Κόσμος|18.10.2023 06:00

Διπλωματικός μαραθώνιος της Τουρκίας που θέλει να έχει λόγο στη Μέση Ανατολή: Το νέο μοντέλο που προκρίνει για το παλαιστινιακό

Μαρία Ζαχαράκη

Σε διπλωματικό μαραθώνιο επιδίδεται η Τουρκία, με στόχο να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Μέσης Ανατολής. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφερε να προσκληθεί στην Ιορδανία, όπου είχε προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του πρόεδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του πρόεδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και του πρόεδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Σαΐντ Χουσεΐν Χαλίλ αλ-Σίσι, με στόχο να δοθεί ένα τέλος στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Τόσο ο Ερντογάν όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έχουν επιδοθεί σε μπαράζ επαφών, καθώς, οπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη δεν επιθυμούν να αποκλειστεί η χώρα «από το παιχνίδι της Μέσης Ανατολής, το οποίο βρίσκουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δηλώσει η Τουρκια παρούσα στο περιφερειακό γίγνεσθαι».

Ο Χακάν Φιντάν βρέθηκε χθες στο Λίβανο. Σήμερα θα μεταβεί στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας για τη συνάντηση των μουσουλμανικών χωρών, ενώ  το Σάββατο ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν κατά πάσα πιθανότητα  θα επισκεφτεί το Κάϊρο 

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας έχει θέσει δύο στόχους, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχαράκη. Ο πρώτος είναι να επιτύχει απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς, προκειμένου να μπορεί να  επιδείξει ότι κατάφερε να φέρει σε πέρας κάτι υπέρ του Ισραήλ. Ο δεύτερος στόχος είναι να πείσει τη διεθνή κοινότητα να συμφωνήσει σε μια νέα φόρμουλα για το παλαιστινιακό, αντίστοιχη με αυτή που εφαρμόζεται στην Κύπρο, με την εμπλοκή εγγυητριών δυνάμεων.

Σε όλες τις επαφές του ζητάει την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους, αλλά και να μπουν στις διαπραγματεύσεις εγγυητές, προτείνοντας η Τουρκία να αναλάβει τον ρόλο της εγγυήτριας δύναμης των Παλαιστινίων και άλλες χώρες για το Ισραήλ. 

Ένα άλλο σημείο που προκάλεσε εντύπωση στις δηλώσεις του Χακάν Φιντάν στο Λίβανο είναι ότι στηλίτευσε με έντονο ύφος την εποικιστική πολιτική του Ισραήλ, τη στιγμή που η Τουρκία εφαρμόζει την ίδια πολίτικη στην Κύπρο εδώ και χρόνια. 

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΙσραήλΠαλαιστίνηΧακάν ΦιντάνΠόλεμος στο Ισραήλ