Κόσμος|21.11.2023 14:26

Υπό άκρα μυστικότητα οι συνομιλίες Ισραήλ - Χαμάς για κατάπαυση του πυρός: Τις επόμενες ώρες πληροφορίες για τις ανακοινώσεις

Newsroom

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία προσωρινής κατάπαυσης πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση μερικού αριθμού ομήρων συνεχίζονται υπό άκρα μυστικότητα, όπως μετέδωσε η τηλεόραση του OPEN. Αξιωματούχοι του Κατάρ σε ανακοινώσεις τους υποστηρίζουν ότι βρίσκονται πάρα πολύ κοντά στην ανακοίνωση της συμφωνίας, κάτι που θα ξέρουμε τις επόμενες ώρες.

«Το κίνημα έδωσε την απάντησή του στους αδελφούς από το Κατάρ και στους μεσολαβητές. Πλησιάζουμε στη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός», ανέφερε ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, σε λακωνικό μήνυμά του στα αραβικά που εστάλη σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων από το γραφείο του. Από την πλευρά του το Ισραήλ πάντως έχει διαψεύσει μέχρι στιγμής τις πληροφορίες.

Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν σε ερώτηση δημοσιογράφου αν «είναι κοντά συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων» της Χαμάς, απάντησε «πιστεύω».

Δυο πηγές ενήμερες σχετικά είπαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι συνομιλίες αφορούν την απελευθέρωση «50 ως 100 ομήρων» σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 300 παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών. Η μεταφορά τους θα γίνει κατά φάσεις, θα ανταλλάσσονται «δέκα» όμηροι με «τριάντα» φυλακισμένους καθημερινά, ενώ προβλέπεται επίσης να επιτραπεί η είσοδος τροφίμων, ιατρικής και φαρμακευτικής βοήθειας και καυσίμων, καθώς και –πάνω απ’ όλα– να κηρυχθεί «πενθήμερη ανανεώσιμη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», κατά τις πηγές του AFP.

Nα μην θεσπιστεί η θανατική ποινή για του τρομοκράτες της Χαμάς

Σύμφωνα με τη Γεωργία Γαραντζιώτη, χθες μετά τη συνάντηση του Νετανιάχου και του Πολεμικού Συμβουλίου με μέλη των οικογενειών των ομήρων δεν διέρρευσε καμία πληροφορία για τυχόν συμφωνία, αλλά αυτό που μαθεύτηκε είναι ότι ζήτησαν για μια ακόμη φορά να μην θεσπιστεί η θανατική ποινή για τους τρομοκράτες διότι αυτό θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση των ομήρων. 

Κατά της συμφωνίας ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας

Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Μπεν Γκιβρ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί κατά της συμφωνίας ανταλλαγής ομήρων.

«Είμαι πολύ ανήσυχος επειδή γίνεται λόγος για κάποια συμφωνία. Μας κρύβουν πράγματα και δεν μας λένε την αλήθεια. Οι φήμες λένε ότι το Ισραήλ πρόκειται να κάνει και πάλι ένα μεγάλο λάθος, παρόμοιο με τη συμφωνία Σαλίτ».

Σε μια συμφωνία του 2011, το Ισραήλ απελευθέρωσε πάνω από 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούσε σε αντάλλαγμα για τον όμηρο Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.

Σκληρές μάχες στη Βόρεια Γάζα

Χθες έγιναν πολύ σκληρές μάχες στη Βόρεια Γάζα μεταξύ Χαμάς και ισραηλινού στρατού. Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι περικύκλωσε την πόλη Τζαμπάλια και ότι επιτέθηκαν σε «τρομοκρατικούς στόχους», υπό την κάλυψη μαχητικών αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Μεταξύ των στόχων που δέχθηκαν επίθεση ήταν τρία τούνελ κοντά στην Τζαμπάλια, όπου «είχαν καταφύγει οι τρομοκράτες». Ισχυρίζονται ακόμα ότι οι IDF βρήκαν όπλα σε κατοικίες και παιδικά δωμάτια.

Εντωμεταξύ τον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ στη Λωρίδα της Γάζας βομβάρδισε τα μεσάνυχτα το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ σκοτώθηκαν 17 άτομα, ανεβάζοντας κι άλλο τον αριθμό των νεκρών στην Λωρίδα της Γάζας.

Λωρίδα της ΓάζαςΧαμάςειδήσεις τώραΙσραήλΠαλαιστίνη