Κόσμος|21.11.2023 17:44

Ερντογάν: «Η Μέση Ανατολή είναι σαν ηφαίστειο - Εάν το πρόβλημα δεν λυθεί, θα κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση»

Μαρία Ζαχαράκη

Με ηφαίστειο παρομοίασε σήμερα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή στην Αλγερία.

«Η Μέση Ανατολή μοιάζει με ηφαίστειο. Είτε αυτό το πρόβλημα (Παλαιστίνη) θα λυθεί, είτε θα κινηθεί προς διαφορετική κατεύθυνση», δήλωσε στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον ομόλογό του Αμπντελματζίντ Τεμπούν.

Διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των ομήρων

Ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των ομήρων με τη συμμετοχή και της Τουρκίας στη διαδικασία αυτή, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν εννοεί την υφιστάμενη συμφωνία που βρίσκεται στα σκαριά ή άλλη ανεξάρτητη.

«Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών μου όσο και ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών συνεχίζουν τη διαδικασία από κοινού με το Κατάρ. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε αποτέλεσμα στην ανταλλαγή αυτών των ομήρων το συντομότερο δυνατό. Βρισκόμαστε σε συνεχείς συνομιλίες και οι προσδοκίες μας είναι να έχουμε θετικά αποτελέσματα από εδώ και πέρα», σημείωσε.

Το Ισραήλ θα δικαστεί

Ερντογάν και Τεμπούν τόνισαν ιδιαιτέρως ότι το Ισραήλ θα πρέπει να δικαστεί για πρώτη φορά μετά από 75 χρόνια για όλα τα εγκλήματα που έχει διαπράξει. Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ συνιστούν έγκλημα πολέμου, το οποίο δεν θα μείνει ατιμώρητο.

«Σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε τις ισραηλινές επιθέσεις, οι οποίες ισοδυναμούν με συλλογική τιμωρία και συνιστούν εγκλήματα πολέμου», είπε, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα είναι η εγκαθίδρυση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και η απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αλγερίας δήλωσε κι εκείνος ότι με τον Ερντογάν συμφώνησαν ότι οι υπεύθυνοι για τη γενοκτονία στη Γάζα πρέπει να δικαστούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Είναι σημαντικό η γενοκτονία που διαπράχθηκε εκεί να παραπεμφθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και να ληφθούν μέτρα για την παραπομπή των υπευθύνων. Με άλλα λόγια, ίσως για πρώτη φορά μετά από 75 χρόνια, αυτοί που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα θα τιμωρηθούν».

Αναπόφευκτο το Παλαιστινιακό κράτος

«Δεν είναι δυνατόν να εγκαθιδρυθεί διαρκής ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας χωρίς μια δίκαιη πολιτική λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα. Η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ είναι πλέον αναπόφευκτη. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας την πρόταση των εγγυήσεων.

«Δηλώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να βάλουμε το χέρι μας στη φωτιά ως εγγυητές μαζί με τις χώρες της περιοχής για μια δίκαιη ειρήνη που θα συμφωνηθεί από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη».

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος εκδήλωσε ενδιαφέρον για διάφορες συνεργασίες με την Αλγερία, εκφράζοντας πρωτίστως την επιθυμία για ανάπτυξη σχέσεων στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας.

«Η σύμβαση φυσικού αερίου μεταξύ της BOTAS και της SONATRAK είναι ένα καλό παράδειγμα. Βλέπουμε ότι έχετε μεγάλες δυνατότητες στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Στις σημερινές μας συναντήσεις, αξιολογήσαμε διεξοδικά τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτόν τον τομέα», επισήμανε.

Ο Αλγερινός πρόεδρος Τεμπούν δήλωσε επίσης την ανάγκη να σταματήσει η τρομοκρατία των Εβραίων εποίκων στη Δυτική Όχθη.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΠαλαιστίνηειδήσεις τώρα