Κόσμος|22.11.2023 18:13

Μεταφέρθηκαν όπλα από τη βάση του Ιντζιρλίκ στο Ισραήλ; Διαψεύδει το ΑΚΡ

Μαρία Ζαχαράκη

Νέα συζήτηση έχει ξεκινήσει στην Τουρκία για το αν η τουρκική βάση Ιντζιρλίκ χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ για τη στρατιωτική στήριξη του Ισραήλ.

Δημοσιεύματα της εθνικιστικής εφημερίδας «Αϊντινλίκ», προσκείμενος στο πατριωτικό κόμμα του Ντογού Περιντσέκ, στοχεύουν την κυβέρνηση Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος στηλιτεύει τις «σφαγές» στη Γάζα κατά αδελφών μουσουλμάνων Παλαιστινίων, αμερικανικά αεροσκάφη απογειώνονται από τη βάση του Ιντζιρλίκ στην Τουρκία και μεταφέρουν όπλα στο «κράτος-τρομοκράτη» το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Declassified UK που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, η βρετανική βάση Agratur στην (ελεύθερη) Κύπρο έχει μετατραπεί σε διεθνές κέντρο για παραδόσεις όπλων των ΗΠΑ στο Ισραήλ, καθώς αεροσκάφη των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας πετούν από βάσεις στη Γερμανία, την Τουρκία και την Ισπανία στο Agratur και από εκεί στο Ισραήλ.

Όπλα μεταφέρονται στο Ισραήλ από βάσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρθρογράφου της Αϊντινλίκ, Φικρέτ Ακφιράτ, ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο C-130J Hercules της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας πέταξε από το Ιντζιρλίκ στη βάση Agratur στις 5 Νοεμβρίου.

Ο ιστότοπος Radarbox, όπου προβάλλονται επίσημες πληροφορίες για τις πτήσεις, περιλαμβάνει επίσης λεπτομέρειες για την εν λόγω πτήση. Σύμφωνα με αυτά, το αεροσκάφος C 130 J Hercules, το οποίο απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Ιντζιρλίκ στις 11.51, έφτασε στην αεροπορική βάση Agratur της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας στις 12.37. Το μεταγωγικό αεροσκάφος C-130J Hercules μπορεί να μεταφέρει 128 στρατιώτες μάχης και 19.600 κιλά φορτίου.

Βουλευτής ΑΚΡ: Εάν αληθεύει, να κλείσει το Ιντζιρλίκ

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Μεχμέτ Μετινέρ, δήλωσε ότι εάν οι ισχυρισμοί ότι τα αεροπλάνα που απογειώνονται από το Ιντζιρλίκ μεταφέρουν όπλα στο Ισραήλ είναι αληθείς, η εν λόγω βάση θα πρέπει να κλείσει.

Η αντιπρόεδρος του AKΡ, Οζλέμ Ζενγκίν, δήλωσε από την πλευρά της ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο. Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Αϊντινλίκ, Μουσταφά Ιλκέρ Γιουτζέλ, απάντησε στην Οζλέμ Ζενγκίν ότι οι βρετανικές στρατιωτικές πηγές διαψεύδουν το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.

ΠαλαιστίνηΗΠΑΧαμάςΙσραήλΠόλεμος στο ΙσραήλΛωρίδα της ΓάζαςΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν