Κόσμος|10.07.2023 17:56

«Κεραυνοί» Μενέντεζ κατά Ερντογάν λίγο πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: «Δεν μπορούμε να έχουμε κανέναν Βίτο Κορλεόνε από καμία χώρα»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Brittainy Newman for the Economist Impact SE Europe Events / Hazlis & Rivas
Brittainy Newman for the Economist Impact SE Europe Events / Hazlis & Rivas
Brittainy Newman for the Economist Impact SE Europe Events / Hazlis & Rivas

Σκληρή επίθεση κατά του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε ο αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, λίγο πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ κι ενώ η Άγκυρα επιμένει σε βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη, ο Μενέντεζ, δήλωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στον Τούρκο πρόεδρο για το ζήτημα της παράδοσης των F-16 στην Άγκυρα ότι «όταν έχεις έναν επιτιθέμενο, που σου λέει να μην πουλήσεις όπλα με νόμιμο τρόπο, για να συνεχίσει να έχει μεγάλο χάσμα δυνάμεων απέναντι σε αυτόν που επιτίθεται, είναι προβοκάτσια και είναι εξοργιστικό.  Δεν μπορούμε να έχουμε έναν Βίτο (Κορλεόνε) από καμία χώρα, όσον αφορά στις αποφάσεις που παίρνουμε για ζητήματα ασφαλείας με οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Κύπρου, ο Μενέντεζ δήλωσε: «Το μόνο πρόβλημα στην Κύπρο είναι η στρατιωτική εισβολή στην Βόρεια Κύπρο.  Αυτό είναι το μόνο πρόβλημα, που την έχει καταστήσει το πιο κατά κεφαλήν στρατιωτικοποιημένο μέρος στον κόσμο.  Ή η μεταφορά δεκάδων χιλιάδων από την Ανατολία για να αλλάξουν τα δημογραφικά της χώρας.  Είμαι ένα άτομο του Κονγκρέσου που έχει ταξιδέψει στην Κύπρο περισσότερο από κανένα άλλο.  Εάν άφηναν αυτά που τους χωρίζουν θα είχαν βρει την λύση»

Σχετικά με το ζήτημα της Σουηδίας και το βέτο που βάζει η Τουρκία στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ο Γερουσιαστής τον ΗΠΑ είπε: «Είναι θέμα της ΕΕ να αποφασίσει ποιος θα ενταχθεί εκεί ή όχι.  Αλλά μετά την επίδοση του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ με την Σουηδία και σε άλλα θέματα, και επειδή η Ε.Ε. λειτουργεί επίσης με ομοφωνία, το να έχεις κάποιον που μόνος του μπορεί να σπάσει την ενότητα είναι ένα μεγάλο ερώτημα, παράλληλα με τις αρχές που διαθέτει η Ε.Ε. για τα μέλη της. Είναι θέμα της Ε.Ε., αλλά εγώ δεν βλέπω αυτόν τον δρόμο».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπομπ Μενέντεζειδήσεις τώραΡόμπερτ ΜενέντεζΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν