Καζακστάν: Πώς θα μετονομαστεί η πρωτεύουσα Αστάνα;
NewsroomΤη μετονομασία της πρωτεύουσας του Καζακστάν, Αστάνα πρότεινε ο νέος προσωρινός πρόεδρος Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγεφ, 65 ετών, που ορκίσθηκε χθες και θα ασκεί την προεδρία μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο 2020. Ο Τζομάρτ Τοκάγεφ, πρότεινε ήδη το καινούργιο όνομα της πρωτεύουσας να είναι «Νουρσουλτάν» προς τιμήν του ισχυρού άνδρα του Καζακστάν.
Όπως δήλωσε και ο ίδιος κατά τη διάρκεια της μεγαλοπρεπούς τελετής, ο κόσμος υπήρξε μάρτυρας ενός ιστορικού γεγονότος: «Η γνώμη του Ναζαρμπάγεφ θα είναι ειδικής σημασίας, θα έλεγε κανείς κυρίαρχη, στην ανάπτυξη και την υιοθέτηση στρατηγικών αποφάσεων».
Η Αστάνα, πόλη 800.000 κατοίκων, χωρίς ιστορία και πατίνα πολιτισμού, αποτελούμενη από φουτουριστικά γιγάντια αρχιτεκτονήματα, αναδύθηκε μέσα από τις στέπες του Καζακστάν από την βούληση του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ για να γίνει πρωτεύουσα της χώρας στην θέση του Αλμάτι, που βρίσκεται σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων προς νότον.
Ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ ανέλαβε την εξουσία στο Καζακστάν, όταν αυτό ήταν ακόμη σοβιετική δημοκρατία, το 1989, ως πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, και διατήρησε την εξουσία μετά την ανεξαρτησία το 1991.
Επανεξελέγη τέσσερις φορές με ποσοστά που πλησιάζουν το 100% σε εκλογικές διαδικασίες που δεν θεωρήθηκαν ποτέ ελεύθερες και δίκαιες από τους διεθνείς παρατηρητές, και κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή επί τρεις δεκαετίες ασκώντας τον απόλυτο έλεγχο και αφήνοντας ελάχιστο χώρο στην αντιπολίτευση και τον ελεύθερο Τύπο.
Παρά την παραίτησή του, θα διαθέτει εκτεταμένες εξουσίες, διατηρώντας την προεδρία του κυβερνώντος κόμματος και του Συμβουλίου Ασφαλείας, θεσμού που απέκτησε συνταγματικό στάτους με νόμο του 2018, εκτός του τίτλου του «Πατέρα του Εθνους», που του εγγυάται δικαστική ασυλία.
Η έξοδος του Ναζαρμπάγεφ και το μοντέλο διαχείρισης, διατήρησης και απόλυτου ελέγχου της εξουσίας που προδιαγράφει, ενδεχομένως να αποτελέσει το υπόδειγμα για την αποχώρηση και άλλων ηγετών του πρώην σοβιετικού στερεώματος.
Σύμφωνα με τον Μαρκ Γκαλεότι, αναλυτή και συγγραφέα του «We Need to Talk About Putin», η στρατηγική εξόδου του Ναζαρμπάγεφ είναι πιθανόν να αποτελεί πρόγευση αντίστοιχου σχεδίου στο Κρεμλίνο, γράφει ο “Guardian”.
«Ο Πούτιν χρειάζεται την εγγύηση της προσωπικής του ασφάλειας και της παρακαταθήκης του». Χωρίς διάδοχο, «θα επιδιώξει μία συνταγματική θέση που θα του παρέχει τόσο προστασία όσο και την ευχέρεια να παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα εάν θεωρήσει ότι οφείλει να το πράξει, χωρίς να είναι υπεύθυνος για την διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων».
Να σημειωθεί ότι η Νταρίγκα Ναζαρμπάγεβα, κόρη του πρώην προέδρου του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, εξελέγη πρόεδρος της Γερουσίας, γεγονός που την φέρνει στην δεύτερη θέση της πολιτικής ιεραρχίας της χώρας αυτής της κεντρικής Ασίας.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων