Κόσμος|20.10.2023 14:25

Γενί Σαφάκ: «Δύναμη κρούσης μουσουλμανικών χωρών για την προστασία της Παλαιστίνης»

Μαρία Ζαχαράκη

Μία νέα πρόταση παρουσιάζει σήμερα η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, που θα συμβάλει στην προστασία των Παλαιστινίων.

Όπως αναφέρει, οι ισλαμικές χώρες πλέον δεν εμπιστεύονται τα ΗΕ για την προστασία των Παλαιστινίων από τις επιθέσεις του Ισραήλ. Ήρθε η ώρα να συσταθεί μια στρατιωτική δύναμη υπό την ηγεσία Τουρκίας, Πακιστάν, Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας. Αυτή η δύναμη μπορεί να τοποθετηθεί στην Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Συρία και το Λίβανο που έχουν σύνορα με την Παλαιστίνη και το Ισραήλ.

Η Γενί Σαφάκ επικαλούμενη ειδικούς εκτιμά ότι τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ έχουν στόχο όχι μόνο να προστατεύσουν το Ισραήλ. Μετά τη Γάζα μπορεί να στοχεύσουν και άλλες μουσουλμανικές χώρες. Ένας στρατιωτικός συνασπισμός 40 χιλιάδων μπορεί να αποτελέσει αποτρεπτική δύναμη στις νέες πρωτοβουλίες ΗΠΑ, αναφέρει η εφημερίδα.

Η εντολή της εν λόγω ειρηνευτικής δύναμης δεν χρειάζεται να περιορίζεται στη Γάζα, την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη. Με την έγκριση του Λιβάνου, της Συρίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, που βρίσκονται υπό ισραηλινή απειλή, στρατιώτες μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτές τις χώρες και να αποτελούν ασπίδα προστασίας.

Δεν υπάρχει νομικό εμπόδιο

Ο Μουσταφά Ογούζ Τουνά, καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ibn Haldun, δήλωσε στη Γενί Σαφάκ ότι «δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας να σχηματίσουν μια δύναμη για την προστασία της Παλαιστίνης. Η νομική βάση για οποιαδήποτε παρέμβαση κατά του Ισραήλ είναι οι ενέργειες του ίδιου του Ισραήλ. Ως εκ τούτου, περισσότερα από ένα κράτη μπορούν να θελήσουν να ενωθούν στο πλαίσιο μιας στρατιωτικής οργάνωσης. Δεν υπάρχει νομικό κείμενο σε χαρτί που να μπορεί να το αποτρέψει αυτό».

ΠαλαιστίνιοιΠαλαιστίνηΤουρκίαειδήσεις τώρα