Κόσμος|10.07.2023 14:55

Κομισιόν σε Ερντογάν: Ξεχωριστές οι διαδικασίες διεύρυνσης και ένταξης νέων χωρών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Newsroom

Την πρώτη απάντηση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον όρο που έβαλε για να άρει το βέτο της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έδωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η Ντάνα Σπίναντ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της ΕΕ». Παράλληλα, επισήμανε ότι «η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες».

«H Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη (στην Ευρωπαϊκή Ένωση), αλλά γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν έχει ανοίξει εδώ και καιρό κανένα νέο κεφάλαιο», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

Ο νέος όρος που έβαλε ο Ερντογάν

Όπως έγραψε λίγο νωρίτερα το ethnos.gr, ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε νέο όρο για να πει το ναι σε ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «υπάρχει μια Τουρκία που περιμένει στην πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περισσότερα από 50 χρόνια και σχεδόν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απευθύνομαι από εδώ σε αυτές τις χώρες, οι οποίες έχουν κρατήσει την Τουρκία σε αναμονή στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περισσότερα από 50 χρόνια, αλλά θα απευθυνθώ και στη σύνοδο κορυφής προς τις ίδιες: Πρώτα, ανοίξτε το δρόμο για την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά ας ανοίξουμε το δρόμο για τη Σουηδία, όπως ανοίξαμε το δρόμο για τη Φινλανδία. Αυτά δήλωσα και στον κ. Μπάιντεν χθες το βράδυ. Το έθνος μας έχει προσδοκίες από εμάς. Έχουν περάσει πάνω από 50 χρόνια. Είμαστε η Τουρκία, δεν είμαστε μια χώρα με ραγισμένες πόρτες. Θα τα εκφράσω αυτά και κατά τις συναντήσεις μου με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη σύνοδο κορυφής».

Ακόμη διαπραγματεύεται ο Ερντογάν

Σε ερώτηση για το θέμα των F-16, o Ερντογάν υπενθύμισε ότι έχουν πληρώσει ήδη για τα F-35 1.5 δισ. δολάρια και διαβεβαίωσε ότι θα τεθεί και το θέμα των εξοπλισμών στη συνάντηση με τον Μπάιντεν, αφήνοντας μία χαραμάδα λύσης…

«Έχουμε μιλήσει για αυτά, φυσικά, τώρα θα έχουμε μια συνολική συνάντηση με το Βίλνιους. Θα το συζητήσουμε συνολικά μαζί του και ελπίζω ότι σε αυτή τη συνάντηση θα ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα. Μας ενοχλεί ότι αυτό συνδέεται με τη Σουηδία, είναι κάτι διαφορετικό, αλλά θα τους τα θέσουμε ξανά κι ελπίζω ότι το τέλος θα είναι αίσιο».

Για την τελική στάση που θα κρατήσει η Άγκυρα στη σύνοδο ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι την τελευταία λέξη θα την πει η τουρκική βουλή, όπως αντίστοιχα τον τελευταίο λόγο τον έχει το Κογκρέσο στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των F-16.

«Η τελική απόφαση για το θέμα αυτό (της ένταξης της Σουηδίας) είναι η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε οποιοδήποτε βήμα εδώ όσο η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας δεν έχει πάρει αυτή την απόφαση. Κοιτάξτε, φέρνουν πάντα μπροστά μας το θέμα των F-16 κλπ. Λένε ότι πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο. Αν εκείνοι έχουν Κογκρέσο, εμείς έχουμε τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Άγκυρα, η Αμερική συζητά για μια «φόρμουλα», για το πώς θα μπορούσε να πείσει τον Ερντογάν να πει το «ναι» για να ενταχθεί η Σουηδία στο ΝΑΤΟ.

Αφενός, θέλουν να κατευνάσουν το ελληνικό λόμπι στο Κογκρέσο, δίνοντας στην Ελλάδα τα εξοπλιστικά προγράμματα, ώστε να προχωρήσουν πιο γρήγορα. Και αφετέρου, να δώσουν κάτι και στην Τουρκία. Ο Μπάιντεν ενδεχομένως θα μπει στον Ερντογάν πως θα δώσουν τα 80 κιτ αναβάθμισης στα F-16 αλλά θα ανασταλεί η πώληση των καινούριων F-16 Vipers που θέλει η Τουρκία. Αυτή είναι μια προσφορά που δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο θα δεχτεί η Άγκυρα. Πιθανότατα να την εξοργίσει γιατί θέλει και καινούρια αεροσκάφη.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώρα