Κόσμος | 02.11.2023 20:51

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Ισραήλ στο OPEN: Θέλουμε να καταστρέψουμε ολοκληρωτικά τη Χαμάς

Newsroom

Για την Ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, τους στόχους του Ισραήλ , και τις επικρίσεις που δέχεται το Τελ Αβίβ για τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπαλίγια, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN και την Ελευθερία Σπυράκη, o εκπρόσωπος Τύπου του της κυβέρνησης, Εΐλόν Λεβί. 

«Αποφασισμένοι για τη νίκη με ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς»

«Είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τη Χαμάς, εξαφανίζοντας ολοκληρωτικά την τρομοκρατική διοίκηση στη λωρίδα της Γάζας, ώστε να μην μπορέσει ποτέ ξανά να επιτεθεί στον λαό μας όπως έκανε στις 7 Οκτωβρίου. Επομένως, καταδιώκουμε κάθε διοικητή της Χαμάς, κάθε τρομοκράτη της Χαμάς, κάθε εκτόξευση ρουκετών από τη Χαμάς, κάθε σήραγγα της Χαμάς μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι ένας πόλεμος που θα τελειώσει. Και θα τελειώσει με τον αφανισμό της Χαμάς» ανέφερε.

«Η Χαμας παρείσφρησε σκόπιμα σε περιοχές αμάχων»

Στην ερώτηση για τους βομβαρδισμούς του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπαλίγια ο ίδιος υπεραμύνθηκε των ενεργειών του Ισραήλ λέγοντας «έχουν περάσει δυόμιση εβδομάδες… από τότε που ο IDF προειδοποίησε τους πολίτες στη βόρεια Γάζα να εγκαταλείψουν προσωρινά την περιοχή για δική τους ασφάλεια. Παρεμπιπτόντως, έχουμε ξεκάθαρα απεμπολήσει το στοιχείο του αιφνιδιασμού, δίνοντας τόσο μεγάλη σημασία στους πολίτες. Αλλά δεν θέλουμε να βλέπουμε ανθρώπους να τραυματίζονται. Τους προειδοποιήσαμε επομένως πολλές φορές. Ποιο είναι το πρόβλημα τώρα; Η Χαμας παρείσφρησε σκόπιμα σε περιοχές αμάχων, έχτισε σήραγγες κάτω από τα σπίτια των ανθρώπων. Όταν το Ισραήλ επιτέθηκε στο τούνελ όπου κρυβόταν ένας ανώτερο στέλεχος των τρομοκρατών, φαίνεται ότι το υπόγειο δίκτυο κατέρρευσε συμπαρασύροντας και άλλα κτίρια επειδή η Χαμάς κρυβόταν κάτω από τα σπίτια των κατοίκων» τόνισε.

Τι λέει για τους ομήρους

Για τους ομήρους, ο Λεβί ανέφερε ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε αυτούς τους αθώους ομήρους στο σπίτι και να καταστρέψουμε τη Χαμάς ώστε να μην μπορέσει να το κάνει αυτό ποτέ ξανά. Η Χαμάς δεν πρόκειται να συνειδητοποιήσει ξαφνικά ότι είναι έγκλημα πολέμου να «υιοθετήσει» μωρά και να τα κρατήσει ομήρους. Η Χαμάς θα ανταποκριθεί στην πίεση της διπλωματικής πίεσης και της στρατιωτικής πίεσης, επομένως ασκούμε στρατιωτική πίεση πηγαίνοντας στη Λωρίδα της Γάζας και καλούμε όλο τον κόσμο να σηκωθεί δυνατά και καθαρά και να ασκήσει διπλωματική πίεση στους υποστηρικτές της Χαμάς να πουν. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την απαγωγή, 240, αθώων ανθρώπων που πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων».

Τέλος, ο Λεβί εξαπέλυσε και πυρά κατά του Ιράν. «Το ιρανικό καθεστώς είναι ξεκάθαρο εδώ και χρόνια ότι θέλει την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ και τη δολοφονία του. Δεν θέλουμε να κάνουμε πόλεμο σε δύο μέτωπα. Εστιάζουμε στη Χαμάς, αλλά αν η Χεζμπολάχ μας αναγκάσει να υπερασπιστούμε τον λαό μας, θα πολεμήσουμε και θα νικήσουμε»

Περικυκλώνει την πόλη της Γάζας ο ισραηλινός στρατός

Στο μεταξύ, εντός της πόλης της Γάζας έχει φτάσει ο ισραηλινός στρατός σύμφωνα με το Times of Israel. Ο Αρχηγός του Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι υποστήριξε ότι στρατεύματα επιχειρούν εντός της πόλης της Γάζας και την περικυκλώνουν από διάφορες κατευθύνσεις.

«Έχουμε προχωρήσει σε σημαντικό στάδιο στον πόλεμο. Οι δυνάμεις μας βρίσκονται στην καρδιά της βόρειας Γάζας, επιχειρούν στην πόλη της Γάζας και κορυφώνουν την χερσαία επιχείρηση», τόνισε.

«Οι δυνάμεις μάχονται σε μια πυκνή και πολύπλοκη αστική περιοχή, που απαιτεί επαγγελματική μάχη και θάρρος» δήλωσε και πρόσθεσε ότι οι επίγειες δυνάμεις συνοδεύονται από ακριβείς πληροφορίες, με πυρά από αέρος και θάλασσα, καθώς, όπως λέει, αυτή η συνεργασία κάνει τη μάχη πολύ πιο αποτελεσματική.

Ο Χαλέβι λέει ότι αυτός ο πόλεμος έχει «ένα οδυνηρό και δύσκολο τίμημα», με 18 στρατιώτες να έχουν σκοτωθεί στη χερσαία επιχείρηση μέχρι στιγμής. Υποστηρίζει δε ότι ο Ισραηλινός Στρατός έχει «υποχρέωση» να επιστρέψει στην πατρίδα όλους τους ομήρους που κρατούν η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες στη Λωρίδα της Γάζας.

Λωρίδα της ΓάζαςΙσραήλειδήσεις τώραΧαμάςισραηλινός στρατός