Κόσμος|04.11.2023 12:58

Ανάλυση: Γιατί η Χεζμπολάχ είναι ο κρισιμότερος «παίκτης» στο Μεσανατολικό; Το βαρύ οπλοστάσιο της οργάνωσης και ο κίνδυνος να προκαλέσει παγκόσμια ανάφλεξη

Γιάννης Κούσουλας
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Μέση Ανατολή έχει τραβήξει την προσοχή όλοι του πλανήτη, με τις καταστροφικές επιπτώσεις και τις απώλειες ζωών. Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Χεζμπολάχ έναν βασικό «παίκτη» στην περιοχή του οποίου η πιθανή εμπλοκή στον πόλεμο θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει δραματικά τις ισορροπίες στην περιοχή και όχι μόνο.

Σε κάθε περίπτωση στο πρόσφατο διάγγελμά του ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα είπε ότι δεν είναι σχέδιο της Χεζμπολάχ να ανοίξει μέτωπο με το Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ, είπε, κάνει ήδη αυτό που είχε θέσει ως στόχο: ανταλλάσσει πυρά με ένα μέρος του στρατού του Ισραήλ για να τον κρατήσει δεμένο κατά μήκος των βόρειων συνόρων με τον Λίβανο, μειώνοντας το βάρος της Χαμάς.

Το προφίλ της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ, μια σιιτική πολιτική και στρατιωτική οργάνωση με έδρα το Λίβανο, έχει μακρά ιστορία εμπλοκής σε περιφερειακές συγκρούσεις. Είναι γνωστή για τους ισχυρούς δεσμούς της με το Ιράν και τη Συρία και την ένοπλη πτέρυγά της, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ έχουν συγκρουστεί επανειλημμένα κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου από την έναρξη του πολέμου, στοχεύοντας ο ένας τις θέσεις του άλλου και σκοτώνοντας μαχητές και από τις δύο πλευρές.

Μεγάλη απειλή το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ

Για να εκτιμήσουμε τον πιθανό ρόλο της Χεζμπολάχ στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, πρέπει πρώτα να εξετάσουμε το οπλοστάσιό της. Η Χεζμπολάχ έχει συγκεντρώσει μια σημαντική δύναμη πυρός με την πάροδο των ετών. Μερικά από τα βασικά στοιχεία του οπλοστασίου τους περιλαμβάνουν:

  • Πύραυλοι και ρουκέτες: Η Χεζμπολάχ διαθέτει χιλιάδες ρουκέτες και πυραύλους, πολλοί από τους οποίους έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν βαθιά μέσα στο Ισραήλ. Αυτά τα βλήματα αποτελούν σημαντική απειλή για τις ισραηλινές πόλεις και υποδομές.
  • Αντιαεροπορικά συστήματα: Έχουν αποκτήσει προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα, καθιστώντας πιο δύσκολο για τις ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις να επιχειρήσουν πάνω από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου.
  • Σήραγγες και καταφύγια: Η Χεζμπολάχ έχει κατασκευάσει ένα εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων και υπόγειων καταφυγίων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικές επιχειρήσεις και ως αποθήκες.
  • Μη επανδρωμένα αεροσκάφη: Έχουν αναπτύξει την τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τους, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αναγνωριστικούς και ενδεχομένως ακόμη και επιθετικούς σκοπούς.

Πιθανές συνέπειες της σύγκρουσης

Η εμπλοκή της Χεζμπολάχ στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες. Ένα από τα πιθανά σενάρια είναι να προκληθεί ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση. Ειδικότερα, η εμπλοκή της Χεζμπολάχ θα μπορούσε να προσελκύσει και άλλους περιφερειακούς παίκτες, όπως το Ιράν και η Συρία, περιπλέκοντας περαιτέρω την κατάσταση και ενδεχομένως επεκτείνοντας τη σύγκρουση πέρα από το Ισραήλ και τη Γάζα.

Μία μεγάλη σύγκρουση με την εμπλοκή πολλών κρατών και στρατιωτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή θα προκαλούσε με μαθηματική ακρίβεια κατακόρυφη αύξηση των νεκρών. Η χρήση του εκτεταμένου πυραυλικού οπλοστασίου της Χεζμπολάχ θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο αριθμό απωλειών μεταξύ των αμάχων και στις δύο πλευρές, καθώς τα ισραηλινά και παλαιστινιακά πληθυσμιακά κέντρα θα γίνονταν στόχοι.

Η περιοχή βιώνει ήδη σημαντική αστάθεια. Η είσοδος της Χεζμπολάχ στη σύγκρουση θα επιδείνωνε τις εντάσεις και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο παρατεταμένες και έντονες εχθροπραξίες.

Επιπτώσεις σε ΕΕ και Δύση

Η εμπλοκή της Χεζμπολάχ στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς δεν θα είχε μόνο περιφερειακές προεκτάσεις, αλλά θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και με τον ίδιο τρόπο και τον υπόλοιπο πλανήτη με διάφορους τρόπους.

Αρχικά θα υπήρχε μεγάλη ανησυχία για την ασφάλεια. Η ΕΕ έχει επενδύσει βαθιά στη σταθερότητα και την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των ενεργειακών της συμφερόντων. Η εμπλοκή της Χεζμπολάχ θα μπορούσε να δημιουργήσει προκλήσεις για την ασφάλεια της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά πιθανές επιθέσεις αντιποίνων ή την εξάπλωση του εξτρεμισμού που θα μπορούσε να επηρεάσει τα ευρωπαϊκά έθνη.

Παράλληλα η ΕΕ και γενικότερα η Δύση  συμμετέχουν ενεργά στις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστίνης. Η είσοδος της Χεζμπολάχ θα μπορούσε να περιπλέξει αυτές τις προσπάθειες εισάγοντας νέες δυναμικές και εμπλεκόμενους. Μπορεί να απαιτήσει από την ΕΕ να επανεκτιμήσει την προσέγγισή της και να συνεργαστεί με πρόσθετα μέρη για την επίτευξη συνολικής λύσης.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις σχετικά με την προσφυγική κρίση στο παρελθόν, ιδίως κατά τη διάρκεια της συριακής σύγκρουσης. Εάν η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς κλιμακωθεί περαιτέρω, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα προσφύγων που αναζητούν ασφάλεια στις ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργώντας πρόσθετη πίεση στα κράτη μέλη της ΕΕ και στους πόρους τους.

Επιπλέον, η εμπλοκή της Χεζμπολάχ ενδέχεται να επηρεάσει τα συναισθήματα ορισμένων κατοίκων της Ευρώπης, οδηγώντας ενδεχομένως σε βίαιες διαδηλώσεις και τρομοκρατικές ενέργειες. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να αντιμετωπίσουν τυχόν απειλές για την ασφάλεια που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα.

Συμπερασματικά, ο ρόλος της Χεζμπολάχ στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς είναι ένα θέμα που προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Το σημαντικό οπλοστάσιό της και η δυνατότητα περιφερειακής εμπλοκής της την καθιστούν έναν κρίσιμο παίκτη που πρέπει να παρακολουθείται. Παράλληλα η εμπλοκή της οργάνωσης στον πόλεμο, έχει τη δυνατότητα να έχει αντίκτυπο πολύ πέρα από τη Μέση Ανατολή. Η ΕΕ πρέπει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και να εργαστεί για να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση δεν θα επεκταθεί έτσι ώστε να προκληθεί ντόμινο που θα επηρεάσει την Ευρώπη.

ΙσραήλΧαμάςΧεζμπολάχΠαλαιστίνηΠόλεμος στο ΙσραήλΜέση Ανατολήειδήσεις τώρα