Κόσμος | 25.02.2024 20:24

Σε αυτή τη χώρα εκατοντάδες άγρια ζώα ζουν σε σπίτια και αυλές ως κατοικίδια

Newsroom

Από καμήλες μέχρι οχιές, τα σπίτια των Βρετανών είναι ένα πραγματικό θηριοτροφείο άγριων ζώων.

Άγρια ζώα σε σπίτια και αυλές

Σύμφωνα με στοιχεία της φιλανθρωπικής οργάνωσης για την άγρια ζωή Born Free, υπάρχουν περισσότερες από 200 άγριες γάτες, 250 πρωτεύοντα θηλαστικά και 400 δηλητηριώδη φίδια που ζουν σε σπίτια σε όλη την Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία, μεταξύ αυτών κόμπρες, κροκόδειλοι, τίγρεις, καγκουρό και βίσονες.

Ο Δρ Μαρκ Τζόουνς, κτηνίατρος και επικεφαλής πολιτικής του Born Free, δήλωσε στον Guardian ότι τα ευρήματα προκαλούν ανησυχία. «Η πλειονότητα των ζώων για τα οποία μιλάμε εδώ κρατούνται σε σπίτια ανθρώπων ή στις αυλές τους».

Τα στοιχεία προέκυψαν από τον αριθμό των αδειών που χορηγήθηκαν από τις τοπικές αρχές για ζώα που αναγνωρίζονται ως επικίνδυνα σύμφωνα με τον νόμο περί επικίνδυνων άγριων ζώων του 1976. Από την προσέγγιση αυτή εξαιρούνται τα ζώα που διατηρούνται βάσει αδειών ζωολογικών κήπων, οι οποίες απαιτούνται εάν τα ζώα παρουσιάζονται στο κοινό για τουλάχιστον επτά ημέρες το χρόνο.

Η φιλανθρωπική οργάνωση διαπίστωσε ότι περισσότερα από 2.700 επικίνδυνα άγρια ζώα διατηρούνταν σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις στη Μεγάλη Βρετανία, με τις μικρές άγριες γάτες - ή διασταυρώσεις μεταξύ αυτών και των οικόσιτων γατών - να είναι οι πιο συνηθισμένες. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης λεμούριους, ντίνγκο, λεοπαρδάλεις και λιοντάρια. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος από τα 2.500 επικίνδυνα άγρια ζώα που καταγράφηκαν το 2022.

Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του νόμου του 1976 στη Βουλή των Λόρδων, ο Tufton Beamish δήλωσε ότι η γενική πολιτική του νομοσχεδίου ήταν σαφής. «Στο μέλλον η διατήρηση επικίνδυνων άγριων ζώων από ιδιώτες θα πρέπει να αποτελεί εντελώς εξαιρετική περίσταση» είπε.

«Ο νόμος δεν λειτουργεί»

Ο Τζόουνς δήλωσε ότι ο αριθμός των άγριων ζώων που διατηρούνται σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις δείχνει ότι ο νόμος δεν λειτουργεί.

Είπε ότι για να λάβει κανείς άδεια είναι απαραίτητο να υποβάλει αίτηση στην τοπική αρχή, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις. Ο Τζόουνς είπε ότι οι πόροι και η τεχνογνωσία που διαθέτουν τα συμβούλια για να το πράξουν αυτό ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό.

«Ανησυχούμε πραγματικά ότι αποδεικνύεται υπερβολικά εύκολο για τους ανθρώπους να παίρνουν άδειες για αυτά τα ζώα, τα οποία πραγματικά δεν ανήκουν στα σπίτια των ανθρώπων», είπε, σημειώνοντας ότι σε αντίθεση με τα οικόσιτα είδη, τα άγρια ζώα δεν είχαν εκτραφεί «για να ζουν στα σπίτια των ανθρώπων σε κοντινή απόσταση από τους ανθρώπους, εγείροντας τόσο ζητήματα ευημερίας των ζώων όσο και υγείας και ασφάλειας».

Είπε ότι μια άλλη ανησυχία είναι ότι ορισμένα εξωτικά ζώα που καταλήγουν σε ιδιωτικά σπίτια μπορεί να έχουν ληφθεί από την άγρια φύση, γεγονός που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη διατήρηση των πληθυσμών και των ειδών.

Η φιλανθρωπική οργάνωση σημείωσε επίσης ότι ο νόμος δεν καλύπτει είδη όπως τα φίδια ή οι σαύρες που θα μπορούσαν επίσης να θεωρηθούν δυνητικά επικίνδυνα, ενώ εξαιρούνται επίσης οι απόγονοι από διασταυρώσεις άγριων και οικόσιτων γατών.

«Το Born Free ανακάλυψε επίσης ότι ορισμένα συμβούλια δεν γνωρίζουν το ακριβές είδος του ζώου που εκτρέφεται, παρά την απαίτηση να προσδιορίζεται αυτό στη νομοθεσία, γεγονός που εγείρει περαιτέρω σοβαρές ανησυχίες για την καλή διαβίωση των ζώων, καθώς και για την υγεία και την ασφάλεια», δήλωσε η φιλανθρωπική οργάνωση.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων δήλωσε: «Όποιος επιθυμεί να διατηρήσει ένα ζώο που καλύπτεται από τον νόμο περί επικίνδυνων άγριων ζώων πρέπει να ελέγχεται προσεκτικά και να υποβάλει αίτηση για άδεια, η οποία καθορίζει αυστηρούς όρους υπό τους οποίους πρέπει να διατηρούνται τα ζώα.

«Η νομοθεσία αυτή επανεξετάζεται τακτικά για να διασφαλίσουμε ότι παραμένει αποτελεσματική όσον αφορά την ασφάλεια του κοινού. Έχουμε επίσης αυξήσει τη μέγιστη ποινή φυλάκισης για την κακοποίηση ζώων σε πέντε χρόνια, καθώς και προωθήσουμε νομοθεσία για την απαγόρευση της διατήρησης πρωτευόντων ζώων ως κατοικίδιων ζώων».

«Αυτό που η κυβέρνηση εφαρμόζει είναι ένα σύστημα αδειοδότησης ιδιωτικών κτηνοτρόφων», δήλωσε η φιλανθρωπική οργάνωση. «Ως αποτέλεσμα, θα παραμείνει νόμιμη η συνέχιση της διατήρησης, αναπαραγωγής και εμπορίας θηλαστικών, εφόσον ο κάτοχος αποκτήσει την κατάλληλη άδεια» απαντά η οργάνωση.


άγρια φύσηάγρια ζώαΒρετανίαειδήσεις τώραΜεγάλη Βρετανία