνατή μέσω αισθητήρων που, για λίγες μόνο ώρες, εγκαταστάθηκαν στην πλάτη του μωρού με βεντούζες, ώστε να μην πληγωθεί. Το σύστημα περιλάμβανε μία κάμερα και ένα GPS, καθώς και μια συσκευή για την καταγραφή των ήχων που κάνουν οι φάλαινες. Οι φάλαινες κάθε χρόνο κατά χιλιάδες κάνουν το μακρύ ταξίδι τους προς τα ζεστά νερά των τροπικών, αφότου για αρκετούς μήνες τραφούν στα ανοικτά της Ανταρκτικής Χερσονήσου και του Στενού του Μαγγελάνου στη Χιλή. Σκοπός του ταξιδιού είναι η αναπαραγωγή τους κατά μήκος ενός τμήματος του Ειρηνικού, που εκτείνεται από την Κόστα Ρίκα έως το Περού.

Τα ύδατα στα ανοιχτά της Κολομβίας, από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο, Κολομβίας φιλοξενούν μεγάπτερες φάλαινες- γιγαντιαία κητώδη που μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 17 μέτρα, να ζυγίζουν περίπου 40 τόνους και να ταξιδέψουν περίπου 8.500 χιλιόμετρα σε κάθε περίοδο αναπαραγωγής. Η Μποτέρο σημείωσε ότι, «ενώ οι μεγάπτερες προστατεύονται πλέον από το εμπορικό κυνήγι, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ποικίλες απειλές. Μαθαίνοντας περισσότερα για τη συμπεριφορά τους μπορούμε να προωθήσουμε τις κατάλληλες δράσεις διατήρησης». Οι αριθμοί των μεγάπτερων φαλαινών, σύμφωνα με Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, αυξάνονται.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

φάλαιναθηλασμόςειδήσεις τώραμωρό