Κόσμος|02.12.2023 14:19

Ερντογάν: Ο Νετανιάχου έχει καταγραφεί στην ιστορία ως «μαύρος λεκές»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η σφαγή που διέπραξε η κυβέρνηση Νετανιάχου στη Γάζα έχει μείνει στην ιστορία ως «μαύρος λεκές» και ότι ο λεκές αυτός έχει αποτυπωθεί και στα μέτωπα των χωρών που την υποστηρίζουν άνευ όρων και προϋποθέσεων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του στην Τουρκία μετά τη συμμετοχή του στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα που πραγματοποιήθηκε στην Expo City του Ντουμπάι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε διεξοδικώς και πάλι εναντίον του Ισραήλ και του πρωθυπουργού του, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Ερντογάν, σε ερώτηση σχετικά με την ελπίδα του για μόνιμη κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και για το αν υπάρχει σχέδιο δράσης για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, είπε:

«Όπως ακριβώς έχουμε δείξει τις προσπάθειές μας σε κάθε πεδίο για να τερματιστούν οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και να εξασφαλιστεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός, έτσι θα συνεχίσουμε να δείχνουμε αυτές τις προσπάθειες προς την ίδια κατεύθυνση και στη συνέχεια».

«Θα επιδιώξουμε την ειρήνη»

Υπογραμμίζοντας ότι από την αρχή ήταν υπέρ μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και όχι μιας "ανθρωπιστικής παύσης", ο Ερντογάν συνέχισε:

«Η κατάσταση ως αποτέλεσμα της παράνομης προσέγγισης του Ισραήλ έδειξε για άλλη μια φορά ότι έχουμε δίκιο στις ανησυχίες μας. Υπήρχε μια ευκαιρία για ειρήνη εδώ και δυστυχώς, χάσαμε αυτή την ευκαιρία προς το παρόν με την ασυμβίβαστη προσέγγιση του Ισραήλ. Ωστόσο, δεν είμαστε της γραμμής ότι έτσι θα είναι κι από εδώ και πέρα, οι ευκαιρίες για ειρήνη θα πάνε χαμένες. Ας μη χάνουμε την ελπίδα. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε και πάλι ευκαιρία για μια διαρκή ειρήνη που περιμένουμε. Δεν θα παραιτηθούμε από την επιδίωξη της ειρήνης. Ακόμη και σε αυτή την εικόνα, λέμε: "Δεν σταματάμε, συνεχίζουμε". Είμαστε σε αναζήτηση του "Τι βήματα μπορούμε να κάνουμε όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός και πού μπορούμε να επιβάλουμε την ευκαιρία για μόνιμη ειρήνη". Συνεχίζουμε τις επαφές μας με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Για την ακρίβεια, εκφράσαμε αυτή την ιδέα στους συνομιλητές μας στις συναντήσεις μας στο Ντουμπάι. Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια μαζί τους και ελπίζουμε να έχουμε αποτέλεσμα».

Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι η Ομάδα των 7 που αποτελείται από υπουργούς Εξωτερικών, συμπεριλαμβανομένου του Χακάν Φιντάν στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, συνεχίζει επίσης τις προσπάθειες αυτές.

«Ελπίζω ότι θα έχουμε αποτέλεσμα από αυτές τις προσπάθειες»

Αναφέροντας ότι μετά την απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στο Ριάντ, η σχετική ομάδα επαφής ξεκίνησε τις εργασίες της για λογαριασμό του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ο Ερντογάν συνέχισε:

«Υπάρχουν μερικά σημεία που πρέπει να σημειωθούν εδώ. Πρώτον, ενώ οι ισλαμικές χώρες επικεντρώνονται στη Γάζα και το παλαιστινιακό ζήτημα, από την άλλη πλευρά, ενώθηκαν με έναν τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί και έκαναν πράξη την αρχή "οι λαοί της περιοχής να αναλάβουν την ευθύνη των προβλημάτων τους", την οποία υποστηρίζουμε δώ και πολλά χρόνια. Η θεσμοθέτηση αυτού του γεγονότος είναι ίσως το μεγαλύτερο στρατηγικό μας κέρδος. Το όφελος αυτής της ομάδας για τη Γάζα ήταν ότι ένωσε τα μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας γύρω από μια κοινή πολιτική. Από τη μία πλευρά, ενώ εργαζόμαστε για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, παράλληλα με αυτό, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της λύσης των δύο κρατών. Πρώτον, το αποδεχθήκαμε αυτό ως σημείο εκκίνησης μεταξύ μας και στη συνέχεια αρχίσαμε να το μεταφέρουμε στους συνομιλητές μας. Το δεύτερο σημείο είναι ότι φέραμε τους συνομιλητές μας στο σημείο να μην συζητούν για τη Γάζα σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχει λύση δύο κρατών. Ως αποτέλεσμα της συλλογικής μας πίεσης, είδαμε ότι ορισμένες από τις ευρωπαϊκές χώρες και κατανόησαν τη θέση μας και άρχισαν να υιοθετούν τις θέσεις που υποστηρίζουμε».

Επί τάπητος ο οδικός χάρτης για τη Γάζα

Ο Ερντογάν τόνισε ότι είδαν ότι το έργο της ομάδας έχει αρχίσει να αποδίδει πολύ σοβαρά αποτελέσματα στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Βαρκελώνη στη Συνάντηση Μεσογειακής Συνεργασίας και πρόσφατα στη Νέα Υόρκη στα Ηνωμένα Έθνη.

«Η ομάδα είναι πλέον της γνώμης ότι μπορεί να εκπονηθεί ένας οδικός χάρτης και γίνονται διεργασίες γύρω από αυτό. Η ομάδα εργασίας θα συναντηθεί με τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα. Οι δυτικές χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, θέτουν συνεχώς το ερώτημα "Τι θα κάνουμε για την απειλή της Χαμάς;" τόσο σε εμάς όσο και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, αντί της λύσης των δύο κρατών. Εμείς λέμε: "Αν βάλουμε τη λύση των δύο κρατών στο επίκεντρο αυτή τη στιγμή και τα ζητήματα της Γάζας και των εκατέρωθεν απειλών θα εξαφανιστούν. Αυτό πρέπει να εξετάσουμε εφεξής. Ο αποκλεισμός της Χαμάς, η καταστροφή της Χαμάς δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο. Επηρεάζονται από αυτό και η πίεση στο Ισραήλ αυξάνεται».

«Δεν θα ξεχάσουμε αυτή τη γενοκτονία και δεν θα την αφήσουμε να ξεχαστεί»

Υπενθυμίζοντας την προσφυγή των Παλαιστινίων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, ο Ερντογάν τόνισε ότι σχεδόν 3 χιλιάδες δικηγόροι έκαναν προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και ότι ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος AKΡ στην Κωνσταντινούπολη, Τζουνέιτ Γιουκσέλ, παρακολουθεί τη διαδικασία.

«Η προσδοκία μας είναι αυτοί οι γενοκτόνοι και σφαγείς της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του Νετανιάχου, που πιάστηκαν επ' αυτοφώρω, θα λάβουν την απαραίτητη τιμωρία. Ελπίζουμε ότι όσοι αναμένουν δικαιοσύνη με την απόφαση που θα ληφθεί, θα πουν: "Επιτέλους ήρθε".

Η προσδοκία μας είναι ότι με τα έγγραφα και τις πληροφορίες που έχουμε παράσχει, ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Δεν θα το αφήσουμε να πάει χαμένο, θα το παρακολουθούμε. Θέλουμε να δικαστούν και να τιμωρηθούν όλοι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι που έβαλαν το χεράκι τους σε αυτή τη γενοκτονία. Ο κόσμος έχει υποχρέωση να το κάνει αυτό. Όπως έλεγε η αείμνηστη Aliya, "Η ξεχασμένη γενοκτονία επαναλαμβάνεται. Εμείς δεν θα ξεχάσουμε αυτή τη γενοκτονία και δεν θα την αφήσουμε να ξεχαστεί. Αργά ή γρήγορα, το Ισραήλ θα πληρώσει σίγουρα γι' αυτό. Όσοι διστάζουν να βγάλουν τη γλώσσα τους στον καταπιεστή, σίγουρα θα βιώσουν την ντροπή της σιωπής. Αυτό εννοώ όταν λέω "δεν χρωστάμε σε κανέναν"».

Η Δύση χρωστά στην Παλαιστίνη

Ο πρόεδρος Ερντογάν υπογράμμισε ότι οι δυτικές χώρες, με εξαίρεση ορισμένες "θαρραλέες" χώρες όπως η Ισπανία, ‘χρωστούν’ στην Παλαιστίνη.

«Ποτέ δεν υπήρξαμε τύραννοι ούτε συναινέσαμε στην τυραννία σε καμία περίοδο της ιστορίας. Ως εκ τούτου, το μέτωπό μας είναι καθαρό. Ωστόσο, τα πρόσωπα εκείνων που παραμένουν σιωπηλοί σήμερα σκουραίνουν. Η σφαγή που διέπραξε η κυβέρνηση Νετανιάχου στη Γάζα έχει μείνει στην ιστορία ως μαύρη κηλίδα. Αυτός ο λεκές δεν είναι μόνο στο μέτωπο της κυβέρνησης Νετανιάχου, αλλά και στο μέτωπο των χωρών που την υποστηρίζουν άνευ όρων και προϋποθέσεων. Ο κόσμος δεν θα ξεχάσει ποτέ την αδιαφορία αυτών των κρατών και των διεθνών οργανισμών. Θα πληρώσουν για τη σιωπή τους τα επόμενα χρόνια και οι επόμενες γενιές. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τιμωρηθεί αυτή η γενοκτονία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ωστόσο, λόγω της στρέβλωσης του παγκόσμιου συστήματος, θα υπάρξουν εκείνοι που θα προσπαθήσουν να το αποτρέψουν αυτό. Ό,τι κι αν κάνουν, δεν θα μπορέσουν να ξεφύγουν από την τιμωρία που θα λάβουν από τα ευσυνείδητα δικαστήρια. Οι Ισραηλινοί ηγέτες, οι οποίοι αυτό-προβάλλονται εδώ και χρόνια ως θύματα γενοκτονίας, έχουν πλέον μετατραπεί σε δολοφόνους των προγόνων τους. Δεν θα μπορέσουν να το σβήσουν αυτό από το μυαλό των ανθρώπων, από τα αρχεία της ιστορίας ή από τη συνείδηση».

«Κατοχικός τρομοκράτης»

Τούρκος δημοσιογράφος δήλωσε ότι ο χαρακτηρισμός των Ισραηλινών εποίκων από τον Ερντογάν ως "τρομοκρατών" είχε μεγάλο αντίκτυπο, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι «το μόνο πράγμα που δεν μπορούν να υπερασπιστούν οι Δυτικοί αυτή τη στιγμή είναι "οι δολοφονίες που διαπράττουν οι έποικοι". Ακόμη και οι Αμερικανοί επικρίνουν ανοιχτά αυτές τις παράνομες πράξεις» δήλωσε εισαγάγοντας έναν καινούριο όρο για τους έποικους στο Ισραήλ.

«Μπορούμε να ξεκινήσουμε αφήνοντας πίσω τον όρο ‘έποικος’, χρησιμοποιώντας και τον όρο ‘κατοχικός τρομοκράτης’", είπε ο Τούρκος πρόεδρος, υποστηρίζοντας για άλλη μια φορά ότι "πρόκειται για κρατική τρομοκρατία. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί μπροστά σε αυτή την κρατική τρομοκρατία».

Επισημαίνοντας ότι τα σπίτια, τα εδάφη και οι χώροι εργασίας που σφετερίζονται οι Ισραηλινοί είναι "ιδιοκτησία" των Παλαιστινίων, ο Ερντογάν ανέφερε: "Φανταστείτε ότι έχετε ένα σπίτι, ο πρόγονός σας, ο παππούς σας ζούσε σε αυτό το σπίτι, καλλιεργούσατε αυτή τη γη για χρόνια, ζούσατε σε αυτή, και μετά έρχονται αυτοί οι τρομοκράτες με τα όπλα και σας λένε: "Αυτό το μέρος είναι δικό μου τώρα. Αυτό δεν είναι τυραννία; Από την άλλη πλευρά, ανάμεσα στις δέκα εντολές της Τορά, δεν υπάρχει μόνο η εντολή "Δεν θα σκοτώσεις". Μία από τις δέκα εντολές είναι και η εντολή "Μην επιθυμείς την περιουσία του πλησίον σου". Δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα. Ο Νετανιάχου προσπαθεί συνεχώς να δικαιολογήσει τη γενοκτονία τους με θρησκευτικές παραπομπές, αλλά βλέπετε ότι δεν υπάρχει καμία θρησκευτική βάση για αυτό που κάνουν. Είναι κατακτητές, είναι τύραννοι. Είναι τρομοκρατία. Πρόκειται για κρατική τρομοκρατία. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί μπροστά σε αυτή την κρατική τρομοκρατία".

Ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι οι νέοι στη Δύση, ιδίως στις ΗΠΑ, στρέφονται στην ανάγνωση του Κορανίου προκειμένου να κατανοήσουν τι συμβαίνει στην Παλαιστίνη.

«Ένα ενδιαφέρον ανθρωπιστικό και συνειδησιακό κίνημα λαμβάνει χώρα στον κόσμο. Τι είδους επίδραση μπορεί να έχει αυτή η κατάσταση προκειμένου να κινητοποιηθεί η συνείδησης της ανθρωπότητας; Πρώτα απ' όλα, καθήκον μας είναι να πούμε την αλήθεια στην πιο απλή της μορφή και σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Δεν θα παραιτηθούμε από αυτό, δεν θα διστάσουμε». 

Η Ανάσταση θα έρθει

Επισημαίνοντας ότι τα έντυπα και τηλεοπτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης κάνουν σπουδαία δουλειά σε αυτό το θέμα, ο Ερντογάν προέτρεψε τα τ/ΜΜΕ να συνεχίσουν να προβάλουν τα γεγονότα.

«Με εσάς μπορούμε να προσεγγίσουμε τη συντριπτική πλειοψηφία τόσο της χώρας μας όσο και του κόσμου. Το κάνουμε αυτό στις εθνικές και διεθνείς συναντήσεις μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Πρέπει να κάνουμε γνωστό αυτό το γεγονός, δεν θα μπορέσουν ποτέ να κρύψουν τη σκληρότητά τους. Όλα τα γεγονότα έρχονται στην επιφάνεια. Η κτηνωδία στη Γάζα και η θυσία των μαρτύρων μας εκεί θα οδηγήσουν σε μια νέα αφύπνιση του κόσμου, Θεού θέλοντος. Όσο κι αν εξαπλωθεί αυτή η θηριωδία, αυτή η δολοφονία, αυτός ο τρόμος, ούτε μια σταγόνα αίματος, ούτε ένα δάκρυ που θα χυθεί στη Γάζα δεν θα πάει χαμένο. Το πιστεύω αυτό ολόψυχα. Αυτός ο ηρωισμός θα μετατραπεί σε εύνοια, Θεού θέλοντος, μην ανησυχείτε καθόλου. Πιστεύω ότι αυτός ο κλονισμός θα συμβάλει καθοριστικά σε αυτόν τον "χαιρετισμό της Ανάστασης" που μας είπε ο δάσκαλος Σεζάι Καρακότς. Γιατί το τίμημα της αναστάσιμης λάμψης δεν είναι τόσο στεγνό. Κοιτάξτε, όσοι είναι περίεργοι για την υπόθεση των Παλαιστινίων τιμούν τώρα το Ισλάμ. Μια νέα αφύπνιση, μια νέα ανάσταση. Το Ισραήλ ρίχνει χιλιάδες βόμβες, μεταξύ των οποίων και βόμβες φωσφόρου, για να ανακόψει τη φωνή και την ανάσα της Παλαιστίνης. Τις δείχνετε στις τηλεοπτικές εκπομπές πώς πέφτουν αυτές οι βόμβες φωσφόρου. Η Δύση, ιδιαίτερα η Αμερική, φορτώνει με όλα της τα μέσα, προσφέρει κάθε είδους υποστήριξη, αλλά μάταια...». 

Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να καθόμαστε στο φράχτη και να σκεφτόμαστε ότι «η αλήθεια θα βγει έτσι κι αλλιώς μια μέρα».

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να το πούμε με τα χέρια και τη γλώσσα μας χωρίς να εφησυχάζουμε. Όταν βλέπουμε τέτοια κακά, πρέπει να εκφράζουμε την αποδοκιμασία μας με τα χέρια μας κι αν δεν μπορούμε να το κάνουμε με αυτά, τότε με τη γλώσσα μας κι αν δεν μπορούμε ούτε με αυτή, τότε με την καρδιά και την ψυχή μας. Πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά και να δουλέψουμε σκληρά. Το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να πει "την τελείωσα αυτή τη δουλειά" όταν κάνουν τόσα στους αδελφούς και τις αδελφές μας. Η Χάγη είναι σημαντική γι' αυτόν. Πέρα από αυτό, με τα βήματα που θα κάνουμε, ελπίζουμε ότι θα τους κόψουμε την ανάσα».

Δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Νέλσον

Ο Μπράιαν Νέλσον, υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος πραγματοποίησε επαφές στην Άγκυρα, δήλωσε ότι ανησυχούν για την υποστήριξη της Τουρκίας προς τη Χαμάς.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανταπάντησε: "Δεν μπορώ ποτέ να αποδεχτώ τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, ό,τι κι αν λέει ο καθένας. Ούτε μπορώ να την χαρακτηρίσω ως τέτοια. Δεν μπορείτε να περιμένετε από εμάς να θεωρήσουμε τη Χαμάς ως τέτοια, ενώ επιβραβεύετε το PKK, το YPG και τη FETO και όταν μάλιστα τους φιλοξενείτε στο Οβάλ Γραφείο. Δεν συνάδει αυτό ούτε με την πίστη μου ούτε με τη συνείδησή μου".

Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι γνωρίζει πολύ καλά τους ανθρώπους της Χαμάς και της Φατάχ, όχι όπως η Αμερική, και ότι η Χαμάς είναι πρώτα και κύρια μια πραγματικότητα της Παλαιστίνης, μπήκε στις εκλογές ως πολιτικό κόμμα και κέρδισε.

«Την αποκάλεσαν τρομοκρατική οργάνωση, της πέταξαν λάσπη. Η Δύση, ιδίως οι ΗΠΑ, περιγράφει συνεχώς τη Χαμάς έτσι. Εμείς διαμορφώνουμε την εξωτερική μας πολιτική στην Άγκυρα και τη σχεδιάζουμε μόνο σύμφωνα με τα συμφέροντα της Τουρκίας και τις προσδοκίες του λαού μας. Είμαι βέβαιος ότι οι συνομιλητές μας εκτιμούν τα συνεπή και ισορροπημένα βήματα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας σε τέτοιες ανθρωπιστικές κρίσεις και συγκρούσεις, αλλά δεν μπορούν να τα εκφράσουν φωναχτά για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Είναι φυσικό οι χώρες να έχουν προσδοκίες για βήματα από την Τουρκία σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα. Δεν είναι δύσκολο όμως να καταλάβει κανείς πόσο απίθανο είναι να ικανοποιηθούν αυτές οι προσδοκίες, όταν εξετάζονται σε μια γειωμένη, πραγματική βάση».

Υποψήφιος για την Κωνσταντινούπολη

Ο Τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε και για το φλέγον εσωτερικό ζήτημα του υποψηφίου για το δήμο της Κωνσταντινούπολης, αποφεύγοντας πάντως για άλλη μια φορά την οποιαδήποτε ονοματοδοσία.

«Το τι μπορεί να συμβεί ή να μην συμβεί, δεν μπορεί να συζητηθεί από τώρα. Οι συνεργάτες μου που είναι υπεύθυνοι για το κόμμα μου στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα επιτελούν το έργο τους. Αφού φέρουν εις πέρας το έργο αυτό, αφού τελειώσουν οι περίοδοι υποβολής αιτήσεων, θα προβούμε στην ανακοίνωσή μας. Δεν θα ήταν ποτέ σωστό για εμάς να προβούμε σε μια τέτοια ανακοίνωση από τώρα. Αφήστε τις διεργασίες να συνεχιστούν. Αφήστε τις να φτάσουν σε ένα ορισμένο σημείο. Όταν θα το ανακοινώσουμε, το θέμα θα έχει τελειώσει. Όλοι σας θα το μάθετε. Αλλά με τη θέληση του Θεού, δεν θα ανακοινώσουμε ονόματα στο έθνος μας, που θα μας φέρουν σε δύσκολη θέση» απάντησε.

ΤουρκίαΜπένιαμιν Νετανιάχουειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΠόλεμος στο ΙσραήλΠαλαιστίνηΧαμάς