Πόλεμος στο Ισράηλ: Ίσες αποστάσεις κρατά και η Ακσενέρ – Καλεί τις ΗΠΑ να φύγουν από το Ιντσιρλίκ
Μαρία ΖαχαράκηΤην πολιτική των ίσων αποστάσεων στη διένεξη Χαμάς-Ισραήλ επέλεξε η ακροδεξιά ηγέτης της Τουρκίας, Μεράλ Ακσενέρ, στην πρώτη της τοποθέτηση για την κρίση στη Μέση Ανατολή, συντασσόμενη με την πολιτική που επέλεξε η κυβέρνηση Ερντογάν.
Ιδιαίτερα επικριτική εμφανίστηκε κατά των ΗΠΑ όσον αφορά την κατάρριψη του τουρκικού drone, καλώντας τες να φύγουν από το Ιντσιρλίκ, αν δεν τους αρέσει η παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή.
Μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική της ομάδα η εθνικιστής ηγέτης της αντιπολίτευσης επέκρινε τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς για τις πρακτικές που εφαρμόζουν σε αυτή τη σύγκρουση.
«Πρώτα απ' όλα, θα ήθελα να πω ότι η δυσανάλογη χρήση βίας και η προσέγγιση "είμαι ισχυρός, άρα έχω δίκιο" που ακολουθεί το Ισραήλ εδώ και χρόνια έχει συμπιέσει την Παλαιστίνη σε μια περιοχή, που συρρικνώνεται μέρα με τη μέρα, και δυστυχώς, από αυτή τη συμπίεση έχει προκύψει η τρομοκρατία αντί για την ειρήνη και την ηρεμία.
Επίσης, αυτό που συνέβη στη Γάζα είναι τρομοκρατία και η Χαμάς με τις ενέργειές της αυτές αμαύρωσε τον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Ενώ οι προσπάθειες για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967, συνεχίζονταν και η παγκόσμια κοινή γνώμη υποστήριζε τη σταθερότητα της περιοχής, αυτή η τρομοκρατική ενέργεια προκάλεσε τη μεγαλύτερη ζημιά στον παλαιστινιακό λαό».
«Η Τουρκία πρέπει να σταθεί ισχυρή»
Φέρνοντας ως παράδειγμα την εισβολή στην Κύπρο, η Μεράλ Ακσενέρ είπε ότι η Τουρκία πρέπει να επιλέξει την πλευρά του δικαίου και να ασκήσει μία ισχυρή εξωτερική πολιτική, όπως αυτή που αποφάσισε να ακολουθήσει η κυβέρνηση Ερντογάν στην παρούσα στιγμή.
«Αν θέλουμε να εγκαθιδρύσουμε την ειρήνη στην περιοχή, μεταξύ της Δύσης, η οποία αγκαλιάζει τη βαρβαρότητα του Ισραήλ, και της Ανατολής, η οποία αγκαλιάζει ακόμη και την τρομοκρατία, εμείς, ως Τουρκία, πρέπει πάντα να είμαστε η πλευρά που αγκαλιάζει το Δίκαιο, το Έλεος και την Ευσυνειδησία.
Διότι αυτό απαιτεί η άσκηση ισχυρής τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία προστάτευσε την Τουρκία από την καταστροφή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έδειξε την ισχύ των Τούρκων σε όλο τον κόσμο στην Κορέα, εγκαθίδρυσε την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου στη μέση της Μεσογείου και απομάκρυνε το κεφάλι του τρομοκράτη από τη Συρία.
Στην πραγματικότητα, το Ισραήλ, το οποίο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εδώ και χρόνια, έχει γίνει θύμα στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Ως Καλό Κόμμα, πιστεύουμε ότι η Τουρκία πρέπει να ενεργήσει στο πλαίσιο των εθνικών μας συμφερόντων σε αυτό το ζήτημα, όπως και σε κάθε ζήτημα. Από αυτή την άποψη, θεωρούμε σωστή τη συνετή και ισορροπημένη στάση του υπουργείου Εξωτερικών και χαιρόμαστε που τουλάχιστον μέχρι τώρα έχουν πάρει μαθήματα από τα λάθη του παρελθόντος. Υποστηρίζουμε την τρέχουσα προσέγγιση που εξετάζει το ζήτημα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και δίνει προτεραιότητα στην εγκαθίδρυση της ειρήνης στην περιοχή».
«Οι Παλαιστίνιοι στάθηκαν στο πλευρά των Ελληνοκυπρίων»
Η αρχηγός του καλού κόμματος υπενθύμισε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι υποστήριξαν την Ε/Κ πλευρά στην ανατ. Μεσόγειο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάρουν θέση υπέρ του Ισραήλ.
«Η παλαιστινιακή κυβέρνηση στάθηκε στο πλευρό της ελληνοκυπριακής διοίκησης εναντίον των Τουρκοκυπρίων, άρα θα πρέπει να σταθούμε στο πλευρό του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων; Είναι αλήθεια ότι η παλαιστινιακή κυβέρνηση έχει κάνει αυτά τα κακά στην Τουρκία, αλλά δεν μπορείς να τιμωρείς για αυτή την τουρκοφοβική συμπεριφορά της κοντόφθαλμης παλαιστινιακής κυβέρνησης τον παλαιστινιακό λαό που πεθαίνει στην περιοχή», υποστήριξε.
«Να πάνε οι Σύροι να πολεμήσουν στη Γάζα, όχι οι Τούρκοι»
Η Μεράλ Ακσενέρ τάχθηκε αντίθετη στην αποστολή Τούρκων στρατιωτών στη Γάζα για να πολεμήσουν στο πλευρό των Παλαιστινίων, λέγοντας μάλιστα να πάνε Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία στη Γάζα και να πυροβολούν εκείνοι Ισραηλινούς, προτείνοντας μάλιστα να τους πληρώσει η ίδια το ταξίδι τους από τη σύνταξή της.
«Είναι πολύ πιο εύκολο και ασφαλές να ξεκινούν κάποιοι συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας "Ο μεμέτης στη Γάζα" (σ.σ. Τούρκος στρατιώτης). Επειδή δεν πηγαίνουν οι ίδιοι. Για παράδειγμα, το συνιστώ.
Ξέρετε, όταν πλένονταν οι νεκροί για μια κηδεία στην Αντιόχεια, μας έλεγαν ότι το πτώμα ενός Σύρου αδελφού μύριζε πολύ άσχημα, ενώ το πτώμα ενός Τούρκου πολίτη, ενός Τούρκου, που πέθανε στο σεισμό, το ένα ήταν ένα πτώμα, το άλλο ήταν απλά μία σορός. Ένα πτώμα, ένα πτώμα, ένα πτώμα, ένα πτώμα. Θα ήταν πολύ χρήσιμο για αυτό το άτομο, που είπε ότι μύριζε πολύ άσχημα και κανείς δεν θα ακουμπούσε ούτε το δάχτυλό του πάνω του, να πάει αμέσως στη Γάζα και να γίνει μάρτυρας. Τι ωραία δουλειά! Όσοι δεν ξέρουν από στρατιωτική θητεία, όσοι τρέχουν συνεχώς μακριά, αυτοί είναι που λένε "Αφήστε το στρατιώτη να πάει". Οι στρατιώτες μας είναι εκεί για να προστατεύσουν την ύπαρξη, την ενότητα και την ασφάλεια αυτής της χώρας, για να γίνουν μάρτυρας ή βετεράνοι, αν χρειαστεί.
Όσοι δεν πάνε στρατό, δεν μπορούν να το καταλάβουν αυτό. Μπορούν μόνο να λένε "ο Τούρκος στρατιώτης εδώ, ο Τούρκος στρατιώτης εκεί". Κοιτάξτε, όλοι μαζί! Υπάρχουν Σύροι, υπάρχουν Αφγανοί, υπάρχουν πολλοί παράνομοι αιτούντες άσυλο. Ας πάνε αυτοί οι φίλοι, ειδικά ο Χαλίλ Κονακτσί, οι φίλοι μας που πλένουν πτώματα, ειδικά οι Σύροι, οι άνθρωποι που ζητούν άσυλο από την Τουρκία, οι άνθρωποι που έχουν αποφύγει τον πόλεμο στις χώρες τους, μερικοί από αυτούς να πάνε στη Γάζα, και να πυροβολούν Ισραηλινούς. Αμέσως μάλιστα. Ναι, κάποια από τα αυτοκίνητα θα τα πληρώσω εγώ η ίδια από τη σύνταξή μου, είμαι σίγουρη ότι θα δώσετε κι εσείς από ένα αυτοκίνητο στον καθένα. Σωστά;», ρώτησε η Μεράλ Ακσενέρ τα στελέχη του κόμματός της.
Οι ΗΠΑ να φύγουν από Ιντσιρλίκ
Έντονη ήταν και η αντίδρασή της προς τις ΗΠΑ με αφορμή το drone που κατέρριψαν οι Αμερικανοί στη βόρεια Συρία. Κάλεσε τις ΗΠΑ να φύγουν από το Ιντσιρλίκ, αν τους ενοχλεί η τουρκική παρουσία στην περιοχή.
«Αυτό που πραγματικά πρέπει να αναρωτηθούμε δεν είναι πόσο κοντά βρίσκονται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας στη βάση των ΗΠΑ, αλλά τι κάνουν οι αμερικανικές βάσεις στο κατόπι της τρομοκρατικής οργάνωσης. Είναι δύσκολο να τεθεί αυτό το ερώτημα. Είναι δύσκολο να το συζητήσουμε κάτι τέτοιο. Τη στιγμή που θέτετε αυτό το ερώτημα, πρέπει να κάνετε ό,τι είναι απαραίτητο. Ως σοβαρό κράτος, πρέπει να κάνετε αυτό που είναι απαραίτητο.
Αν οι ΗΠΑ δεν αισθάνονται άνετα με την παρουσία της Τουρκίας σε αυτή την περιοχή, θα πρέπει να εκκενώσουν αμέσως το Ιντσιρλίκ. Ας μας ενημερώσει ποιος είναι φίλος, ποιος εχθρός και ποιος σύμμαχος. Θα πρέπει επίσης να καταβάλει την απαραίτητη αποζημίωση για το κατεστραμμένο drone», είπε η Ακσενέρ δείχνοντας σαφώς τις ΗΠΑ.
Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (IYI), Μεράλ Ακσενέρ δήλωσε ότι θα στηρίξουν την απόφαση της τουρκικής βουλής σχετικά με την παράταση της υπηρεσίας των τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ και τη Συρία.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων