Κόσμος | 20.03.2019 10:21

Το «Εθνος» στο σημείο της επίθεσης στην Ουτρέχτη

Μαρία Ψαρά

Στο σηµείωµα που άφησε µέσα στο κόκκινο αυτοκίνητο µάρκας Renault µε το οποίο έφτασε στο σηµείο της επίθεσης αναζητούν τα κίνητρα του δράστη της αιµατηρής επίθεσης στην Ουτρέχτη οι ολλανδικές Αρχές.

Οι λέξεις που χρησιµοποίησε, ο τρόπος που έδρασε, αλλά και οι µαρτυρίες που έχει στη διάθεσή της η αστυνοµία της πόλης, δεν µπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόµενο τροµοκρατικής επίθεσης. Για τον λόγο αυτό «όλα τα σενάρια διερευνώνται».

Την ίδια ώρα, η γραφική πόλη της Ολλανδίας προσπαθεί να ξαναβρεί τους ρυθµούς της. Πολύ κοντά στη στάση της 24ης Οκτωβρίου του τραµ, εκεί όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή τρεις άνθρωποι και τραυµατίστηκαν πέντε ακόµη, κάτοικοι και περαστικοί άφηναν τουλίπες και άλλα λουλούδια για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στον φανατισµό και στη µισαλλοδοξία. Ο 37χρονος πυροβολούσε στο ψαχνό.

Οπως ανακοίνωσε η Αστυνοµία, οι τρεις νεκροί δεν είχαν καµία σχέση µαζί του. Πρόκειται για µια 19χρονη κοπέλα από την Αυστρία, που δούλευε ως σερβιτόρα σε ένα µπαρ της Ουτρέχτης, έναν 49χρονο Ολλανδό, πατέρα τριών παιδιών, που εργαζόταν ως προπονητής στην τοπική οµάδα, µε το όνοµα Ντέστο, και ένα τρίτο θύµα, τα στοιχεία του οποίου δεν έγιναν γνωστά.

Οι Αρχές ανακοίνωσαν, επίσης, ότι τρεις ακόµη άνθρωποι είναι σοβαρά τραυµατίες: µια 20χρονη γυναίκα από την Ουτρέχτη, ένας 74χρονος άντρας από µια κοντινή πόλη και µια 21χρονη Νορβηγίδα. «Το τρίτο θύµα, του οποίου η ταυτότητα δεν ανακοινώνεται, είναι µια γυναίκα από την Τουρκία» λέει µε βεβαιότητα ένας γείτονας του 37χρονου Γκιοκµέν Τανίς, που ανακρίνεται από το βράδυ της ∆ευτέρας, οπότε και συνελήφθη, µαζί µε δύο ακόµη άτοµα. «Είναι η γυναίκα η οποία τον είχε κατηγορήσει για βιασµό» επιµένει.

Αλλο δίκτυο της Ολλανδίας µεταδίδει… συνέντευξη της βιασθείσας, που περιγράφει πόσο φοβήθηκε όταν έµαθε ότι ο δράστης διέφυγε µετά την επίθεση – φοβήθηκε ότι θα έψαχνε να τη βρει.

Οσμή τρομοκρατίας 

Από τη ∆ευτέρα που έγινε γνωστή η ταυτότητα του Τανίς, οι πληροφορίες είναι συγκεχυµένες και τα σενάρια που κυκλοφορούν πολλά. Οσοι τον γνωρίζουν τον ξέρουν από την παρουσία του στη γειτονιά – ο 37χρονος δεν είχε προσωπική σχέση µε κανέναν. Και οι Ελληνες που συχνάζουν σε κοινά καφέ µε τους τουρκικής καταγωγής θαµώνες τον θυµούνται ως ένα «προβληµατικό» άτοµο, µε πολλά «ζητήµατα», που επιτείνονταν από τη χρήση ναρκωτικών. Μοιάζει όλοι να θέλουν γρήγορα να «αποτινάξουν» από την πόλη τους το «στίγµα» της τροµοκρατίας, να µιλήσουν για «προσωπικά» προβλήµατα και να γυρίσουν σελίδα, ξεπερνώντας τη δύσκολη συγκυρία.

Η οσµή τροµοκρατίας, όµως, που αναδίδεται από όσα έγραψε ο δράστης στο σηµείωµα δεν το επιτρέπουν. Στο όνοµα του Αλλάχ Η ολλανδική εφηµερίδα «Telegraaf» υποστήριζε µε χθεσινό της δηµοσίευµα ότι ο 37χρονος Τούρκος στο σηµείωµα που άφησε στο αυτοκίνητο έγραφε ότι τα έκανε όλα στο όνοµα του Αλλάχ.

«Πρόκειται για µια προβληµατική προσωπικότητα. Ναι, µπορεί. Ωστόσο, ο Μπρέντον Τάραντ στη Νέα Ζηλανδία δεν ήταν; Οι τζιχαντιστές που ανατινάσσουν τον εαυτό τους, ακόµη και ο πιλότος που έπεσε µε το αεροπλάνο του στους ∆ίδυµους Πύργους, είχαν σώας τας φρένας;» αναρωτιέται ένας πιο ψύχραιµος γείτονας του Τανίς. Και µάλλον έχει δίκιο. 

Επουλώνουν τις πληγές 

Οι ολλανδικές Αρχές κάνουν ό,τι µπορούν για να µειώσουν το τραύµα που µπορεί να αφήσει η αιµατηρή επίθεση στην Ουτρέχτη. ∆ύο κέντρα υποστήριξης θυµάτων -και όχι µόνοστήθηκαν σε µηδενικό χρόνο στις παρυφές της γειτονιάς του περιστατικού. Περιστοιχίζονται από πολλά σχολεία µε µαθητές, πολλοί εκ των οποίων δεύτερης και τρίτης γενιάς µετανάστες. «Πρέπει να σώσουµε αυτά τα παιδιά, να τα εντάξουµε και να τα αγκαλιάσουµε» επιµένει η υπεύθυνη των κέντρων. 

τρομοκρατίαΜπρέντον ΤαράντΟυτρέχτηΝέα ΖηλανδίαΓκιοκμέν Τανίς