Κόσμος | 05.11.2023 19:29

Επιμένει ο ισραηλινός στρατός: Η Χαμάς χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία της Γάζας ως κάλυψη - Κρυμμένα οπλοστάσια σε σπίτια

Newsroom

Η Χαμάς χρησιμοποιεί ιατρικές εγκαταστάσεις στη Λωρίδα της Γάζας για τους σκοπούς της υποστήριξε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, παρουσιάζοντας μάλιστα κάποια δικά του στοιχεία. 

Ο Χαγκάρι παρουσίασε ένα βίντεο που δείχνει μια υπόγεια είσοδο στο νοσοκομείο Σείχ Χαμάντ, η οποία, όπως υποστήριξε, συνδέεται με τα δίκτυα τούνελ της Χαμάς. Ένα άλλο βίντεο δείχνει ενόπλους της Χαμάς να ανοίγουν πυρ κατά των ισραηλινών δυνάμεων από το νοσοκομείο. Στη συνέχεια ο Χαγκάρι αποκάλυψε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πληροφορίες για ένα δίκτυο τούνελ κάτω από το λεγόμενο ινδονησιακό νοσοκομείο. Παρουσίασε επίσης ηχογραφήσεις τηλεφωνημάτων μεταξύ αξιωματούχων της Χαμάς που περιγράφουν τη χρήση των αποθεμάτων καυσίμων που ανήκουν στο νοσοκομείο

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Οκτωβρίου, ο Χαγκάρι είχε υποστηρίξει ότι η κύρια βάση επιχειρήσεων της Χαμάς βρίσκεται κάτω από το νοσοκομείο Shifa στην πόλη της Γάζας. Μάλιστα, παρείχε οπτικό υλικό ως απόδειξη των δραστηριοτήτων της ένοπλης οργάνωσης.

Η Χαμάς τους στέλνει από τον Νότο στο Βορρά

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, είπε ότι ο στρατός έριξε 1,5 εκατομμύριο φυλλάδια, έκανε 20.000 τηλεφωνήματα και έστειλε 6 εκατομμύρια ηχογραφημένα μηνύματα σε πολίτες στη βόρεια Γάζα, προτρέποντάς τους να εκκενώσουν το νότιο τμήμα.

Ακόμα παρουσίασε μία ηχογραφημένη συνομιλία με κάποιον που ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι κάτοικος της Γάζας. Σε αυτήν ο άνδρας φέρεται να είπε ότι τον έστειλαν πίσω στον βορρά ενώ πρόσθεσε «ξέρετε ποιος μας έστειλε πίσω».

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού έρχονται εν μέσω αύξησης των αντιδράσεων της διεθνούς κοινής γνώμης για τους βομβαρδισμούς νοσοκομείων και καταφυγίων, αλλά και τις καταγγελίες για χτυπήματα και στον  Νότο αλλά και σε καραβάνια που κατευθύνονται προς τον Νότο.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επισημάνει πολλές φορές ότι δεν υπάρχει ασφαλές μέρος σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Οικίες γεμάτες όπλα

Τέλος, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι τα στρατεύματα της 551ης Ταξιαρχίας που σάρωναν κατοικίες στο Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Γάζα βρήκαν δεκάδες όπλα, εξοπλισμό και υλικό πληροφοριών.

H κρύπτη περιλάμβανε τουφέκια εφόδου, υποπολυβόλα, χειροβομβίδες, εκρηκτικούς μηχανισμούς, προστατευτικό εξοπλισμό και drones που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς για τη ρίψη εκρηκτικών.

ΧαμάςΙσραήλισραηλινός στρατόςειδήσεις τώρα