Κόσμος|31.07.2023 20:53

Μιλιέτ: «Αν αναθερμανθούν οι σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, η Αθήνα θα εξαρτάται λιγότερο από το Παρίσι και την Ουάσιγκτον»

Μαρία Ζαχαράκη

Άρθρο στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Μιλιέτ του Οζάι Σεντίρ σχολιάζει τη χρήση του ελληνικού λιμανιού από τον γαλλικό στρατό και υποστηρίζει ότι «εάν η αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας προχωρήσει ακόμη περισσότερο, η Αθήνα θα εξαρτάται λιγότερο από το Παρίσι ή την Ουάσιγκτον και οι δύο αυτές πρωτεύουσες δεν θα μπορούν πλέον να περιφέρονται στο ελληνικό έδαφος με το πρόσχημα της προστασίας».

Ο Τούρκος αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι η Γαλλία πούλησε στην Ελλάδα τρία πολεμικά πλοία και 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale, τα περισσότερα από αυτά χρησιμοποιημένα, «σε μια εποχή που η Άγκυρα και η Αθήνα βρίσκονταν σε αντιπαράθεση».

Υπενθυμίζει επίσης ότι «όταν οι εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας επεκτάθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο, η Γαλλία διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία για ναυτική βάση με την «E/K Διοίκηση», έστελνε κάθε τόσο το αεροπλανοφόρο της στην «ελληνική» Κύπρο, γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη προσγειώνονταν στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο. Παράλληλα, προσέφερε στην 'ελληνική' Κύπρο ένα σύστημα αεράμυνας και γαλλική τεχνολογία για τα στρατεύματα ξηράς της, υπέγραψε κοινή αμυντική συμφωνία, όπως ακριβώς έκανε και με την Ελλάδα. Όταν όλα αυτά γράφονται το ένα μετά το άλλο, θυμίζουν τα σκουπιδοφάγα ψάρια που περιφέρονται στον πυθμένα των ενυδρείων».

«Ομολογία» από τον γαλλικό Τύπο

Την ίδια ώρα, ο τουρκικός Τύπος πανηγυρίζει για άρθρο στον γαλλικό Τύπο σχετικά με την ισορροπία δυνάμεων Ελλάδας-Τουρκίας.

Με τίτλο «Ο γαλλικός Τύπος το ομολόγησε ανοιχτά! Συνέκριναν τις τουρκικές και τις ελληνικές δυνάμεις: εντυπωσιακή λεπτομέρεια στο Αιγαίο...» δημοσιεύεται στην φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα beyazgazete.com ρεπορτάζ που υποστηρίζει ότι:

«Παρόλο που το θετικό κλίμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας συνεχίζεται, ο διεθνής Τύπος δημοσιεύει ειδήσεις με στόχο την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Ο γαλλικός Τύπος έγραψε για πιθανά σενάρια σύγκρουσης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βασιστεί στους συμμάχους της σε μια τέτοια περίπτωση.

Ενώ οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας βρίσκονται σε θετικό τόνο, το γαλλικό περιοδικό Slate, το οποίο κάλυψε την 100ή επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης, έγραψε για σενάρια σύγκρουσης Τουρκίας-Ελλάδας.

Επέστησε την προσοχή σε ένα συγκεκριμένο σημείο

Υπενθυμίζεται από το περιοδικό ότι οι αξιώσεις κυριαρχίας μεταξύ των δύο χωρών για τα νησιά στο Αιγαίο και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη προκάλεσαν εντάσεις. Επισημάνθηκε ότι η εν λόγω περιοχή περιέχει αποθέματα πετρελαίου.

Τι θα κάνει το ΝΑΤΟ;

Σημειώνεται στο άρθρο ότι το σημαντικότερο σημείο αυτών των εντάσεων είναι ότι και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ και αναφέρεται ότι αποτελεί μυστήριο το πώς θα ενεργήσει η συμμαχία σε περίπτωση κηρυγμένης στρατιωτικής σύγκρουσης στο Αιγαίο. Αναλύθηκε η ισορροπία ισχύος μεταξύ των δύο χωρών.

Στο άρθρο στο οποίο χρησιμοποιήθηκαν σκανδαλώδεις εκφράσεις κατά της Τουρκίας, υποστηρίχθηκαν οι διεκδικήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Το διπλωματικό επίτευγμα της Τουρκίας

Το περιοδικό έγραψε ότι η Τουρκία βρέθηκε διπλωματικά στο κέντρο του παιχνιδιού με τον πόλεμο στην Ουκρανία και κινητοποίησε το ΝΑΤΟ και υποστήριξε ότι η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη δύναμη εναντίον της Ελλάδας.

Εφιστώντας την προσοχή στην θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», το άρθρο ανέφερε ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν παραγωγικά, αποτελεσματικά, ικανά και επιχειρησιακά όπλα, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Υπενθυμίζοντας για άλλη μια φορά ότι στο Αιγαίο υπάρχουν σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου και για τις δύο αντίπαλες χώρες, το άρθρο τονίζει ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να λάβει θέση υπέρ της σταθερότητας της κατάστασης και όχι υπέρ της στρατιωτικής κλιμάκωσης.

«Προτιμούμε να είμαστε στο τραπέζι παρά στο μενού»

Ενώ δόθηκε προσοχή στις συμφωνίες που υπέγραψαν αμοιβαία η Γαλλία και η Ελλάδα, υπενθυμίστηκε το θέμα για την Ελλάδα, όπως το συνόψισε ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ στις 8 Απριλίου 2022, με τη φράση «προτιμούμε να είμαστε στο τραπέζι παρά στο μενού».

Συγκρίθηκαν οι αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις

Αναφέρθηκε ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό προηγείται κατά πολύ του ελληνικού αντιπάλου του για τρεις λόγους.

Στο άρθρο αναφέρεται: «Η Τουρκία δρομολόγησε την πρώτη της αποβατική ελικοπτεροφόρα πλατφόρμα προσγείωσης (LHD) το 2019. Το πλοίο, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία τον Απρίλιο του 2023, σχεδιάστηκε για να μεταφέρει ελικόπτερα καθώς και μαχητικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αμφίβιες μονάδες». Αναφέρθηκε ότι «πρόκειται για τον κύριο φορέα προβολής ισχύος, ο οποίος δίνει στην Τουρκία ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι της Ελλάδας χάρη στην ικανότητά της να εμποδίζει την είσοδο ελληνικών δυνάμεων».

Η ομολογία

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας ήταν η αγορά τριών καταδρομικών από τη Γαλλία. Υπενθυμίστηκε ότι ακόμη και αν αυτά εξοπλιστούν με προηγμένη τεχνολογία, δεν είναι αρκετά ισχυρά για να αντιμετωπίσουν ένα αεροπλανοφόρο.

Αν και οι δύο χώρες διαθέτουν παρόμοιο αριθμό υποβρυχίων, η χρήση τους θα είναι περιορισμένη στο Αιγαίο. Ωστόσο, τονίστηκε ότι το τουρκικό ναυτικό είναι πολύ πιο εξοπλισμένο.

Αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα υστερεί σε φρεγάτες, αλλά και σε αριθμό κορβετών, οι οποίες είναι χρήσιμες πάνω απ' όλα.

Η Τουρκία μπορεί να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού

Αναφέρθηκε ότι η Τουρκία έχει τη δύναμη να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, αν οι δύο χώρες χρησιμοποιήσουν νάρκες για να μπλοκάρουν η μία την άλλη στο Αιγαίο.

Το περιοδικό αξιολόγησε τις αμφίβιες δυνατότητες της Τουρκίας υπό τον τίτλο «Οι δυνατότητες της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας εάν αποφασίσει να προβεί σε μια ενεργή πρόκληση όσον αφορά τα νησιά» και ανέφερε ότι ήταν ενδιαφέρον να αναλυθεί ο αριθμός των αποβατικών πλοίων. Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία διαθέτει πλατφόρμες που αποσκοπούν στην αποβίβαση στρατευμάτων και αρμάτων μάχης στην ξηρά, το περιοδικό έγραψε ότι κάθε ένα από αυτά τα πλοία μπορεί να μεταφέρει 150 στρατιώτες το μικρότερο και 500 το τουρκικό Bayraktar. Γράφτηκε ότι και εδώ η Τουρκία βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση από την Ελλάδα.

Η Τουρκία έχει πλεονέκτημα

Αν και υποστηρίχθηκε ότι οι δύο χώρες έχουν παρόμοιες δυνατότητες όσον αφορά την Πολεμική Αεροπορία, γράφτηκε ότι η Τουρκία έχει σημαντικό πλεονέκτημα στη μεταφορά στρατευμάτων με 50 αεροσκάφη.

Η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στους συμμάχους της

Στο ειδησεογραφικό άρθρο, το οποίο παραδεχόταν ανοιχτά ότι η Ελλάδα θα ήταν ανεπαρκής σε περίπτωση πιθανής σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα μπορεί να στηριχθεί στους συμμάχους της, ακόμη και αν η ισορροπία δυνάμεων ήταν υπέρ της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα εκτός από το ΝΑΤΟ ανήκει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι έχει υπογραφεί συμφωνία με τη Γαλλία το 2021».

Γαλλίατουρκικά ΜΜΕελληνοτουρκικές σχέσειςειδήσεις τώραελληνοτουρκικάΤουρκία