Κόσμος | 24.08.2023 19:16

Το πρώτο σχόλιο του Πούτιν μετά το θάνατο του Πριγκόζιν: «Ήταν ταλαντούχος επιχειρηματίας»

Newsroom

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε για πρώτη φορά για το χθεσινό αεροπορικό δυστύχημα, όπου ανάμεσα στους νεκρούς φέρεται να βρίσκεται και ο ιδρυτής της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Ο Πούτιν έστειλε  τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών και χαρακτήρισε τον ιδρυτή της Βάγκνερ, ταλαντούχο επιχειρηματία. «Ήταν ένας άνθρωπος με δύσκολη μοίρα και έκανε σοβαρά λάθη στη ζωή του, πέτυχε τα αποτελέσματα που χρειαζόταν για τον εαυτό του, ακόμη και όταν του το ζητούσα για έναν κοινό σκοπό, όπως αυτούς τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο επικεφαλής του κράτους.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Πούτιν, είπε ότι οι ερευνητές θα εξετάσουν τι συνέβη - αλλά αυτό θα πάρει χρόνο, ενώ ανέφερε πως ενημερώθηκε για το αεροπορικό δυστύχημα της Τετάρτης το πρωί της Πέμπτης.

Συνεχίζοντας το διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε πως ο Πριγκόζιν επέστρεψε από την Αφρική την Τετάρτη.

Τις τελευταίες ημέρες το αφεντικό της Βάγκνερ πιστεύεται ότι ήταν παρών στη Δυτική Αφρική - όπου δυτικοί αναλυτές φοβούνται ότι η ομάδα προσπαθούσε να διευρύνει την εμβέλειά της σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Νίγηρα, όπου μόλις έγινε πραξικόπημα.

Την ίδια ώρα,ο  Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το Κίεβο δεν έχει καμία σχέση με το δυστύχημα, αλλά «όλοι γνωρίζουν ποιος εμπλέκεται». Σε αυτό το πλαίσιο, βρετανικές αμυντικές πηγές λένε ότι η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών είναι πιθανότερο να είχε ως στόχο το αεροπλάνο.

Τα μέλη και οι υποστηρικτές του Βάγκνερ σε όλη τη Ρωσία αποτίουν φόρο τιμής στον Πριγκόζιν, καταθέτοντας λουλούδια σε προσωρινούς βωμούς του αρχηγού της Βάγκνερ.

Για «μεταλλικό κρότο» κάνουν λόγο μαρτυρίες

Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι του χωριού που βρίσκεται κοντά στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους δήλωσαν ότι άκουσαν έναν κρότο και στην συνέχεια είδαν το αεροπλάνο να συντρίβεται στο έδαφος.

Ο Βιτάλι Στέπενοκ, 72 ετών, κάτοικος του Κουζένκινο, δήλωσε στο Reuters: «Ακούω μια έκρηξη ή ένα μπαμ. Συνήθως, αν γίνει έκρηξη στο έδαφος υπάρχει ηχώ, αλλά ήταν μόνο ένα μπαμ και κοίταξα ψηλά και είδα άσπρο καπνό».

«Ένα φτερό έφυγε προς τη μία κατεύθυνση και η άτρακτος έπεσε έτσι», είπε χειρονομώντας για να δείξει πώς έπεσε στο έδαφος το αεροπλάνο. «Και μετά σύρθηκε με το φτερό. Δεν καρφώθηκε με τη μύτη, γλιστρούσε».

Ο Βιτάλι Στέπενοκ είπε ότι φοβήθηκε ότι το αεροπλάνο θα έπεφτε στα σπίτια του χωριού. «Ήμουν εδώ. Πήδηξα στο ποδήλατό μου και βρέθηκα εκεί σε 20 λεπτά. Όλα φλέγονταν. Άνθρωποι βάδιζαν γύρω γύρω. Τράβηξαν κάποιον έξω, τα υπολείμματα...Δεν μπόρεσα να διακρίνω. Είδα μόνο τον αριθμό του αεροπλάνου, τους τον είπα, και αυτό ήταν».

Άλλος κάτοικος του χωριού που παρουσιάσθηκε ως Ανατόλι είπε: «Γι'αυτό που συνέβη θα πω απλώς αυτό: δεν ήταν σαν βροντή, ήταν ένας μεταλλικός κρότος-ας το πούμε έτσι. Έχω ακούσει τέτοιους και στο παρελθόν».

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν έρευνα. Μη κατονομαζόμενες πηγές δήλωσαν στα ρωσικά μέσα ότι πιστεύουν πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από έναν ή περισσότερους πυραύλους εδάφους-αέρος.

θάνατοςΒλαντίμιρ Πούτιναεροπλάνοειδήσεις τώραΓεβγκένι Πριγκόζιν