Σάλος στη Νότιο Κορέα με το «σκάνδαλο της τσάντας»: Η Dior της πρώτης κυρίας «τορπιλίζει» τον πρόεδρο
NewsroomΣκληρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιόλ και σε μέλη του κόμματός του με πιθανές επιπτώσεις για την προσπάθειά τους να επιδιώξουν εκ νέου την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές του Απριλίου.
Κι όλο αυτό μετά από οπτικό υλικό από κρυφή κάμερα που έχει διαρρεύσει και φαίνεται να δείχνει την πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας να δέχεται ως δώρο μία τσάντα μάρκας Dior.
Μέλη του συντηρητικού Κόμματος της Λαϊκής Ισχύος (PPP) έχουν καλέσει τον πρόεδρο και τη σύζυγό του, την Κιμ Κεόν Χι, να ζητήσουν συγγνώμη για το περιστατικό, το οποίο τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ονόμασαν «Σκάνδαλο της τσάντας Dior» και να παραδεχτούν ότι ήταν τουλάχιστον ανάρμοστο που η πρώτη κυρία δέχτηκε την τσάντα ελπίζοντας ότι το θέμα θα ξεχαστεί.
Παραβιάστηκε νόμος κατά της δωροδοκίας
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιόλ κινδυνεύει να δημιουργήσει αφορμή για διένεξη που θα μπορούσε να κοστίσει στο κόμμα τις εκλογές της 10ης Απριλίου, υποστηρίζουν αναλυτές με την επιλογή του να μείνει σιωπηλός για να μη δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα στο εσωτερικό του κόμματός του.
«Πρόκειται για πολιτική βόμβα. Οι κίνδυνοι για την Κιμ Κεόν θα αυξηθούν», εκτιμά ο Ρι Γιονγκ-χουν, πολιτικός αναλυτής. Ο Γιουν κέρδισε οριακά τις εκλογές το 2022, αλλά το PPP είναι μειοψηφία στο Κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από το αντίπαλο Δημοκρατικό Κόμμα.
Οι αναλυτές λένε ότι, όταν η Κιμ, ως σύζυγος κυβερνητικού αξιωματούχου, δέχτηκε την τσάντα αξίας περίπου 2.000 ευρώ, πιθανόν να παραβίασε νόμο κατά της δωροδοκίας. Οι υποστηρικτές του προέδρου λένε ότι η Κιμ είναι θύμα ενός παράνομου σχεδίου παγίδευσής της στο πλαίσιο συκοφαντικής εκστρατείας.
Το χρονικό του «Σκανδάλου της τσάντας»
Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον Νοέμβριο, όταν ένα κανάλι στο YouTube πρόβαλε ένα βιντεοκλίπ που είχε καταγραφεί από έναν Αμερικανοκορεάτη πάστορα με κρυφή κάμερα την ώρα που ο ίδιος επισκεπτόταν την Κιμ και της δώριζε την τσάντα. Ο πάστορας, ο αιδεσιμότατος Εϊμπραχαμ Κόι, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε θρησκευτικές ανταλλαγές με τη Βόρεια Κορέα, είπε ότι αρχικά επεδίωξε συνάντηση με την Κιμ από την ανησυχία του για τη σκληρή πολιτική που ακολουθεί ο Γιουν ως προς τη Βόρεια Κορέα.
Επιπλέον ο Κόι είπε ότι ενώ η Κιμ ήταν οικογενειακή του γνωστή, η αντίδρασή της στις συνομιλίες τους για πιθανά πολυτελή δώρα –συμπεριλαμβανομένων καλλυντικών Chanel που, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, της δώρισε κατά την πρώτη τους συνάντηση– τον έκανε να πιστεύει ότι τέτοιου είδους δώρα ήταν ο μοναδικός τρόπος για να την κάνει να τον ακούσει. «Θα μπορούσατε να πείτε ότι ήταν σαν ένα πάσο εισόδου, ένα εισιτήριο για συνάντηση (με την Κιμ)», είπε ο Κόι στο Reuters σε συνέντευξή του χθες, Τρίτη. Το γραφείο του Γιουν απάντησε ότι δεν έχει πληροφορίες να παραθέσει, όταν ερωτήθηκε για τους ισχυρισμούς του Κόι.
Ενας μη κατονομαζόμενος προεδρικός αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ότι ο Κόι προσέγγισε σκοπίμως την Κιμ με πρόθεση να την βιντεοσκοπήσει παράνομα χρησιμοποιώντας τις οικογενειακές του διασυνδέσεις και ότι τα δώρα προς το προεδρικό ζεύγος φυλάσσονται ως ιδιοκτησία της κυβέρνησης.
Επειτα από μια πρώτη συνάντηση, ο Κόι είπε ότι ενδιαφέρθηκε για τον ρόλο της Κιμ στην κυβέρνηση και ότι συνεργάστηκε με έναν δημοσιογράφο στο κανάλι του YouTube, το οποίο προβάλλει ειδήσεις και σχόλια για την Αριστερά, για να τη βιντεοσκοπήσει την ώρα που αποδεχόταν την ακριβή τσάντα κατά τη δεύτερη επίσκεψή του.
«Ενας φυσιολογικός άνθρωπος θα έπρεπε τότε να πει: “Αιδεσιμότατε, δεν μπορώ να σας δεχτώ αν κάνετε αυτό”. Αλλά η πρώτη κυρία μού διέθεσε χρόνο», είπε ο Κόι.
Το «αμαρτωλό» παρελθόν της Κιμ
Εξάλλου το όνομα της Κιμ έχει εμπλακεί σε κατηγορίες για χειραγώγηση μετοχών πριν από περίπου 12 χρόνια, μια υπόθεση για την οποία η ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση Βουλή ψήφισε τον περασμένο μήνα υπέρ του διορισμού ειδικού εισαγγελέα για να την διερευνήσει.
Το PPP αντιτέθηκε στο νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντάς το ένα σχέδιο του Δημοκρατικού Κόμματος για να εμποδίσει έρευνα για τον ηγέτη του, τον Λι Τζάε-μιουνγκ, και τις κατηγορίες εις βάρος του για διαφθορά, τις οποίες εκείνος αρνείται. Ο Γιουν είχε ασκήσει βέτο επί του νομοσχεδίου ως πολιτικά υποκινούμενο.
Το 2021, η Κιμ ζήτησε δημοσίως συγγνώμη έπειτα από μήνες κατηγοριών που αντιμετώπιζε για πλαστό επαγγελματικό ιστορικό και για λογοκλοπή στη διδακτορική της διατριβή, οι οποίες επισκίασαν την προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία του Γιουν.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό