Κόσμος | 10.10.2023 16:59

Πόλεμος στο Ισραήλ – Φιντάν: Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον αμάχων – Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη διατήρηση της ηρεμίας

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σε δήλωσή του σχετικά με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση καταδίκασε τις επιθέσεις εναντίον αμάχων και σημείωσε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στη διασφάλιση της ηρεμίας στην περιοχή.

Μιλώντας στην 27η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ΟΟΣΑ) στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστινιακών ομάδων δεν είχαν ξανασυμβεί, αλλά δεν ήταν κι εντελώς απρόσμενες.

«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις κατά αμάχων και αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή», δήλωσε ο Φιντάν, τονίζοντας ότι πρέπει να αποτραπεί κάθε ένταση στην περιοχή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανασφάλεια και αστάθεια σε παγκόσμια κλίμακα.

Δύο κράτη

Σημειώνοντας ότι οι τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή αποτελούν άλλη μια ένδειξη ότι ο μόνος τρόπος για μια βιώσιμη και δίκαιη ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι η λύση των δύο κρατών, ο Φιντάν ανέφερε ότι:

«Αυτή είναι μια εποχή γεωπολιτικών αλλαγών και εντάσεων. Το γεωοικονομικό τοπίο αλλάζει ανάλογα. Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η περιφερειακή δυναμική και η περιφερειακή ολοκλήρωση έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία. Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης εργάζεται για τον σκοπό αυτό».

Στόχος το ψευδοκράτος να προσκληθεί στον ΟΙΔ

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στα Κατεχόμενα εκφράζοντας την ελπίδα να προσκληθούν στη σύνοδο κορυφής του ECO: Επισημαίνοντας ότι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) είναι μεταξύ των τριών παρατηρητών του οργανισμού με την ονομασία «Τουρκοκυπριακή Δημοκρατία», ο Φιντάν είπε: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι παρατηρητές θα πρέπει να προσκαλούνται σε όλες τις συνεδριάσεις και τις συνόδους κορυφής του ΟΙΔ και να τους επιτρέπεται να κάνουν δηλώσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε βέβαιοι ότι το Τουρκοκυπριακό Κράτος θα προσκληθεί στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στην Τασκένδη».

Τουρκίαειδήσεις τώραΙσραήλΧακάν ΦιντάνΠόλεμος στο Ισραήλ