Καθηγητής στρατιωτικής ιστορίας στο OPEN: «Το Ισραήλ μπορεί να πλημμυρίσει τα τούνελ της Χαμάς με θαλασσινό νερό»
NewsroomΓια την τακτική του Ισραήλ στον πόλεμο αλλά και τα πολυδαίδαλα τούνελ κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας μίλησε αποκλειστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN και την απεσταλμένη του καναλιού στο Ισραήλ, Αδαμαντία Λιόλιου, ο καθηγητής Στρατιωτικής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, Ντάνι Γορμπάχ.
«Κανένα οπλικό σύστημα δεν μπορεί να οδηγήσει στη νίκη»
«Θα έλεγα γενικότερα, αν κοιτάξετε πίσω την ιστορία, κανένα οπλικό σύστημα, καμία τεχνολογική ανάπτυξη δεν μπορεί να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων και να οδηγήσει στη νίκη. Και τα τούνελ επίσης, είναι μία μεγάλη πρόκληση αλλά οι στρατοί προσαρμόζονται και εξελίσσονται. Είναι πολύ δύσκολο να πολεμήσεις μέσα σε σήραγγες, ειδικά για έναν συμβατικό στρατό και σίγουρα για έναν στρατό που δεν ξέρει τα τούνελ. Πρώτα απ’ όλα μέσα στα τούνελ τα συστήματα GPS δε λειτουργούν γιατί δεν υπάρχει σήμα. Υπάρχουν ορισμένα συστήματα που αναπτύχθηκαν που μπορούν να λειτουργήσουν σε τούνελ χωρίς GPS μετρώντας τα βήματα των στρατιωτών. Αλλά είμαστε σε πολύ πειραματικό στάδιο, απ’ όσο ξέρω. Τα συστήματα νυχτερινής όρασης είναι πολύ δύσκολα μέσα στις σήραγγες επειδή είναι σκοτεινά και τα περισσότερα απ’ αυτά βασίζονται σε κάποιο είδος φωτός. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, θερμικά συστήματα που είναι και πάλι σε πειραματικό στάδιο και είναι προβληματικά. Και, τέλος, αν δεν είναι κάποιος εκπαιδευμένος στον υπόγειο πόλεμο, μπορεί να γίνει πολύ δύσκολο να πυροβολήσεις μέσα σε τούνελ, γιατί η σφαίρα μπορεί να χτυπήσει σε τοίχο και το κομμάτι να επιστρέψει σε σένα. Υπάρχει, λοιπόν, μία ειδική μονάδα στον ισραηλινό στρατό που ονομάζεται «Γιαχαλόμ» και είναι εκπαιδευμένη στον υπόγειο πόλεμο, η εκπαίδευση γίνεται σε προσομοιωτές», σημείωσε σχετικά με το εάν τα τούνελ αποτελούν τη μυστική δύναμη της Χαμάς.
«Είναι πιθανό να πλημμυρίσουν τις σήραγγες με θαλασσινό νερό. Ο αμυνόμενος φυσικά μπορεί να αποσυνδέσει μερικά από τα τμήματα της σήραγγας ώστε να μην επικοινωνούν μεταξύ τους και να αποτρέψει την πλημμύρα όλων. Φυσικά, από νομικής άποψης είναι απολύτως νόμιμο. Οι σήραγγες είναι στρατιωτικός στόχος, αλλά το πρόβλημα είναι ότι ίσως υπάρχουν όμηροι που κρατούνται μέσα στα τούνελ, και σε αυτή την περίπτωση θα ήταν πολύ δύσκολο για το Ισραήλ να τα πλημμυρίσει», τόνισε ο Ντάνι Ρορμπάχ σχετικά με την πιθανότητα ο ισραηλινός στρατός να πλημμυρίσει τα τούνελ.
Η κρυφή πόλη 30 μέτρα κάτω από τη Γάζα
Πριν από δύο χρόνια δημοσιογράφος Ισαμπέλα Γιανκ, είχε καταφέρει τα μπει στα λαγούμια του τρόμου. Με μαντήλι στα μάτια την οδήγησαν 30 μέτρα κάτω από τη γη.
«Μας πήγαν στη μέση της νύχτας, σε μια μυστική τοποθεσία, που δεν ξέρουμε ακριβώς πού, γιατί είχαμε δεμένα με μαντήλι τα μάτια μας. Αλλά ξέρουμε ότι ήταν κάπου στη Λωρίδα της Γάζας. Κατεβήκαμε περίπου 30 μέτρα κάτω από τη γη. Εκεί ήταν οι σήραγγες. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό κατόρθωμα. Εννοώ ότι είναι χτισμένες με μπετό από όλες τις πλευρές, εξαιρετικά καλά οχυρωμένες. Υπάρχουν πολλά περάσματα και στις δύο πλευρές. Υπάρχουν διάφορα δωμάτια στα οποία μπορείς να μπεις, φαίνεται να εκτείνονται προς όλες τις κατευθύνσεις», διηγήθηκε η δημοσιογράφος.
Μέλος της Χαμάς της εξήγησε τον λόγο που χτίστηκαν τα υπόγεια τούνελ: «Όλα όσα κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Φυσικά δεν θέλουμε να σκοτωθούν ή να γίνουν στόχος, αλλά αυτή είναι η μόνη επιλογή που έχουμε. Αυτό μπορούμε να κάνουμε και μας υποστηρίζουν. Γι΄αυτό λοιπόν χτίζουμε αυτές τις σήραγγες».
Οι υπόγειες στοές αρχικά είχαν κατασκευαστεί στα σύνορα με την Αίγυπτο για λαθρεμπόριο και εισαγωγή όπλων και υλικών κατασκευής βομβών και ρουκετών. Αργότερα όμως επεκτάθηκαν σε όλη τη Γάζα και το μήκος των τούνελ αυτών φτάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 500 χιλιόμετρα, αναφέρει στο βίντεο του Open ο Γιάννης Ρήγος.
«Πιστεύω ότι πήγαινε ακόμα πιο βαθιά από την περιοχή που μας επέτρεψαν να μπούμε σε αυτές τις σήραγγες, που είναι πολύ καλά εξοπλισμένες. Υπήρχαν δεξαμενές οξυγόνου σε περίπτωση που ξέμεναν από αέρα, υπήρχαν τηλεφωνικές γραμμές, υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα σε πολλά σημεία. Υπήρχε φως, ώστε να μπορείς να επιβιώσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα εκεί κάτω», επισημαίνει η Ισαμπέλα Γιανκ.
Η ισραηλινή αεροπορία το 2020 και 2021 ακολουθούσε την πρακτική ισοπέδωσης κτιρίων με βόμβες μεγάλης ισχύος για να κλείσει τις εισόδους των τούνελ, που κατά πληροφορίες, βρίσκονται κοντά σε σχολεία και νοσοκομεία.
- Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
- Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
- Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
- Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο