Κόσμος|11.08.2023 15:38

«Η Ρωσία θα βάλει την αναγνώριση στην ατζέντα της», διατείνεται ο «υπουργός Μεταφορών» του ψευδοκράτους

Μαρία Ζαχαράκη

«Η Ρωσία θα βάλει την αναγνώριση στην ατζέντα της». Αυτό διατείνεται ο λεγόμενος «υπουργός Μεταφορών» του ψευδοκράτους, Ερχάν Αρικλί, σε συνέντευξή του σε τουρκικά ΜΜΕ.

Ο 'υπουργός Δημοσίων Έργων και Μεταφορών' της 'ΤΔΒΚ' Erhan Ar?kl? θεώρησε το άνοιγμα γραφείου της Ρωσίας στην 'ΤΔΒΚ' για την παροχή προξενικών υπηρεσιών ως ‘το πρώτο βήμα προς την αναγνώριση’. Επισημαίνοντας ότι 20 χιλιάδες Ρώσοι ζουν στην 'ΤΔΒΚ', ο Ar?kl? δήλωσε ότι αν η Ρωσία ανοίξει προξενείο, θα λύσει και τα προβλήματα των πολιτών της.

Ο Αρικλί υποστήριξε ότι «σήμερα, η συγκυρία έχει αρχίσει να αλλάζει εντελώς υπέρ μας. Είχα πει ότι μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας θα εμφανιστούν νέοι ορίζοντες για εμάς. Ο πόλεμος είναι φυσικά κάτι κακό, αλλά κάθε πόλεμος έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις. Λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε εμπάργκο στη Ρωσία. Σύμφωνα με αυτή την απόφαση, η 'Νότια Κύπρος', η οποία είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπρεπε να επιβάλει εμπάργκο στη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία είναι ο καλύτερος εταίρος της. Μάλιστα, επέβαλε αυτά τα εμπάργκο τόσο αυστηρά, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συνεχάρησαν και επιβράβευσαν την 'Ε/Κ Διοίκηση της Νότιας Κύπρου'».

«Ρωσικές εταιρείες ζήτησαν άδεια για απευθείας πτήσεις»

«Εκείνη την εποχή, κάναμε και πάλι προσπάθειες ενώπιον των αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και είπαμε ότι στη 'Νότια Κύπρο' ζουν δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι πολίτες. Υπάρχουν επίσης σχεδόν 20 χιλιάδες Ρώσοι πολίτες στη 'Βόρεια Κύπρο'. Εργάζονται και διαμένουν εδώ. Τα παιδιά τους πηγαίνουν στο σχολείο. Δεν είναι δυνατόν για αυτούς τους Ρώσους πολίτες να περάσουν στο νότο. Διότι η 'Νότια Κύπρος' απαιτεί από τους Ρώσους πολίτες να εισέλθουν μέσω νόμιμων [sic] αεροδρομίων ή θαλάσσιων λιμανιών. Αν εισέλθουν από το αεροδρόμιο Ercan ή το λιμάνι της Κερύνειας, ή της Αμμοχώστου, δεν τους δέχεται λέγοντας ‘εισήλθατε από παράνομο λιμάνι’. Επομένως, δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν προξενική διαδικασία εκεί, στη 'Νότια Κύπρο'. Αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Επιπλέον, οι Ρώσοι πολίτες στο νότο και στο βορρά δεν μπορούν να πάνε στη Μόσχα, στη χώρα τους και να συναντήσουν τις οικογένειές τους, λόγω του αεροπορικού εμπάργκο. Είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν με έμμεσο τρόπο. Επομένως, σε αυτή την κατάσταση, έγινε μεταξύ μας μια αίτηση πριν από περίπου 8 μήνες. Δύο ρωσικές εταιρείες μας ζήτησαν άδεια για απευθείας πτήσεις. Εμείς δώσαμε αυτές τις άδειες, από τη Μόσχα προς το αεροδρόμιο της Τύμπου».

«Πρέπει να ανοίξει και προξενείο»

«Αφού δώσαμε την άδεια, σταματήσαμε τις διαδικασίες και τους κρατήσαμε σε αναμονή. Τότε, είπαμε 'η Ρωσία πρέπει να εξετάσει τη 'Βόρεια Κύπρο' ως συνομιλητή αργά ή γρήγορα. Επειδή δεκάδες χιλιάδες πολίτες της ζουν εδώ και στο νότο. Ένα από τα πρώτα βήματα είναι να ανοίξει ένα γραφείο στο βορρά. Αλλά πρέπει να ανοίξει ένα γραφείο που θα παρέχει προξενικές υπηρεσίες και θα επιλύει τα προβλήματα των πολιτών της εδώ».



“Kάναμε αίτηση για αδελφά λιμάνια»

«Τα λιμάνια της 'Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου' δεν υπόκεινται σε κανένα διεθνές εμπάργκο. Τα λιμάνια της 'Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου' είναι ανοικτά στη διεθνή κυκλοφορία. Όμως, για πολιτικούς λόγους, οι χώρες προτίμησαν να μην χρησιμοποιούν αυτά τα λιμάνια. Έκανα αίτηση στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών πριν από περίπου ένα μήνα. Τα λιμάνια της 'Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου' έχουν ένα σχέδιο 'αδελφών λιμανιών'. Ζητήσαμε να συμπεριληφθούν τα λιμάνια της Μερσίνας, της Σαμψούντας, του Μπακού και του Ακτάου στο πλαίσιο των 'αδελφών λιμανιών' με το λιμάνι της Αμμοχώστου. Το αίτημα αυτό έγινε επίσης θετικά δεκτό. Τώρα όλα αυτά θα ανοίξουν στην κοινή χρήση του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών. Μπορούμε να κάνουμε την ίδια προσφορά και στη Ρωσία. Τα ρωσικά πλοία μπορούν να χρησιμοποιούν τα λιμάνια μας. Εργαζόμαστε επίσης για το αεροδρόμιο Τύμπου. Το θέμα εδώ είναι επίσης πολιτικό και οικονομικό. Για να συνεχιστούν οι πτήσεις με το Μπακού, πρέπει να υπάρχει δυναμικό επιβατών. Ομοίως, επρόκειτο να ξεκινήσουμε πτήσεις με το Μπισκέκ, αλλά τα αεροπλάνα αυτά δεν μπορούν να πετάξουν χωρίς επιβάτες. Ωστόσο, οι απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα προς την Τύμπου θα μας αποφέρουν πολλά οικονομικά και πολιτικά οφέλη.

Οι σχέσεις μας με τις χώρες της περιοχής αναπτύσσονται

Ο 'υπουργός' Αρικλί τόνισε επίσης ότι οι σχέσεις της ΤΔΒΚ με τις χώρες της Δυτικής Ασίας έχουν αναπτυχθεί και δήλωσε τα εξής: «Πρώτον, αναπτύσσονται σταδιακά. Στην πραγματικότητα, οι σχέσεις μας με όλες τις χώρες της περιοχής αναπτύσσονται. Η βελτίωση των σχέσεων της Τουρκικής Δημοκρατίας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου ενισχύει το χέρι μας. Διότι όταν επιδεινώθηκαν οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Συρία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, η 'Νότια Κύπρος' εκμεταλλευόταν το κενό και υπέγραφε στρατηγικές συμφωνίες με τις χώρες αυτές. Τώρα όμως η Τουρκία έχει χαράξει νέα πορεία και άρχισε να ξαναχτίζει γέφυρες φιλίας με τις χώρες με τις οποίες είχε προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ίδιο συμβαίνει και με το Ιράν. Το Ιράν έχει πολίτες που ζουν εδώ. Βλέπουμε ότι οι σχέσεις του Ιράν με την 'ΤΔΒΚ' επίσης αναπτύσσονται.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν εμπορικές, οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές σχέσεις και όχι υποθέσεις που θα σήμαιναν άμεση αναγνώριση βραχυπρόθεσμα. Αυτό θα κάνουμε».

Θα υιοθετήσουμε το μοντέλο της Ταϊβάν

«Θέλω να πω, σκεφτείτε το ως εξής: η Ταϊβάν δεν αναγνωρίζεται από καμία χώρα, αλλά η Ταϊβάν μπορεί να δημιουργήσει αυτές τις σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου. Πώς; Η Ταϊβάν πραγματοποιεί αυτές τις σχέσεις μέσω των εμπορικών γραφείων της Ταϊβάν. Κανένα κράτος δεν αναγνωρίζει την Ταϊβάν. Αλλά η Δημοκρατία της Τουρκίας αναγνωρίζει την εμπορική αντιπροσωπεία της Ταϊβάν ως πρεσβεία. Και διεκπεραιώνει όλες τις σχέσεις της μέσω αυτής της αντιπροσωπείας. Η Κίνα δεν ενοχλείται από αυτό. Επομένως, πρέπει να υιοθετήσουμε αυτό το μοντέλο, θα το υιοθετήσουμε».

«Μια ομοσπονδία στην Κύπρο θα ήταν ο εφιάλτης της Ρωσίας»

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος ακαδημαϊκός, Χιουσείν Ισικλάλ, σε συνέντευξή του επίσης στην εθνικιστική εφημερίδα Αϊντινλίκ μιλάει για το Κυπριακό και υποστηρίζει ότι «η λύση των δύο κρατών είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας. Το μοντέλο λύσης με μία ομοσπονδία θα είχε ως αποτέλεσμα την ένταξη του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και αυτό είναι ένα σενάριο το οποίο θα ήταν εφιάλτης για την Ρωσία».

Ο ειδικός σε θέματα διεθνών σχέσεων προέβη σε εκτιμήσεις στην Αϊντινλίκ σχετικά με την απόφαση της Ρωσίας να ανοίξει προξενικό γραφείο στα Κατεχόμενο.

«Μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, υπήρξε μια πολύ σοβαρή πόλωση, ειδικότερα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η Δύση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής άρχισαν να λαμβάνουν πολύ σκληρά μέτρα κατά της Ρωσίας. Η ‘Ε/Κ Διοίκηση της Νότιας Κύπρου’, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετείχε σε αυτό το στρατόπεδο. Ως εκ τούτου εκπλήρωσαν πλήρως όλες τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Δημιούργησαν ένα ανοιχτό μέτωπο εναντίον της Ρωσίας και έλαβαν πολύ σκληρά μέτρα».

«Από την άλλη πλευρά, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα παγκόσμια όσο και τα περιφερειακά συμφέροντα της Ρωσίας, θα ήταν σίγουρα εφιάλτης για τη Ρωσία εάν το νησί της Κύπρου στο σύνολό της γινόταν μέλος της ΕΕ και στη συνέχεια του ΝΑΤΟ. Θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στα δικά της συμφέροντα. Επομένως, το μοντέλο λύσης που επιθυμούν οι ‘Ε/Κ’ είναι εντελώς αντίθετο με τα ρωσικά συμφέροντα.

Ωστόσο μετά τις εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία όλα δείχνουν ότι η επέκταση της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς την ‘ΤΔΒΚ’ είναι προς το συμφέρον της».



Αργοπορημένο αλλά θετικό βήμα

«Αυτό που είναι περίεργο είναι ότι, δυστυχώς, ενώ όλα αυτά τα γεγονότα βρίσκονται στο τραπέζι, δεν έχουμε δει καμία κίνηση από τη Ρωσία προς την ‘ΤΔΒΚ’. Παρακολουθούμε πολύ στενά το γεγονός ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι προσπαθούν να μην εκνευρίσουν τους ‘Ε/Κ’ και εξακολουθούν να έχουν πολύ καλές σχέσεις μαζί τους. Από αυτή την οπτική γωνία, και οι τελευταίες εξελίξεις θα πρέπει να ερμηνευτούν ορθά. Ασφαλώς αυτές δεν σημαίνουν ότι θα γίνει αναγνώριση. Θα ανοίξουν εδώ ένα προξενικό γραφείο. Έτσι και αλλιώς υπάρχουν ήδη παρόμοια γραφεία στην ‘ΤΔΒΚ’ από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία, την Ιταλία και την Αυστραλία. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια κίνηση που έχει καθυστερήσει εδώ και πολύ καιρό και θα έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού. Εξάλλου, υπάρχει ένας σοβαρός αριθμός πληθυσμού Ρώσων που ζουν στην ‘ΤΔΒΚ’. Επίσης, βρίσκονται άνθρωποι από τη Ρωσία που εμπορεύονται και έρχονται για σπουδές. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, ήταν αναγκαίο για τη Ρωσία να ανοίξει ένα γραφείο εδώ ώστε να παρέχει προξενικές υπηρεσίες υπό τις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Θεωρώ πως πρόκειται για μια αργοπορημένη αλλά αναγκαία κίνηση. Παρ' όλα αυτά, πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα. Ιδιαίτερα, επειδή έγινε ένα ακόμη βήμα στο σημείο που η άρρωστη ‘Ε/Κ νοοτροπία’, η οποία αγνοεί πλήρως την ‘ΤΔΒΚ’ και εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι ο μοναδικός κυρίαρχος του νησιού, δεν θα αντιμετωπίζει πλέον μια εικονική πραγματικότητα, αλλά την αληθινή πραγματικότητα επί του πεδίου. Η ‘ΤΔΒΚ’ είναι μια πραγματικότητα. Η ‘ΤΔΒΚ’ είναι ένα ολοκληρωμένο κράτος με τους πλήρεις κρατικούς θεσμούς της, τα σύνορά της, τον εναέριο, θαλάσσιο, και χερσαίο χώρο που είναι υπό τον έλεγχο της και ίσως το σημαντικότερο όλων, τη δημοκρατική δομή και κουλτούρα της. Στην παρούσα φάση, η νοοτροπία που συνεχίζει να αγνοεί την ‘ΤΔΒΚ’ θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει καθημερινά περιστατικά όπως αυτά και άλλα παρόμοια. Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αντικρύσουν τις αλήθειες που υπάρχουν στο νησί. Από αυτή την άποψη, νομίζω ότι αυτό το βήμα είναι θετικό σε γενικές γραμμές».



Άρθρο εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης για το ψευδοκράτος

Με τίτλο «Ο κόσμος δεν την αναγνωρίζει, εντάξει, η Τουρκία όμως αναγνωρίζει πραγματικά την ‘ΤΔΒΚ’;» δημοσιεύεται στην ίδια πάλι εθνικιστική εφημερίδα Αϊντινλίκ άρθρο που επικρίνει την τουρκική κυβέρνηση για το θέμα του ψευδοκράτους.

'ΤΔΒΚ' ή 'Τ/Κ'

«Αξιοσημείωτο είναι το κυπριακό τμήμα της ομιλίας του Τ/Υπουργού Εξωτερικών κ. Hakan Fidan κατά την έναρξη της παραδοσιακής Διάσκεψης των Τούρκων πρέσβεων.
Λέμε κυπριακό τμήμα γιατί ο υπουργός δεν μνημονεύει την 'ΤΔΒΚ'. Το σχετικό τμήμα που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Τ/ΥΠΕΞ αποτελείται από δύο προτάσεις. Έχει ως εξής:

“Η στάση μας για την Κύπρο, την εθνική μας υπόθεση, είναι ξεκάθαρη. Η θεμελιώδης πολιτική μας είναι η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των ‘Τ/Κ’.

Ναι. Ο κ. Υπουργός προτιμά την έκφραση ’Τ/Κ’ αντί για 'ΤΔΒΚ'.

Το σχέδιο Ανάν επανήλθε στο προσκήνιο

Για να ερμηνεύσουμε αυτή την επιλογή, πρέπει πρώτα να ανατρέξουμε στη δήλωση που έκανε ο Τ/πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μετά την υπουργική συνάντηση της 24ης Ιουλίου. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε τα εξής:
«Ποτέ δεν αποφύγαμε τη λύση. Δεν διστάζουμε να βάλουμε τα χέρια μας στην φωτιά. Έχουμε δείξει την ειλικρίνειά μας σε όλες τις διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Ανάν, και θα το ξανακάνουμε αν χρειαστεί. Ωστόσο, αντί επιβολών, οι συνομιλητές θα πρέπει να αποδεχθούν τις πραγματικότητες επί του εδάφους».
Η αναφορά του T/Προέδρου, σε αυτή τη σύντομη δήλωση, στο Σχέδιο Ανάν, το οποίο μπήκε στο συρτάρι πριν από 20 χρόνια, και η επιβεβαίωση του σχεδίου αυτού λέγοντας “Θα ξαναδείξουμε αν χρειαστεί” αποτελεί σημαντικό στοιχείο.
Διότι το Σχέδιο Ανάν είναι το ακριβώς αντίθετο της “λύσης των δύο κρατών” και της πολιτικής της παρουσίασης της 'ΤΔΒΚ' ως κράτους στον κόσμο, την οποία υποστηρίζουν οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της 'ΤΔΒΚ' τα τελευταία 4-5 χρόνια.
Το σχέδιο προέβλεπε την ενοποίηση ολόκληρης της Κύπρου, εξαιρουμένων (για κάποιο λόγο) των βρετανικών βάσεων στο νησί, σε ένα ενιαίο ανεξάρτητο κράτος. Το κράτος αυτό θα αποτελούνταν από δύο αυτόνομα κράτη, το ‘Ε/Κ’ κράτος και το ‘Τ/Κ’ κράτος.
Ο λόγος για την «κυριαρχική ισότητα των 'Τ/Κ' και την “ισότιμη διεθνή εκπροσώπηση” που διατύπωσε ο κ. Χακάν Φιντάν ανήκει σε εκείνες τις μέρες.

Εγκαταλείπεται η λύση των δύο κρατών

Είναι αρκετά ουσιαστικό ότι η κυβέρνηση του ΑΚP, η οποία υποκλίθηκε στη Δύση μετά τις εκλογές 14ης-28ης Μαΐου και εμπορεύεται την Τουρκία στην ΕΕ λέγοντας “Δεν υπάρχει ΕΕ χωρίς εμάς”, εγκαταλείπει τώρα σιγά-σιγά το λόγο περί “λύσης δύο κρατών”.

Ας μην ξεχνάμε. Αν υπάρξει 'ΤΔΒΚ', δεν θα υπάρξει ΕΕ. Επιπλέον, ακόμη και αν “σωθούμε δίνοντας” την 'ΤΔΒΚ', είναι προφανές ότι η ΕΕ και πάλι δεν θα υπάρχει. Διότι οι προσδοκίες της ΕΕ και του προστάτη της, των ΗΠΑ, από την Τουρκία δεν περιορίζονται στην 'ΤΔΒΚ'».

ειδήσεις τώραΚατεχόμεναΚύπρος