Κόσμος|14.09.2023 09:26

Κακοκαιρία Daniel – Δραματικές εκκλήσεις διασωστών στη Λιβύη: Χρειαζόμαστε περισσότερες σακούλες για πτώματα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Τα σωστικά συνεργεία στην κατεστραμμένη από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, λιβυκή πόλη Ντέρνα απηύθυναν έκκληση για περισσότερες σακούλες για πτώματα, μετά την καταστροφική πλημμύρα που σκότωσε χιλιάδες ανθρώπους και παρέσυρε πολλούς στη θάλασσα.

Δραματικές εκκλήσεις: Χρειαζόμαστε περισσότερες σακούλες για πτώματα

Η διεθνής βοήθεια αρχίζει σιγά-σιγά να φτάνει στην πόλη-λιμάνι μετά την κακοκαιρία που έπληξε τις βόρειες ακτές της Λιβύης το βράδυ του Σαββάτου. Μέχρι και 20.000 άνθρωποι φοβούνται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους.

«Χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα ομάδες που ειδικεύονται στην περισυλλογή πτωμάτων», δήλωσε ο δήμαρχος της Ντέρνα, Αμπντουλμενάμ αλ-Γαϊτί. «Φοβάμαι ότι η πόλη θα μολυνθεί από επιδημία λόγω του μεγάλου αριθμού πτωμάτων κάτω από τα χαλάσματα και στο νερό». δήλωσε στο Al Jazeera ο Lutfi al-Misrati, διευθυντής ομάδας έρευνας: «Χρειαζόμαστε σακούλες για τα πτώματα».

Νωρίτερα, ο Hichem Abu Chkiouat, υπουργός πολιτικής αεροπορίας της διοίκησης που διοικεί την ανατολική Λιβύη, δήλωσε ότι «η θάλασσα ρίχνει συνεχώς δεκάδες πτώματα». Εθελοντές εργάζονταν κατά μήκος της ακτής προσπαθώντας να εντοπίσουν τα ξεβρασμένα πτώματα, πολλά από τα οποία μεταφέρθηκαν στο Τομπρούκ για πιθανή ταυτοποίηση.

«Τα πτώματα βρίσκονται παντού, μέσα σε σπίτια, στους δρόμους, στη θάλασσα. Όπου κι αν πας, βρίσκεις νεκρούς άνδρες, γυναίκες και παιδιά», δήλωσε στο Associated Press ο Emad al-Falah, εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση από τη Βεγγάζη, τηλεφωνικά από τη Ντέρνα. «Ολόκληρες οικογένειες χάθηκαν».

Η ανάγκη ταφής των πτωμάτων για να αποφευχθεί η εξάπλωση της ασθένειας ήταν τέτοια που εκατοντάδες θάβονταν ομαδικά σε έναν τάφο. Οι κάτοικοι της Ντέρνα εκλιπαρούσαν για ένα νέο νοσοκομείο, καθώς τα δύο υπάρχοντα νοσοκομεία της πόλης έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδια νεκροτομεία.

Ομάδες διάσωσης έχουν φθάσει από την Αίγυπτο, την Τυνησία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία και το Κατάρ, δήλωσε ο δήμαρχος. Η Τουρκία στέλνει επίσης ένα πλοίο που μεταφέρει εξοπλισμό για τη δημιουργία δύο νοσοκομείων πεδίου και 148 άτομα ιατρικό προσωπικό για να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε την Τετάρτη ένα αρχικό πακέτο βοήθειας ύψους έως 1 εκατ. λιρών.

Η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση εθνικής ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη δήλωσε την Τετάρτη ότι 12 χώρες έχουν στείλει ομάδες βοήθειας και διάσωσης στη Λιβύη. Η σελίδα της στο Facebook ανέφερε ότι η βοήθεια περιελάμβανε ομάδες διάσωσης και ανάκτησης, σκύλους εντοπισμού, νοσοκομεία πεδίου, ιατρικά πληρώματα, συσκευές θερμικής ανίχνευσης, ομάδες κατάδυσης και αναρρόφησης νερού, προμήθειες τροφίμων, υλικά για καταφύγια, καθώς και πλοία και αεροπλάνα για να βοηθήσουν στη διαδικασία ανάκτησης.

Ο απολογισμός των νεκρών στην πόλη θα μπορούσε να φθάσει τους 18.000 έως 20.000 με βάση τον αριθμό των συνοικιών που καταστράφηκαν από την πλημμύρα, δήλωσε ο Αλ-Γαϊθί στην τηλεόραση Al Arabiya που ανήκει στη Σαουδική Αραβία.

Μεταξύ των θυμάτων της πλημμύρας περιλαμβάνονται δεκάδες Αιγύπτιοι μετανάστες, οι σοροί των οποίων έφτασαν την Τετάρτη στο Μπένι Σουέφ, περίπου 110 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου, ανέφεραν αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης. Υπάρχει ανησυχία ότι η Ντέρνα και η γειτονική Σους, λόγω της εγγύτητάς τους με την Ιταλία και την Ελλάδα, ήταν κόμβοι για χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο και πολλοί από αυτούς θα βρίσκονταν σε φτωχές κατοικίες κοντά στο λιμάνι.

Οι οργανώσεις παροχής βοήθειας δίνουν μάχη για να φτάσουν στη Ντέρνα, την πόλη με μόλις περισσότερους από 100.000 κατοίκους, που εμποδίζεται από την καταστροφή των δρόμων. Χρειάστηκαν ελικόπτερα, τα οποία παρείχε κυρίως η Αίγυπτος.

ειδήσεις τώρανεκροίΛιβύηκακοκαιρία Daniel