Νέες σημαντικές αποκαλύψεις από το Politico για τον Τζιόρτζι: Η διαμεσολάβηση για τα εκρηκτικά, οι δωροδοκίες από τη Μαυριτανία και... τα ρωσικά τάνκερ
NewsroomΝέα στοιχεία για τις «δουλειές» που φέρεται να έστηνε ένας από τους βασικούς υπόπτους στο σκάνδαλο διαφθοράς του Qatargate, ο Φραντζέσκο Τζιόρτζι, φέρνει στη δημοσιότητα το Politico.
Όπως αποκαλύπτεται στο δημοσίευμα, προσπάθησε να προμηθευτεί εκρηκτικά υλικά για την εθνική μεταλλευτική εταιρεία της Μαυριτανίας, με την ελπίδα να πάρει μερίδιο από τη συναλλαγή. Το Politico γράφει πως αυτό αποκαλύπτεται από έγγραφα που διέρρευσαν από την αστυνομική έρευνα. Στη στοιχεία φαίνεται επίσης πως ο Τζιόρτζι έθετε τα θεμέλια για μια καριέρα ως σύμβουλος με τη βοήθεια της συντρόφου του, της τότε αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή.
Ακόμη, φαίνεται πως σχεδίαζε να φύγει από το Ευρωκοινοβούλιο το 2024, σύμφωνα με σημειώσεις που βρέθηκαν από Βέλγους ερευνητές στο διαμέρισμά του τον Απρίλιο του 2023.
«Η πανδημία ήταν μια σημαντική στιγμή προβληματισμού για μένα». «Εργαζόμουν εξ αποστάσεως, χαλαρός, και έτσι μπόρεσα να σκεφτώ με ηρεμία το μέλλον μου μετά το 2024», έγραψε.
Το σχέδιό του ήταν να γίνει ειδικός στο «διεθνές εμπόριο και τη διαμεσολάβηση», αξιοποιώντας τις διασυνδέσεις του στις Βρυξέλλες και τις γνώσεις του στις γλώσσες.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένα εξαιρετικό πλεονεκτικό σημείο, ειδικά για όσους συναλλάσσονται με άλλες χώρες. Πάντα υπάρχουν αιτήματα που αναζητούν μια προσφορά», ανέφερε στις σημειώσεις.
«Εκρηκτικές συμφωνίες»
Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Τζιόρτζι, ο πρέσβης της Μαυριτανίας στην ΕΕ του ζήτησε τον Νοέμβριο του 2020 να βρει εταιρείες που θα μπορούσαν να προμηθεύσουν την Εθνική Βιομηχανική και Μεταλλευτική Εταιρεία της χώρας (SNIM) με νιτρικό αμμώνιο, έναν τύπο εκρηκτικών υλών.
Σε δηλώσεις του στην αστυνομία, ο Πιερ Αντόνιο Πάντσερι, πρώην βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον οποίο είχε υπηρετήσει ο Τζιόρτζι ως βοηθός, ομολόγησε ότι έλαβε δωροδοκίες από τη Μαυριτανία.
Ο Παντσερί είπε ότι αυτός και ο Τζιόρτζι πήραν 100.000 ευρώ ο καθένας το 2019. Ο σύντροφος της κυρίας Καϊλή παραδέχτηκε μόνο πως λάμβανε 1.800 ευρώ τον μήνα από την ενοικίαση ενός διαμερίσματος στον πρέσβη της Μαυριτανίας.
Όπως αποκαλύπτουν ακόμα οι σημειώσεις του, ο Τζιόρτζι εντόπισε έναν πιθανό προμηθευτή νιτρικών στη χώρα της Γεωργίας και στη συνέχεια στράφηκε στην Εύα Καϊλή για βοήθεια.
Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου φέρεται να δημιούργησε μια συνομιλία WhatsApp με την ονομασία «Int Exports» με τον Τζιόρτζι και έναν Έλληνα επιχειρηματία και εξαγωγέα ζυμαρικών με έδρα τη Γεωργία.
Σε μήνυμά της, η Καϊλή περιέγραψε τον Τζιόρτζι ως «έμπιστο σύμβουλο που εργάζεται για διάφορες κυβερνήσεις».
Ο Τζιόρτζι τότε δήλωσε στον επιχειρηματία ότι η συμφωνία άξιζε περίπου 17 εκατομμύρια δολάρια, με «περιθώρια κέρδους για τους μεσάζοντες». Την ίδια ημέρα, ένας δικηγόρος συνέταξε μια συμφωνία εμπιστευτικότητας στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη δημιουργία μιας γεωργιανής κοινοπραξίας με την ονομασία F&S advertising Ltd.
Τελικά, σύμφωνα με τις σημειώσεις του Τζιόρτζι, η συμφωνία αυτή δεν προχώρησε καθώς η Μαυριτανία δεν ξεκίνησε ποτέ διαγωνισμό.
Ρωσικά τάνκερ
Η περιπέτεια του με τα εκρηκτικά ήταν μόνο μία από τις πολλές προσπάθειές του να επεκταθεί. Υπάρχουν και έγγραφα σχετικά με την πώληση δοκιμών τεστ κορονοϊού στη Μαυριτανία και μια άλλη συμφωνία που αφορούσε τον καθαρισμό μολυσμένων εκτάσεων στο Κουβέιτ.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία προσέφερε και άλλες ευκαιρίες. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Τζιόρτζι, η Καϊλή του είπε τον Απρίλιο του 2022 ότι μια ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία χρειαζόταν συμβούλους για να βοηθήσει στην αγορά τεσσάρων ρωσικών πετρελαιοφόρων που κινδύνευαν να εμπλακούν σε δυτικές κυρώσεις.
Σύμφωνα με τις σημειώσεις του, βρήκε δύο άλλους πιθανούς εταίρους: τον Μάριο Μάουρο, πρώην υπουργό Άμυνας της Ιταλίας που έγινε λομπίστας και τον Σπύρο Παππά, δικηγόρο με έδρα τις Βρυξέλλες και πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στις σημειώσεις του, ο Τζιόρτζι σημειώνει είπε ότι έκανε τη σύνδεση μεταξύ τους «χωρίς να εμπλακεί» στη συμφωνία.
Στον φάκελο του βρέθηκε κι ένα προσχέδιο σύμβασης που περιέγραφε την πιθανή διευθέτηση. Η εταιρεία του Παππά θα παρείχε «νομικές συμβουλές» σε μια ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία για «την απόκτηση τεσσάρων δεξαμενόπλοιων αργού» από τη Sovcomflot, τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία της Ρωσίας, για περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια. Ο Μάουρο, ο πρώην υπουργός, θα ενεργούσε ως «εξωτερικός σύμβουλος».
Τελικά, ούτε αυτή η συμφωνία κατέστη δυνατή μετά τον αποκλεισμό των πλοίων από μια τράπεζα της Δύσης.
Σε άλλη συνομιλία, ο Τζιόρτζι συνέδεσε τον Παππά και τον Μάουρο τον Αύγουστο του 2022 με την Ιωάννα Προκοπίου, μέλος μιας επιφανούς ελληνικής οικογένειας εφοπλιστών. Μέσω email, ο Τζιόρτζι βοήθησε τους τρεις να προγραμματίσουν μια κλήση για να συζητήσουν το εμπόριο ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Παρά τις κυρώσεις στη Ρωσία, έγραψε πως, «είναι ευρέως αποδεκτό ότι η αλληλεξάρτησή μας παγκοσμίως, υποχρεώνει την ΕΕ να τηρεί εξαιρέσεις ειδικά όσον αφορά το LNG».
Ο δικηγόρος ισχυρίστηκε πως ότι ο Τζιόρτζι δεν έπαιξε κανένα ρόλο για τη συμφωνία του δεξαμενόπλοιου. Δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την κλήση του Προκοπίου, αλλά είπε ότι ο πρώην σύντροφος της Καϊλή δεν έλαβε ποτέ καμία πληρωμή από την εταιρεία του. «Τότε δεν γνωρίζαμε τον Φρατζέσκο Τζιόρτζι», είπε ο Παππάς.
Η Ιωάννα Προκοπίου με τη σειρά της, σύμφωνα με το Politico, είπε ότι ο Παππάς τη βοήθησε με την «εξήγηση των κανόνων εισαγωγής της ΕΕ» και ότι ούτε η Καϊλή — την οποία γνώριζε «εδώ και 15 χρόνια μέσω της κανονικής κοινωνικής αλληλεπίδρασης» — ούτε ο Tζιόρτζι είχαν λάβει καμία πληρωμή για την εισαγωγή.
- Λίμνες στον Κηφισό κάτω από την Εθνική Οδό: Πώς δημιουργήθηκαν, τι κινδύνους ελλοχεύουν και τι πρέπει να γίνει άμεσα
- Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Ρόδο: Ήχησε το 112 - Πλημμύρισαν σπίτια, χείμαρροι οι δρόμοι
- Τριπλό pressing της κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ: Βήμα προς βήμα η γαλάζια στρατηγική στην… πολιορκία του κέντρου
- Φυσικό αέριο: Χειμωνιάτικη «παγωμάρα» στην Ευρώπη από το λουκέτο στον ρωσικό αγωγό