Κόσμος | 03.11.2023 17:27

Ισραηλινή επιδρομή δίπλα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας: Φόβοι για πολλούς νεκρούς

Newsroom

Συναγερμός σήμανε στη Γάζα, έπειτα από επιδρομή μη επανδρωμένου ισραηλινού αεροσκάφους μπροστά από το νοσοκομείο al-Shifa. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ισραηλινός πύραυλος χτύπησε κοντά στην είσοδο του μεγαλύτερου νοσοκομείου.

Υπάρχουν αναφορές για δεκάδες νεκρούς. Ο εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας στη Γάζα, λέει ότι οι σοβαρά τραυματισμένοι ασθενείς μεταφέρονταν στο πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο όταν ο ισραηλινός βομβαρδισμός χτύπησε ακριβώς έξω από το νοσοκομείο al-Shifa.

«Ενημερώσαμε τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, ενημερώσαμε όλο τον κόσμο, ότι αυτά τα θύματα ήταν παρατεταγμένα σε αυτά τα ασθενοφόρα», είπε. «Αυτή ήταν μια ιατρική αυτοκινητοπομπή». Ο ίδιος ανέφερε πως τα ασθενοφόρα μετέφεραν περί τους 15 με 20 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση.

«Ενημερώσαμε τον Ερυθρό Σταυρό, όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο, για τη μετακίνηση τραυματιών με ασθενοφόρα από το νοσοκομείο Αλ Σίφα», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, ο Ασράφ Αλ Κούντρα. «Στην πύλη του νοσοκομείου, στη συνέχεια στην πλατεία Άνσαρ, ο κατοχικός (στρατός) έβαλε στο στόχαστρο το κομβόι, σε περισσότερες από μία τοποθεσίες εκτός του νοσοκομείου», πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους οι IDF ανέφεραν πως εξετάζουν τις αναφορές για το χτύπημα έξω από το νοσοκομείο.

Ανθρωπιστικές παύσεις υπόσχεται ο Μπλίνκεν

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Τελ-Αβίβ, δήλωσε σήμερα ότι συζήτησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη δυνατότητα να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις» στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ώστε να προστατευτούν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι και να αυξηθεί η διανομή της βοήθειας.

«Πιστεύουμε ότι όλες αυτές οι προσπάθειες θα διευκολυνθούν από "ανθρωπιστικές παύσεις" με διευθετήσεις επί του πεδίου προκειμένου να αυξηθεί η ασφάλεια για τους άμαχους και να καταστεί δυνατή μια πιο αποτελεσματική και συνεχής διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τελ-Αβίβ υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ δεν θα είναι «ποτέ μόνο».

Ο Μπλίνκεν δήλωσε επίσης ότι «ο μόνος τρόπος για την εγγύηση» της ασφάλειας του Ισραήλ είναι η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. «Ο καλύτερος τρόπος, ίσως ο μοναδικός, είναι αυτός των δύο κρατών για δύο λαούς», τόνισε.

«Είναι ο μόνος τρόπος για την εγγύηση μιας βιώσιμης ασφάλειας» στο Ισραήλ και «ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι Παλαιστίνιοι θα πραγματοποιήσουν τις νόμιμες προσδοκίες τους για ένα δικό τους κράτος», πρόσθεσε καθώς ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς διανύει την 28η ημέρα του.

Χαμάςειδήσεις τώραΙσραήλΛωρίδα της ΓάζαςΠόλεμος στο Ισραήλ