Κόσμος|08.11.2023 18:53

Εξελίξεις: Το Κατάρ διαπραγματεύεται απελευθέρωση 12 ομήρων με αντάλλαγμα κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Newsroom

Διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση 12 ομήρων -εκ των οποίων οι μισοί είναι Αμερικανοί- διεξάγει το Κατάρ, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη Χαμάς. Σε αντάλλαγμα θα υπάρξει «ανθρωπιστική, τριήμερη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα, ανέφερε η ίδια πηγή.

Οι συζητήσεις αυτές προς το παρόν προσκρούουν στη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός αλλά και στο αν θα περιληφθεί στη συμφωνία και η βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες, διευκρίνισε η ίδια πηγή. «Το Κατάρ περιμένει μια απάντηση των Ισραηλινών», πρόσθεσε.

Το αιματηρό σχέδιο της Χαμάς, μία κατάσταση «μόνιμου πολέμου»

Στόχος της Χαμάς και της μεγάλης επίθεσης που εξαπέλυσε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου είναι «ένας μόνιμος πόλεμος με το κράτος του Ισραήλ, σε όλα τα σύνορα», τονίζουν ανώτερα στελέχη της οργάνωσης και διευκρινίζουν πως δεν θέλουν να διοικήσουν τη Γάζα «ή να φέρουμε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα».

Κορυφαία μέλη της Χαμάς, σε δηλώσεις τους στη New York Times, ξεκαθαρίζουν ότι σκοπός της επίθεσης του Οκτωβρίου ήταν «να αλλάξει η συνολική εξίσωση» και να στραφεί ξανά η προσοχή στο ζήτημα των Παλαιστινίων, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χαλίλ Αλ Χάγια, στέλεχος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στο Κατάρ.

«Χρειαζόταν μία μεγάλη ενέργεια για να αλλάξει την εξίσωση και, χωρίς αμφιβολία, ήταν αναμενόμενο ότι η αντίδραση σε αυτήν θα ήταν επίσης μεγάλη. Έπρεπε να πούμε στον κόσμο ότι η υπόθεση της Παλαιστίνης δεν θα ξεχαστεί».

Η μάχη έγινε «για να ανατρέψει συνολικά» τη Γάζα

Την ίδια ώρα, ο Αλ Χάγια αλλά και άλλα μέλη της Χαμάς απορρίπτουν την ιδέα να κυβερνήσουν τη Γάζα.

Όπως λέει ο ίδιος, «σκοπός της Χαμάς δεν είναι να κυβερνήσει τη Γάζα και να φέρουμε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Η Χαμάς, η Κασάμ και η αντίσταση ξύπνησαν τους ανθρώπους και έδειξαν πως το ζήτημα (των Παλαιστινίων) πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι». Μάλιστα, υποστηρίζει ότι «αυτή η μάχη δεν έγινε γιατί θέλαμε καύσιμα ή εργάτες. Δεν είχε ως στόχο τη βελτίωση της κατάστασης στη Γάζα. Έγινε για να την ανατρέψει συνολικά».

Από πλευράς του ο σύμβουλος επικοινωνίας της Χαμάς, Χαμάς Ταχίρ Ελ Νούνου, πάει τη συζήτηση ένα βήμα πιο πέρα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η εμπόλεμη κατάσταση με το Ισραήλ θα είναι μόνιμη σε όλα τα σύνορα και ο αραβικός κόσμος θα σταθεί στο πλευρό μας».

«Καταφέραμε να φέρουμε ξανά στο προσκήνιο το παλαιστινιακό ζήτημα και τώρα κανείς στην περιοχή δεν έχει ηρεμία» επισημαίνει ο Αλ Χάγια.

Οι ηγέτες της Χαμάς ισχυρίζονται ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου μελετήθηκε και εκτελέστηκε από έναν στενό κύκλο διοικητών στη Γάζα, οι οποίοι δεν μοιράστηκαν λεπτομέρειες της επιχείρησης ούτε με τους πολιτικούς τους αντιπροσώπους στο εξωτερικό ούτε με τους συμμάχους της στην περιοχή -όπως η Χεζμπολάχ- και ουσιαστικά τούς αιφνιδίασαν από τη σφοδρότητα και το μεγάλο εύρος της επίθεσης.

Χαμάςειδήσεις τώραΙσραήλΠόλεμος στο ΙσραήλΚατάρ