Κόσμος|11.09.2023 23:45

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η κλιματική κρίση συνιστά υπαρξιακή απειλή για την ανθρώπινη φυλή

Newsroom

«Είναι αγωνιώδης και επείγουσα η ανάγκη για τοπική και παγκόσμια δράση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματική κρίσης, η οποία συνιστά υπαρξιακή απειλή για την ανθρώπινη φυλή», τονίζει ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Δρ. Χανς Κλούγκε (Hans Kluge).

«Οι πολιτικοί ηγέτες οφείλουν να το αναγνωρίσουν»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης επίσκεψης του στην Ελλάδα, που αναβλήθηκε εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τη χώρα, ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποτίει «φόρο τιμής στους Έλληνες που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή και στους πυροσβέστες που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τους ανθρώπους από τις πυρκαγιές και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα», επισημαίνοντας ότι «η κλιματική κρίση είναι μία κρίση υγείας και οι πολιτικοί ηγέτες οφείλουν να το αναγνωρίσουν».

«Η δράση για την Κλιματική Αλλαγή δεν μπορεί να στηρίζεται σε μία συγκεκριμένη κυβέρνηση ή κόμμα και χρειάζεται πραγματικά να αποτελεί ένα μη κομματικό ζήτημα, έχοντας την υποστήριξη ολόκληρου του πολιτικού φάσματος, από τα αριστερά έως τα δεξιά», υπογραμμίζει ο κ. Κλούγκε, ο οποίος επρόκειτο να επισκεφθεί την Ελλάδα, για να εγκαινιάσει το νέο Συνεργαζόμενο Κέντρο του ΠΟΥ, για την Ποιότητα Ζωής και Ευεξία, που ξεκινά να λειτουργεί αυτή την εβδομάδα εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ επρόκειτο να αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα Ιατρικής του ΑΠΘ και να έχει επαφές με την ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Τόσο τα εγκαίνια του Κέντρου και η επιτιμοποίηση του κ. Κλούγκε, όσο και οι επαφές που αναβλήθηκαν, πρόκειται να επαναπρογραμματιστούν στο επόμενο διάστημα.

«Ορόσημο για τον ΠΟΥ και το ΑΠΘ η ίδρυση του Κέντρου για την Ποιότητα Ζωής και Ευεξία»

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ χαρακτηρίζει «σημαντικό ορόσημο και επίτευγμα, τόσο για τον ΠΟΥ, όσο και για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το νέο Συνεργαζόμενο Κέντρο του ΠΟΥ, για την Ποιότητα Ζωής και Ευεξία, που συμπεριλαμβάνει τους τομείς της Ψυχικής Υγείας και της Διατροφής», αναμένοντας ότι «ο ΠΟΥ θα επωφεληθεί από την προηγμένη εξειδίκευση και έρευνα που διεξάγεται στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ», καθώς «το νέο Κέντρο θα βοηθήσει το περιφερειακό γραφείο Ευρώπης του ΠΟΥ να παρέχει τεχνική βοήθεια και υποστήριξη στις χώρες, για τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, ενώ θα υποστηρίξει τον ΠΟΥ στην προώθηση των δεικτών ποιότητας ζωής για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων ψυχικής υγείας» και συνολικά «τόσο η Ελλάδα και ο λαός της, όσο και άλλες χώρες θα αποκομίσουν τελικά σημαντικά οφέλη από αυτό το νέο Κέντρο Αριστείας».

«Σοβαρές και πολυεπίπεδες οι συνέπειες της Long- Covid- Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ΠΟΥ»

Σε ό,τι αφορά την πανδημία Covid-19 ο κ. Κλούγκε σημειώνει ότι «το επιδημιολογικό μοτίβο της συνεχίζει να εξελίσσεται, ως εκ τούτου είναι πιθανό ότι θα χρειαστούν τακτικές αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-10 στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, κατά τους επόμενους μήνες, ακόμη και χρόνια». Εφιστά, δε την προσοχή, καθώς «αρχίζουμε να βλέπουμε μία μικρή αλλά σταθερή αύξηση των νοσηλειών σε κάποιες χώρες της Ευρώπης και αυτό είναι ανησυχητικό, δεδομένου ότι απέχουμε ακόμη λίγους μήνες από τον χειμώνα, όταν αναμένουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί περαιτέρω», και την ίδια στιγμή «πολλές χώρες στην Ευρώπη έχουν μειώσει σημαντικά ή και έχουν σταματήσει την επιτήρηση της Covid-19, το οποίο συνεπάγεται ότι βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο στο σκοτάδι, προσπαθώντας να συγκεντρώσουμε αξιόπιστα δεδομένα».

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη «σκιώδη πανδημία» Long- Covid ο κ. Κλούγκε τονίζει ότι «οι συνέπειες της είναι σαφώς σοβαρές και πολυεπίπεδες», ενώ τα στοιχεία του ΠΟΥ, που παραθέτει είναι αποκαλυπτικά ως προς τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της.

«Κάποια δεδομένα έχουν αρχίσει να έρχονται στην επιφάνεια. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι η Long- Covid είναι πλέον η κυρία αιτία ανικανότητας για εργασία, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να έχει επικίνδυνες επιπτώσεις στην οικονομική σταθερότητα, ενέχοντας τον κίνδυνο της υποχώρησης κάτω από το όριο της φτώχειας […] Ένα νέο μοντέλο που αναπτύχθηκε για τον ΠΟΥ Ευρώπης από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ, δείχνει ότι τα πρώτα τρία χρόνια της πανδημίας 35.739.661 άτομα στα 53 κράτη μέλη της Περιφέρειας Ευρώπης του ΠΟΥ βίωσαν μία κατάσταση μετά την Covid-19, που είναι γνωστή ως Long- Covid», εξηγεί ο κ. Κλούγκε και υπογραμμίζει την ανάγκη «όλες οι χώρες στην Περιφέρεια Ευρώπης του ΠΟΥ να αναγνωρίσουν ότι η Long- Covid είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, με σοβαρές επιπτώσεις και απαιτεί μία σοβαρή αντιμετώπιση, ώστε οι ζωές όσων έχουν πληγεί να σταματήσουν να επιδεινώνονται – όχι μόνο στο επίπεδο στης σωματικής υγείας, αλλά και της ψυχικής και της κοινωνικής».

κλιματική κρίσηειδήσεις τώραΠαγκόσμιος Οργανισμός Υγείας