Κόσμος|24.10.2023 15:38

«Αποκαλούμαστε παράδεισος ισότητας, αλλά υπάρχουν ανισότητες»: Οι εργαζόμενες γυναίκες στην Ισλανδία σήμερα απεργούν - Συμμετέχει και η πρωθυπουργός

Newsroom

Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες στην Ισλανδία, συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργού Κατρίν Γιακομπσντότιρ, αρνούνται να εργαστούν σήμερα, Τρίτη (24/10). Η ημέρα ονομάζεται «kvennafri», ουσιαστικά αποτελεί ρεπό των γυναικών και έχει προκηρυχθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων.

Οι τομείς στους οποίους οι γυναίκες αποτελούν την πλειονότητα των εργαζομένων, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, επηρεάζονται ιδιαίτερα από το χάσμα. Έτσι, οι γυναίκες και τα μη δυαδικά άτομα καλούνται να απορρίψουν αμειβόμενη και απλήρωτη εργασία την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών εργασιών.

Ορισμένα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία είναι κλειστά, ενώ κάποια άλλα που παραμένουν ανοιχτά προσφέρουν περιορισμένες υπηρεσίες. Ορισμένα μουσεία, δημοτικές βιβλιοθήκες και ζωολογικοί κήποι επίσης επηρεάζονται, μεταδίδει το BBC.

«Δεν θα εργαστώ αυτή τη μέρα, όπως αναμένω ότι θα κάνουν και όλες οι γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο», δήλωσε η πρωθυπουργός της Ισλανδίας στον ιστότοπο mbl.is πριν από τη διαμαρτυρία. Η Γιακομπσντότιρ είπε ότι η κυβέρνησή της εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούνται τα επαγγέλματα στα οποία κυριαρχούν οι γυναίκες, σε σύγκριση με τους τομείς στους οποίους παραδοσιακά κυριαρχούν οι άνδρες.

Η σημερινή αποχή σηματοδοτεί την πρώτη ολοήμερη απεργία των γυναικών από το 1975.

«Αποκαλούμαστε παράδεισος της ισότητας, αλλά υπάρχουν ανισότητες»

Σύμφωνα με την Ισλανδική Ένωση Εκπαιδευτικών, οι γυναίκες αποτελούν την πλειονότητα των εκπαιδευτικών σε κάθε βαθμίδα του εκπαιδευτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του 94% των νηπιαγωγών.

Περίπου το 80% των εργαζομένων στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ισλανδίας, το μεγαλύτερο της χώρας, είναι γυναίκες.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) κατέταξε την Ισλανδία ως την καλύτερη χώρα στον κόσμο για την ισότητα των φύλων για 14 συνεχόμενα έτη. Ωστόσο, η χώρα δεν είναι απολύτως ισότιμη, με το WEF να της αποδίδει συνολική βαθμολογία 91,2%.

«Επιδιώκουμε να επιστήσουμε την προσοχή στο γεγονός ότι αποκαλούμαστε παράδεισος της ισότητας, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των φύλων και επείγουσα ανάγκη για δράση», δήλωσε η Freyja Steingrimsdottir, μία από τις διοργανώτριες της απεργίας, σε αποσπάσματα που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η Ισλανδία, μία από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες, κατατάσσεται στην 14η θέση στον κόσμο όσον αφορά την οικονομική συνεισφορά, κάτω από χώρες όπως η Λιβερία, η Τζαμάικα και η Νορβηγία.

Περίπου το 90% του γυναικείου εργατικού δυναμικού της Ισλανδίας κατέβηκε σε απεργία το 1975, επιδιώκοντας να αναδείξει τη σπουδαιότητα των γυναικών στην οικονομία. Η απεργία ώθησε, τότε, το κοινοβούλιο της χώρας να ψηφίσει νόμο για την ισότητα των αμοιβών τον επόμενο χρόνο.

μισθοίειδήσεις τώραεργαζόμενηδιακρίσειςεργασίαΙσλανδίαφυλετικές διακρίσεις