Κόσμος | 29.10.2023 15:10

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ανησυχία προκαλεί νέα προειδοποίηση του Ιράν - «Πέρασαν τις κόκκινες γραμμές - Μπορούν και οι άλλες πλευρές να περάσουν στη δράση»

Newsroom

Αυστηρή προειδοποίηση προς το Ισραήλ απηύθυνε ο πρόεδρος του Ιράν, Ιμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος σημείωσε ότι, η χώρα, με την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, έχει «περάσει τις κόκκινες γραμμές» και αυτό «θα μπορούσε να οδηγήσει άλλες πλευρές να περάσουν στη δράση».

Η Τεχεράνη υποστηρίζει τη Χαμάς, που βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ την ίδια στιγμή, το Ισραήλ βομβαρδίζει έκτοτε αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας και πρόσφατα ενέτεινε τη δράση της. Ο Ιρανός πρόεδρος, σε ανάρτησή του στο X, προειδοποίησε πως, «τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος πέρασαν τις κόκκινες γραμμές, κάτι το οποίο θα μπορούσε να ωθήσει όλους τους άλλους να περάσουν στη δράση». Όπως πρόσθεσε, «η Ουάσινγκτον μας ζήτησε να μην κάνουμε τίποτα, αλλά αυτοί συνεχίζουν να προσφέρουν ευρεία υποστήριξη στο Ισραήλ».

Ο πρόεδρος του Ιράν παραχώρησε και συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera όπου και διευκρίνισε ότι, η χώρα του, «θεωρεί καθήκον της» να στηρίξει «τον άξονα της αντίστασης», στον οποίο και περιλαμβάνονται ένοπλες οργανώσεις, όπως η Χαμάς ή η Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Πρόσθεσε, όμως, πως «οι οργανώσεις της αντίστασης είναι ανεξάρτητες όσον αφορά τις απόψεις τους, τις αποφάσεις τους και τις ενέργειές τους».

Προειδοποίηση Μπάιντεν για τις επιθέσεις κατά ανδρών του αμερικανικού στρατού

Μέρος της ευθύνης για επιθέσεις που είχαν ως στόχο τον αμερικανικό στρατό και σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στη Συρία και στο Ιράκ, επέρριψαν οι ΗΠΑ στο Ιράν. Σε αυτές τις επιθέσεις τραυματίστηκαν περίπου 20 Αμερικανοί στρατιώτες. Σε «απευθείας μήνυμα» απηύθυνε στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε κατά οποιασδήποτε νέας επίθεσης αυτών των οργανώσεων.

Ο Ραϊσί κατά τη συνέντευξή του στο δίκτυο του Κατάρ, σημείωσε ότι, «οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά τις στρατιωτικές δυνατότητές μας, και γνωρίζουν ότι είναι αδύνατο αυτές να νικηθούν».

Από την πλευρά του, το Ιράν χαιρέτισε «την επιτυχία» των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι δεν είχε καμία ανάμειξη. Ο Ραϊσί τόνισε ότι, «οι χώρες που δεν υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί δεν υπερασπίζονται αυτούς που σκοτώνονται κατά την θεμιτή υπεράσπιση της χώρας τους και της γης τους».

ΙσραήλΧαμάςΓάζαΠαλαιστίνηΙράνΛωρίδα της ΓάζαςΧεζμπολάχΠόλεμος στο Ισραήλειδήσεις τώραΜέση Ανατολή